Trwa ładowanie...
du55i47

Ciasto makowe z kokosem i czekoladą

Warstwowe ciacho z kremem, makiem, powidłami i czekoladą.
Głosuj
Głosuj
Podziel się
Opinie
Ciasto makowe z kokosem i czekoladą
(www.malacukierenka.pl)
du55i47

Mak nie musi kojarzyć się jedynie z wypiekami, które robimy na Boże Narodzenie. Połączenie tego produktu z kokosem będzie doskonałą propozycją na podwieczorek. Wypiek przełożony waniliowym kremem, powidłami śliwkowymi i oblany czekoladą smakuje wyśmienicie. Wymaga nieco czasu, ale jak podkreśla Natalia Kudela, autorka bloga "Mała Cukierenka", wygląda pięknie i z pewnością zrobi wrażenie na domownikach i gościach.

Składniki na biszkopt:
3 duże jajka - osobno żółtka i białka
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki pszennej (użyto tortowej)
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki aromatu waniliowego
Beza z makiem:
5 białek
3/4 szklanki cukru
1 szklanka maku
100g rodzynek (lub innych bakalii)
1/3 łyżeczki aromatu migdałowego
Beza kokosowa:
5 białek
3/4 szklanki cukru
200g wiórków kokosowych
Krem:
1l mleka
5-6 łyżek cukru pudru
1 duże opakowanie cukru wanilinowego 32g
6 żółtek
2 opakowania budyniu waniliowego w proszku bez cukru
3 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki mąki pszennej
250g masła w temperaturze pokojowej
Polewa:
8 łyżek wody
8 łyżek cukru
80 g masła
3 łyżki kakao bez cukru
Do nasączenia:
1/3 szklanki wody
3 łyżki soku z cytryny
1-2 łyżeczki cukru pudru
Dodatkowo:
4-5 łyżek powideł śliwkowych
płatki migdałowe do posypania

Biszkopt:
1. Piekarnik nastawić na 160 stopni C na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180 stopni C).
2. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem, stopniowo dodawać cukier, mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca.
3. Następnie do białek dodać żółtka i jeszcze przez chwilę ucierać mikserem, aż powstanie kremowa, jednolita masa.
4. Na jajeczną masę przesiać mąkę i proszkiem do pieczenia. Dodać aromat i wymieszać delikatnie łyżką lub szpatułką. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 25x30cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 30-35 minut.
5. Po wyjęciu z piekarnika ciasto odstawić do całkowitego ostygnięcia. Ostygnięte ciasto ostrożnie wyjąć z blaszki, zdjąć papier do pieczenia i biszkopt włożyć z powrotem do blaszki.

Beza z makiem:
6. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem, stopniowo dodawać cukier, mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Następnie dodać mak, rodzynki, aromat migdałowy i wymieszać delikatnie łyżką lub szpatułką. Pianę przełożyć do blaszki o wymiarach 25x30cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 30-35 minut w temperaturze 160 stopni C na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180 stopni C). Po wyjęciu w piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Beza kokosowa:
7. Przygotować tak samo jak bezę z makiem.
Krem:
8. Budynie rozmieszać w 500ml mleka. Dodać żółtka, obie mąki i wymieszać (zrobiłam to mikserem).
9. Pozostałe mleko zagotować z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. Wlać rozmieszany budyń z mąkami i zagotować. Jak budyń się zagotuję, proszę zmniejszyć ogień i trzymać budyń na ogniu, cały czas mieszając, przez około 30 sekund. Zdjąć z ognia i zakryć go folią spożywczą, odstawić do ostygnięcia (ma mieć temperaturę pokojową jak masło).
10. Zdjąć folię i do ostygniętego budyniu dodać masło, wymieszać mikserem na jednolity, gładki krem (ucierać mikserem przez około 3 minuty).
11. Składniki do nasączenia wymieszać i gotowym ponczem nasączyć biszkopt w blaszce. Na biszkopt wyłożyć 1/3 kremu i położyć bezę z makiem.
12. Bezę z makiem posmarować powidłami śliwkowymi i wyłożyć połowę pozostałego kremu. Na krem położyć bezę z kokosem i posmarować ją resztą kremu.
Polewa:
13. Wszystkie składniki na polewę przełożyć do rondelka z grubym dnem i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować polewę przez około 3-4 minuty, aż polewa troszkę zgęstnieje. Zdjąć z ognia i odstawić do przestygnięcia na około 10 minut.
14. Gotową polewą polać ciasto i posypać płatkami migdałowymi. Ciasto wstawić do lodówki na parę godzin, najlepiej na całą noc.
[

(Natalia Kudela, fot. www.malacukierenka.pl)

]( http://www.malacukierenka.pl/ )
Słodki, kolorowy świat deserów i wypieków to jej pasja. A ten, który sama tworzy pozytywnie nastraja do życia ją i jej gości - gości Małej Cukierenki.

du55i47

Sprawdź również: ciasto czekoladowe ze słodko-słona masą krówkową.

POLECAMY RÓWNIEŻ:

Domowe bułeczki z makiem

Wyjątkowe właściwości oleju z maku

du55i47

Cukier waniliowy czy wanilinowy - czym się różnią?

du55i47

Podziel się opinią

Share

du55i47

du55i47