Staropolski piernik dojrzewający

Święta zbliżają się wielkimi krokami. to ostatni dzwonek, by przygotować ciasto na piernik staropolski. Zagniatamy je na kilka tygodni przed wigilią i pieczemy kilka dni przed świętami. Dojrzewający piernik nabiera smaku i aromatu, a przepis wcale nie jest skomplikowany. warto jednak pamiętać o składnikach dobrej jakości. Jest to gwarancja sukcesu.

Staropolski piernik dojrzewającyStaropolski piernik dojrzewający

Składniki

  • 1/2 kg miodu
  • 2 szklanki cukru
  • 25 dag masła
  • 1 kg pszennej mąki
  • 3 całe jaja
  • 3 ścięte łyżeczki sody oczyszczonej, rozpuszczonej w 1/2 szklance zimnego mleka
  • 1/2 łyżeczki soli oraz 2 torebki przypraw korzennych (tzw. przyprawy do piernika)

Przepis

1/2 kg miodu, 2 szklanki cukru i 25 dag masła podgrzewamy, aż do wrzenia. Masę ochłodzić. Do chłodnej lub letniej masy dodajemy 1 kg pszennej mąki, 3 całe jaja, 3 ścięte łyżeczki sody oczyszczonej, rozpuszczonej w 1/2 szklance zimnego mleka, 1/2 łyżeczki soli oraz 2 torebki przypraw korzennych (tzw. przyprawy do piernika)
Ciasto wkładamy do glinianego garnka i przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy do chłodnego miejsca na 3-4 tygodnie.

Przepis

Dojrzałe ciasto rozdzielamy na 2-3 części i po rozwałkowaniu pieczemy na blasze. Bezpośrednio po upieczeniu placki są twarde, ale po 2-3 dniach staja się kruche. Ochłodzone placki przekładamy dobrze wysmażonym prawdziwym powidłem śliwkowym. Można również zastosować przekładanie z masy kajmakowej lub orzechowej. Piernik polewamy polewą czekoladową. Następnie po zastygnięciu polewy obciążamy go deseczką. Smacznego.

Wybrane dla Ciebie
Herbata z cytryną jest szkodliwa? Dietetyczka wyjaśniła
Herbata z cytryną jest szkodliwa? Dietetyczka wyjaśniła
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟