Pestki arbuza. Wyrzucanie ich do kosza to gigantyczny błąd
Jedząc arbuza większość z nas stara się albo wypluwać, albo szybko przełykać pestki. Wiele osób w ogóle je z owocu usuwa. Okazuje się, że te małe ziarenka mają ważne właściwości odżywcze i nie tylko.
Pestki arbuza - czy można jeść?
Często zastanawiamy się, czy jedzenie pestek arbuza jest bezpieczne dla naszego zdrowia. Naukowcy potwierdzają, że nie tylko bezpieczne, ale też niezwykle zdrowe.
Pestki arbuza - wartości odżywcze
Pestki arbuza - witaminy i minerały
Dostarczają przy tym dużo argininy – aminokwasu, który wspomaga regulację ciśnienia krwi i zmniejsza ryzyko choroby wieńcowej. Tłuszcze zawarte w nasionach arbuza to nasycone, jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe oraz kwasy omega-6.
Są też istotnym źródłem żelaza, cynku, miedzi i manganu oraz witamin z grupy B, które kontrolują przemiany energetyczne organizmu i wpływają na funkcjonowanie układu nerwowego.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Zobacz też: Jakie właściwości ma arbuz?