Makowiec w wersji luksusowej

Nie wyobrażasz sobie świąt bez makowca? Podaj swoim gościom makowca w wersji na bogato. Wypełniony makiem, bakaliami oraz miodem wypiek z pewnością skradnie serca wszystkich łasuchów.

Makowiec w wersji luksusowejMakowiec w wersji luksusowej

Ciasto: (na 2 makowce)

  • 500 g mąki pszennej
  • 100 g drożdży
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mleka
  • 200 g masła
  • 4 żółtka (do ciasta)
  • 4 białka (do smarowania ciasta pod warstwę makową)

Masa makowa:

  • 500 g maku
  • 4 szklanki mleka
  • 120 g masła
  • 3/4 szklanki miodu
  • 4 żółtka
  • 4 białka
  • 150 g cukru
  • 2 łyżki rumu
  • 100 g orzechów laskowych
  • 100 g rzechów włoskich
  • 100 g rodzynek
  • 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 100 g migdałów
  • 2 paczki cukru z prawdziwą wanilią

Przepis

Najpierw robimy rozczyn: drożdże kruszymy, dodajemy łyżkę cukru i ciepłe mleko – mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.Masło rozpuszczamy i studzimy. Do miski wsypujemy mąkę, żółtka, cukier, wyrośnięte drożdże oraz przestudzone masło. Zagniatamy ciasto, aż wszystkie składniki całkowicie się ze sobą połączą.

Przepis

Przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia, po czym wbijając pięść w ciasto wypuszczamy powietrze i znów chwilę zagniatamy, a następnie odstawiamy do wyrośnięcia – czynność tę powtarzamy dwukrotnie.

Przepis

Masa makowa: Umyty mak wsypujemy do wrzącego mleka i gotujemy na małym ogniu około 30 minut, aż zwiększy swoją objętość wchłaniając mleko. Co jakiś czas mieszamy, by nie przywarł do garnka. Osączamy mak na sitku i mielimy dwukrotnie, a najlepiej trzykrotnie. Orzechy i rodzynki drobno kroimy, bądź rozdrabniamy w blenderze. Skórkę pomarańczową również kroimy na mniejsze kawałki. W dużym rondlu roztapiamy masło z dodatkiem miodu i cukru waniliowego, następnie dodajemy bakalie i
zmielony mak. Mieszamy całość i dusimy na małym ogniu jeszcze 15 minut, cały czas mieszając. W międzyczasie, żółtka ubijamy z cukrem na puszystą masę, a białka na sztywno z dodatkiem szczypty soli.

Przepis

Do przestudzonej masy makowej dodajemy ubite z cukrem żółtka, mieszamy, a następnie dodajemy ubite na sztywno białka i 2 łyżki rumu. Stolnicę wysypujemy mąką, rozwałkowujemy cienko ciasto w kształcie prostokąta, smarujemy białkiem i wykładamy grubą warstwę masy makowej zostawiając po 4-5 cm wolnego ciasta z każdego boku. Z krótszych boków robimy zakładkę i zawijamy do środka (jakieś 3-4 cm), a następnie zaczynamy ciasno zwijać ciasto z dłuższego boku tworząc rulon. Tak samo postępujemy z drugim makowcem. Zwinięte makowce luźno zawijamy w pergamin i umieszczamy na blasze. Pieczemy około 45 minut w 180 stopniach C, funkcja góra dół. Po upieczeniu i ostudzeniu dekorujemy makowce lukrem i skórką pomarańczową oraz np. migdałami w słupkach.

Wybrane dla Ciebie
Wrzuć plasterek do kawy i pij codziennie rano. Zmniejsza ryzyko zawału, pomaga pozbyć się oponki
Wrzuć plasterek do kawy i pij codziennie rano. Zmniejsza ryzyko zawału, pomaga pozbyć się oponki
Jedzona solo jest niesmaczna, ale to hit do kanapek i pizzy. Ma cenną witaminę K i wspomaga trawienie
Jedzona solo jest niesmaczna, ale to hit do kanapek i pizzy. Ma cenną witaminę K i wspomaga trawienie
Poprawia smak kawy i sałatek. Jelita i serce ci za to podziękują
Poprawia smak kawy i sałatek. Jelita i serce ci za to podziękują
Naukowcy są już pewni. Ta kawa jest najlepsza dla serca
Naukowcy są już pewni. Ta kawa jest najlepsza dla serca
Herbata z cytryną jest szkodliwa? Dietetyczka wyjaśniła
Herbata z cytryną jest szkodliwa? Dietetyczka wyjaśniła
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯