Ciasto cappuccino bez pieczenia
Wymarzony deser nie tylko dla kawoszy.
Ciasta bez pieczenia to idealne słodkości dla osób, które nie mają piekarnika. Natalia Kudela, autorka bloga "Mała Cukierenka", proponuje warstwowy deser, w którym główną rolę odgrywa delikatny krem, przełożony herbatnikami nasączonymi kawą cappuccino z likierem. Wymarzony deser nie tylko dla kawoszy.
Składniki na krem:
5 łyżeczek żelatyny
1/3 szklanki wody w temperaturze pokojowej
300 g kremu orzechowo-czekoladowego
600g śmietanki kremówki 36 proc.
2-3 łyżki cukru pudru
1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią lub 1 łyżeczka pasty waniliowej lub cukru wanilinowego 16g
1 torebka kawy cappuccino w proszku (saszetka 10g), użyto o smaku orzechowym
100 ml gorącej wody
Do nasączenia:
1 torebka kawy cappuccino w proszku (saszetka 10g), użyto o smaku orzechowym
80-100 ml gorącej wody
4 łyżki likieru migdałowego lub kawowego
Dodatkowo:
około 400-450g herbatników
kawa cappuccino w proszku do posypania ciasta
- Saszetkę kawy cappuccino zalać 80-100ml gorącej wody, wymieszać, odstawić do przestygnięcia. Następnie dodać likier i wymieszać.
- Żelatynę zalać 1/3 szklanki zimnej wody i odstawić na 15 minut, aby napęczniała.
- Saszetkę kawy cappuccino zalać 100ml gorącej wody, wymieszać. Dodać napęczniałą żelatynę i mieszać, aż żelatyna się rozpuści.
- Blaszkę o wymiarach 20x20cm wyłożyć papierem do pieczenia (tylko dno) lub blaszkę wyłożyć folią spożywczą. Na dnie ułożyć warstwę herbatników i skropić je kawą z likierem.
- Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem i cukrem z prawdziwą wanilią. Cały czas mieszając, wlać ciepłą kawę z żelatyną.
- Śmietankę wymieszaną z żelatyną podzielić na dwie części. Do jednej dodać krem czekoladowo-orzechowy i wymieszać mikserem.
- Na herbatniki w blaszce wyłożyć połowę kremu z kremem orzechowo-czekoladowym. Przykryć go warstwą herbatników. Następnie herbatniki skropić kawą z likierem i wyłożyć połowę jasnej śmietanki. Przykryć ją warstwą herbatników, skropić kawowym ponczem i na wierzch wyłożyć pozostały krem. Ułożyć ostatnią warstwę herbatników, skropić kawowym ponczem i wyłożyć pozostałą jasną śmietankę.
- Ostatnią warstwę wyrównać i ciasto posypać kawą cappuccino w proszku. Blaszkę wstawić do lodówki najlepiej na całą noc. [
]( http://www.malacukierenka.pl/ )
Słodki, kolorowy świat deserów i wypieków to jej pasja. A ten, który sama tworzy pozytywnie nastraja do życia ją i jej gości - gości Małej Cukierenki.
Sprawdź również: aromatyczne ciasto ze śliwkami i maślanką.