Trwa ładowanie...

Pestki arbuza. Wyrzucanie ich do kosza to gigantyczny błąd

Jedząc arbuza większość z nas stara się albo wypluwać, albo szybko przełykać pestki. Wiele osób w ogóle je z owocu usuwa. Okazuje się, że te małe ziarenka mają ważne właściwości odżywcze i nie tylko.

Pestki arbuza. Wyrzucanie ich do kosza to gigantyczny błądŹródło: Fotolia
d3vnigl
d3vnigl

Pestki arbuza - czy można jeść?

Często zastanawiamy się, czy jedzenie pestek arbuza jest bezpieczne dla naszego zdrowia. Naukowcy potwierdzają, że nie tylko bezpieczne, ale też niezwykle zdrowe.

Pestki arbuza - wartości odżywcze

Pestki arbuza mają zbliżoną wartość odżywczą do innych nasion i pestek i znacznie przewyższają walory odżywcze miąższu owocu. Są niestety dosyć kaloryczne. 100 g suszonych nasion dostarcza 557 kcal, dużo tłuszczu i białka - zawierają go blisko dwa razy więcej niż nasiona słonecznika i migdały.

Pestki arbuza - witaminy i minerały

Dostarczają przy tym dużo argininy – aminokwasu, który wspomaga regulację ciśnienia krwi i zmniejsza ryzyko choroby wieńcowej. Tłuszcze zawarte w nasionach arbuza to nasycone, jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe oraz kwasy omega-6.

Są też istotnym źródłem żelaza, cynku, miedzi i manganu oraz witamin z grupy B, które kontrolują przemiany energetyczne organizmu i wpływają na funkcjonowanie układu nerwowego.

d3vnigl

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Zobacz też: Jakie właściwości ma arbuz?

d3vnigl
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3vnigl
Więcej tematów