Staropolski piernik dojrzewający

Święta zbliżają się wielkimi krokami. to ostatni dzwonek, by przygotować ciasto na piernik staropolski. Zagniatamy je na kilka tygodni przed wigilią i pieczemy kilka dni przed świętami. Dojrzewający piernik nabiera smaku i aromatu, a przepis wcale nie jest skomplikowany. warto jednak pamiętać o składnikach dobrej jakości. Jest to gwarancja sukcesu.

Staropolski piernik dojrzewającyStaropolski piernik dojrzewający

Składniki

  • 1/2 kg miodu
  • 2 szklanki cukru
  • 25 dag masła
  • 1 kg pszennej mąki
  • 3 całe jaja
  • 3 ścięte łyżeczki sody oczyszczonej, rozpuszczonej w 1/2 szklance zimnego mleka
  • 1/2 łyżeczki soli oraz 2 torebki przypraw korzennych (tzw. przyprawy do piernika)

Przepis

1/2 kg miodu, 2 szklanki cukru i 25 dag masła podgrzewamy, aż do wrzenia. Masę ochłodzić. Do chłodnej lub letniej masy dodajemy 1 kg pszennej mąki, 3 całe jaja, 3 ścięte łyżeczki sody oczyszczonej, rozpuszczonej w 1/2 szklance zimnego mleka, 1/2 łyżeczki soli oraz 2 torebki przypraw korzennych (tzw. przyprawy do piernika)
Ciasto wkładamy do glinianego garnka i przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy do chłodnego miejsca na 3-4 tygodnie.

Przepis

Dojrzałe ciasto rozdzielamy na 2-3 części i po rozwałkowaniu pieczemy na blasze. Bezpośrednio po upieczeniu placki są twarde, ale po 2-3 dniach staja się kruche. Ochłodzone placki przekładamy dobrze wysmażonym prawdziwym powidłem śliwkowym. Można również zastosować przekładanie z masy kajmakowej lub orzechowej. Piernik polewamy polewą czekoladową. Następnie po zastygnięciu polewy obciążamy go deseczką. Smacznego.

Wybrane dla Ciebie
Jak uratować wigilijny kompot z suszu? Możesz zrobić to na kilka sposobów
Jak uratować wigilijny kompot z suszu? Możesz zrobić to na kilka sposobów
Tu nie trzymaj jedzenia na święta. Wyląduje w koszu lub wywoła rewolucję żołądkową
Tu nie trzymaj jedzenia na święta. Wyląduje w koszu lub wywoła rewolucję żołądkową
Ile można przechowywać smalec w lodówce? Wielu popełnia błąd
Ile można przechowywać smalec w lodówce? Wielu popełnia błąd
Jedno z najzdrowszych dań na świecie. Jedz, a twoje jelita będą ci wdzięczne i trawienie przyśpieszy
Jedno z najzdrowszych dań na świecie. Jedz, a twoje jelita będą ci wdzięczne i trawienie przyśpieszy
W Azji używają go do wielu dań, a Polacy raczej go nie używają. Po wigilii bardzo się przyda
W Azji używają go do wielu dań, a Polacy raczej go nie używają. Po wigilii bardzo się przyda
Pekany w cieniu włoskich. A szkoda, bo mają sporo zalet
Pekany w cieniu włoskich. A szkoda, bo mają sporo zalet
Polacy zjadają duże ilości w grudniu. Niektórzy powinni trzymać się od nich z daleka
Polacy zjadają duże ilości w grudniu. Niektórzy powinni trzymać się od nich z daleka
Do barszczu zamiast cukru. Daria Ładocha zapewnia, że to gwarancja słodyczy i rubinowego koloru
Do barszczu zamiast cukru. Daria Ładocha zapewnia, że to gwarancja słodyczy i rubinowego koloru
Znajdziesz w każdym markecie i kupisz za grosze. Skutecznie uszczelnia jelita
Znajdziesz w każdym markecie i kupisz za grosze. Skutecznie uszczelnia jelita
Te rady uratują święta. Dzięki nim nie przytyjesz
Te rady uratują święta. Dzięki nim nie przytyjesz
Jak wybrać najlepszego karpia na świąteczny stół?
Jak wybrać najlepszego karpia na świąteczny stół?
Używamy go o wiele rzadziej niż jego kuzyna. A to właśnie on powinien być w każdej kuchni
Używamy go o wiele rzadziej niż jego kuzyna. A to właśnie on powinien być w każdej kuchni
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯