Pierniczki świąteczne bez "leżakowania"
Pierniczki z tego przepisu nie wymagają "leżakowania" są bowiem mięciutkie i kruche zaraz po zrobieniu. To idealny przepis dla tych, którzy nie zdążyli przygotować pierniczków wcześniej. Wycinanie ciasteczek i dekorowanie ich to świetna zabawa dla całej rodziny.
- Czas przygotowania: Ponad 120 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Wigilia
- Kategoria przepisów: Desery
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
Masło rozpuścić. Dodać miód, cukier oraz przyprawę do piernika. Podgrzewać na małym ogniu, nie dopuścić do zagotowania. Pozostawić do przestygnięcia. Mąkę przesiać z sodą. Dodać jajko oraz roztopiony miód
i zagnieść. Ciasto zawinąć w folię i odstawić do lodówki na ok 6-8 godzin. Po tym czasie ciasto podzielić na kilka części i rozwałkować cienko. Powycinać wzorki za pomocą foremek do pieczenia i piec ok 8 -10 min. w temp. 160'C. na złoty kolorek. Zimne pierniczki lukrować wg uznania.