Trwa ładowanie...
d4lxy5z
d4lxy5z

Staropolski piernik dojrzewający

Przepis

Święta zbliżają się wielkimi krokami. to ostatni dzwonek, by przygotować ciasto na piernik staropolski. Zagniatamy je na kilka tygodni przed wigilią i pieczemy kilka dni przed świętami. Dojrzewający piernik nabiera smaku i aromatu, a przepis wcale nie jest skomplikowany. warto jednak pamiętać o składnikach dobrej jakości. Jest to gwarancja sukcesu.

4.0
(2 głosy)
Oceń:
d4lxy5z
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-4

Okazja:
Staropolski piernik dojrzewający
123
Składniki
  • 1/2 kg miodu
  • 2 szklanki cukru
  • 25 dag masła
  • 1 kg pszennej mąki
  • 3 całe jaja
  • 3 ścięte łyżeczki sody oczyszczonej, rozpuszczonej w 1/2 szklance zimnego mleka
  • 1/2 łyżeczki soli oraz 2 torebki przypraw korzennych (tzw. przyprawy do piernika)
Przepis

1/2 kg miodu, 2 szklanki cukru i 25 dag masła podgrzewamy, aż do wrzenia. Masę ochłodzić. Do chłodnej lub letniej masy dodajemy 1 kg pszennej mąki, 3 całe jaja, 3 ścięte łyżeczki sody oczyszczonej, rozpuszczonej w 1/2 szklance zimnego mleka, 1/2 łyżeczki soli oraz 2 torebki przypraw korzennych (tzw. przyprawy do piernika)
Ciasto wkładamy do glinianego garnka i przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy do chłodnego miejsca na 3-4 tygodnie.

Dojrzałe ciasto rozdzielamy na 2-3 części i po rozwałkowaniu pieczemy na blasze. Bezpośrednio po upieczeniu placki są twarde, ale po 2-3 dniach staja się kruche. Ochłodzone placki przekładamy dobrze wysmażonym prawdziwym powidłem śliwkowym. Można również zastosować przekładanie z masy kajmakowej lub orzechowej. Piernik polewamy polewą czekoladową. Następnie po zastygnięciu polewy obciążamy go deseczką. Smacznego.

Przepis dodał użytkownik inis1984

d4lxy5z
Staropolski piernik dojrzewający
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Share

Bądź z nami na bieżąco

tick Lubię to

na Facebooku

d4lxy5z
d4lxy5z
d4lxy5z
d4lxy5z
d4lxy5z