Prosty przepis na sałatkę owocową. Sekretem jest sos
Idealna przekąska na upalny dzień - zapewnia nie tylko orzeźwienia, ale dostarcza także witamin i mikroelementów. Sałatka daje duże pole do popisu kulinarnej fantazji, ponieważ do sałatki można wykorzystać praktycznie wszystkie owoce. O tej porze roku najlepiej sprawdzą się chłodzące smakołyki, takie jak arbuz.
- Czas przygotowania: Do 30 minut
- Okazja: Przyjęcia i imprezy
- Kategoria przepisów: Sałatki
- Sposób przygotowania: Na zimno
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
- Wszystkie owoce umyj, osusz. Arbuza przekrój na pół. Z miąższu półokrągłą łyżeczką powycinaj kuleczki, odrzucając pestki. Przy skórce pozostaw około 1 cm warstwę miąższu.
- Wydrążone łupiny arbuza ponacinaj tak, aby powstał dekoracyjny wzorek. Wstaw do lodówki. Winogrona oderwij od gałązek. Obierz kiwi. Wydryluj czereśnie. Przebierz maliny i borówki.
- Morele pokrój na połówki, usuń pestki, miąższ pokrój na cząstki. Kiwi potnij w półplasterki. Limonkę sparz, zetrzyj skórkę. Wyciśnij sok. Dodaj cukier. Mieszaj, aż całkowicie się rozpuści.
- Wszystkie owoce przełóż do schłodzonej skórki arbuza. Sałatkę polej sokiem z limetki i alkoholem. Posyp posiekaną miętą. Przemieszaj. Ponownie wstaw do lodówki na około 3-4 godziny.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl