Co się stanie, gdy połkniesz pestki arbuza? Nie wszyscy to wiedzą
Dzieciaki wypluwają i mają z tego frajdę, seniorzy delikatnie wycinają je końcówką noża. Są i tacy, którzy zupełnie się nimi nie przejmują i uważają, że wydłubywanie ich to strata czasu. A co na temat jedzenia pestek arbuza mówią naukowcy?
W opinii publicznej krąży wiele mitów, którymi przesiąkamy już od dziecka. Kto nie słyszał o tym, że po połknięciu pestek arbuza może wykiełkować w brzuchu mały arbuz? Jako dorośli większość tego typu anegdotek traktujemy z przymrużeniem oka. Chyba że jest to informacja o tym, że pestki arbuza mogą powodować zapalenie wyrostka robaczkowego. Serwis Demagog postanowił sprawdzić, co naukowcy mówią na ten temat.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kanapka z arbuza to prawdziwy hit. Idealna na upalne lato
Czy pestki z arbuza są szkodliwe, czy zdrowe?
Okazuje się, że nie ma przesłanek naukowych, które potwierdzałyby zależność pomiędzy jedzeniem pestek arbuza czy pestek winogron a zapaleniem wyrostka robaczkowego. Niestety, przyczyna tej nieprzyjemnej dolegliwości jak dotąd nie jest znana.
- Nie musisz się obawiać jedzenia orzechów, nasion czy popcornu. Żadne dowody nie wskazują, by ich spożywanie zwiększało ryzyko zapalenia uchyłków jelit […]. Są one bogate w błonnik, a ich jedzenie jest zdrowe pod wieloma względami. […]. Możesz zjadać garść orzechów i nasion każdego dnia – twoje jelita będą ci za to wdzięczne - przekonuje dr Lawrence Friedman z Harvard Medical School, cytowany przez portal Demagog.
Pestki arbuza są bogate w antyoksydanty i błonnik, który korzystnie wpływa na pracę jelit, ale tylko wtedy, gdy nie przekraczamy zalecanych ilości. Dietetycy sugerują, żeby nie spożywać więcej niż garść nasion dziennie. Przy czym warto pamiętać o tym, że każdy organizm jest inny i inaczej sobie radzi z taką dodatkową porcją błonnika.
Substancje toksyczne w pestkach arbuza
W artykule z 2021 roku zamieszczonym na serwisie researchgate.net jest opisany eksperyment przeprowadzony na szczurach, który wykazał, że nadmierne spożycie pestek arbuza może wpływać na nerki i układ rozrodczy samców. Skutki uboczne zaobserwowano po przekroczeniu 5 proc. codziennej diety. Szczurom podawano zmielone pestki arbuza.
Inny artykuł, zamieszczony na serwisie PubMed, zwraca uwagę na substancje toksyczne w pestkach arbuza. Przy czym tym razem naukowcy podkreślają, że w dawce do 1000 mg na kilogram masy ciała pestki mają korzystne działanie na organizm, co więcej działają ochronnie na wątrobę i nerki.
"Badanie to sugeruje, że ekstrakt etanolowy z nasion arbuza jest bezpiecznym związkiem bioaktywnym w testowanych dawkach i może chronić przed uszkodzeniem wątroby i nerek" – można przeczytać w artykule badaczy związanych z Wydziałem Farmakologii uniwersytetu w Mumbaju (za PubMed Central).
Oczywiście, nie można w bezpośredni sposób przekładać badań przeprowadzanych na zwierzętach na zdrowie człowieka. Jednak wyniki badań pokazują złożoność tego zagadnienia.
Co się stanie, gdy połkniesz pestki arbuza?
W przypadku zjedzenia niewielkich ilości pestek arbuza nie ma się czym przejmować. Nic szczególnego się nie wydarzy. Ba! Okazjonalne ich jedzenie na surowo lub w formie prażonej może pozytywnie wpłynąć na twój organizm. Jeśli jednak zauważysz niepokojące objawy po spożyciu większej ilości arbuza z pestkami, niezwłocznie zgłoś się do lekarza.
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.