Staropolski piernik dojrzewający
Święta zbliżają się wielkimi krokami. to ostatni dzwonek, by przygotować ciasto na piernik staropolski. Zagniatamy je na kilka tygodni przed wigilią i pieczemy kilka dni przed świętami. Dojrzewający piernik nabiera smaku i aromatu, a przepis wcale nie jest skomplikowany. warto jednak pamiętać o składnikach dobrej jakości. Jest to gwarancja sukcesu.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-4 |
Okazja: |
1/2 kg miodu, 2 szklanki cukru i 25 dag masła podgrzewamy, aż do wrzenia. Masę ochłodzić. Do chłodnej lub letniej masy dodajemy 1 kg pszennej mąki, 3 całe jaja, 3 ścięte łyżeczki sody oczyszczonej, rozpuszczonej w 1/2 szklance zimnego mleka, 1/2 łyżeczki soli oraz 2 torebki przypraw korzennych (tzw. przyprawy do piernika)
Ciasto wkładamy do glinianego garnka i przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy do chłodnego miejsca na 3-4 tygodnie.
Dojrzałe ciasto rozdzielamy na 2-3 części i po rozwałkowaniu pieczemy na blasze. Bezpośrednio po upieczeniu placki są twarde, ale po 2-3 dniach staja się kruche. Ochłodzone placki przekładamy dobrze wysmażonym prawdziwym powidłem śliwkowym. Można również zastosować przekładanie z masy kajmakowej lub orzechowej. Piernik polewamy polewą czekoladową. Następnie po zastygnięciu polewy obciążamy go deseczką. Smacznego.
Przepis dodał użytkownik inis1984
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze