Arbuz inaczej – kulinarne inspiracje
Letnie miesiące to doskonały czas, aby korzystać z cudownych dóbr Matki Natury. Na sklepowych półkach i u lokalnych sprzedawców pojawiają się różnorodne warzywa i owoce sezonowe, które można wykorzystać do wielu zdrowych przepisów. Jednym z takich produktów jest arbuz. Jakie są jego właściwości, dlaczego warto go spożywać i jak wkomponować go do różnych dań?
Najlepszy przyjaciel każdej osoby na diecie
Wiola Lis, specjalistka produktowa z internetowego centrum Arkana Smaku, przypomina o podstawach: "Dietetycy od wielu lat zalecają spożywanie jak największej ilości świeżych warzyw i owoców. Są pełne potrzebnych makro- i mikroskładników, a do tego zwykle niskokaloryczne oraz smaczne. Dlatego też zalecane są osobom, które starają się zgubić kilka zbędnych kilogramów i zależy im na utrzymywaniu deficytu, ale też wszystkim dbającym o zdrową i zrównoważoną dietę".
Mówi się, że arbuz jest jednym z najlżejszych pod względem kalorii owocem. W 100 gramach tego produktu znajduje się tylko 30 kcal! W porównaniu chociażby z bananem, który w tej samej wadze ma ich prawie 90, arbuz wypada rewelacyjnie. To możliwe dzięki dużej zawartości wody w każdym kawałku. Dlatego też może on (a nawet powinien) być spożywany w dużej ilości, zwłaszcza podczas upałów, gdyż fantastycznie nawadnia organizm.
Warto zaprosić go do domu latem, gdyż jest on bogaty w m.in.:
• witaminę C,
• witaminę A,
• magnez,
• potas,
• fosfor.
Jest także źródłem naturalnego błonnika.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Niesłusznie lądują w koszu. Nigdy więcej nie wyrzucisz pestek z arbuza
Wiola Lis z Arkanów Smaku zaznacza jednak: "Na posiłki z dodatkiem arbuza muszą uważać osoby chore na cukrzycę. Wszystko przez jego indeks glikemiczny. Nowe badania wykazały, że wynosi on 55, natomiast jeszcze do niedawna podawano, że jest to 72. Aby mieć zupełną pewność, że nam nie zaszkodzi, lepiej ostrożnie komponować danie, zachowując odpowiednie proporcje składników odżywczych. Najlepiej robić to pod okiem dietetyka".
Z arbuza muszą zrezygnować również osoby o podwyższonym poziomie potasu we krwi. Wynika to z ponadprzeciętnej zawartości tego pierwiastka w owocu.
Jeśli jednak nie mamy żadnych problemów zdrowotnych, jedzmy go – szczególnie w sezonie – do woli! Jakie są najpopularniejsze przepisy wykorzystujące potencjał arbuza?
Arbuzowe szaleństwo, czyli letnie przepisy na co dzień
Dużej wielkości owoc najczęściej wykorzystywany jest do letnich lemoniad i koktajli. Zaznaczmy, że przygotowując go do zblendowania lub zmiksowania, nie warto rezygnować z części mniej zaróżowionych. Są one pełne smaku i wzbogacą napój. Takie postępowanie jest również o wiele bardziej ekologiczne, gdyż zmniejsza ilość odpadów.
Orzeźwiający sok podany z kilkoma kostkami lodu z pewnością przyniesie przyjemne ochłodzenie w upalny dzień. Na przyjęcie dla dorosłych można pokusić się o wykonanie wersji alkoholowej.
Oprócz tego warto sporządzić z niego a niesamowicie szybką i efektowną przekąskę – sałatkę owocową. Wystarczy połączyć pokrojonego arbuza z innymi owocami sezonowymi. To mogą być brzoskwinie, maliny, jeżyny lub gruszki. To rewelacyjny pomysł na szybką sałatkę podczas rodzinnego przyjęcia lub grilla na tarasie. Niektórzy dodają arbuza również do warzywnych sałatek, łącząc go z awokado, sałatą, ogórkiem i wybranym dressingiem np. sosem balsamicznym. To prawdziwa eksplozja ciekawych smaków.
Ekstrawaganckie pomysły na arbuza
Oprócz standardowych przepisów wykorzystujących słodki owoc letni istnieją również bardziej wyszukane i niecodzienne pomysły. Jednym z nich jest wyjątkowo popularny na amerykańskich przyjęciach tort z arbuza. Jak go wykonać? To niezwykle proste – wystarczy odkroić zieloną skórę, a miąższ pokroić tak, by powstały z niego zaokrąglone partie tortu (dokładnie takie, jakie byłyby z ciasta).
Formując bryłę, warto włożyć w środek długi, drewniany patyczek, który utrzyma tort w miejscu. Następnie można pokryć arbuza warstwą kremu i udekorować według własnego pomysłu — w świeże owoce albo kawałki ulubionej czekolady. To szybki i efektowny sposób na błyskawiczny tort! Rewelacyjnie sprawdzi się jako prezent dla jubilata, który obchodzi urodziny podczas letnich miesięcy.
Inną propozycją będzie tuńczyk z arbuza. Brzmi nieprawdopodobnie? A jednak to możliwe! To przysmak osób będących na diecie wegańskiej. Sekret tego dania tkwi w odpowiednim zamarynowaniu owocu, aby ten uzyskał słonawy posmak. Aby przygotować marynatę, wystarczy zmieszać ze sobą ocet, olej i... sos sojowy, który odpowiedzialny jest za rybie podobieństwo. Po około 8 godzinach marynowania kawałków arbuza wkładamy je do piekarnika i pieczemy przez około godzinę w 180 stopniach Celsjusza. Po wyjęciu schładzamy, skrapiamy odrobiną marynaty i obsypujemy sezamem. Naprawdę warto spróbować tego przepisu i zasmakować letniego przysmaku kuchni wegańskiej!
Czymś, co zaczaruje wszystkich gości, są też koreczki z arbuza z fetą i listkiem bazylii. Wystarczy pokroić składniki w kostkę i nadziewać w kolejności: listek ziela, ser, owoc. Zaskoczenie i zachwyt kosztujących gwarantowane!
Ekspertka z internetowego ekobazaru Arkana Smaku podsumowuje: "Arbuz to słoneczny prezent lata, z którego warto czerpać jak najwięcej. Prócz smacznych przekąsek znajdziemy go w naturalnych olejkach i kosmetykach. To świetna wiadomość dla największych fanów tego soczystego owocu. Korzystajmy z niego na zdrowie!".
Informacje o autorze
Arkana Smaku to ekologiczne centrum odwiedzane każdego miesiąca przez 80 000 użytkowników. To wyjątkowe miejsce inspiracji na temat zdrowego stylu życia, kuchni i odżywiania całego organizmu. Arkana Smaku gromadzą również sprawdzonych dostawców ekologicznej żywności, naturalnych kosmetyków oraz akcesoriów do domu. W katalogu znajduje się już około 20 000 najlepszej jakości produktów! To miejsce, w którym kompleksowo zadbasz o siebie i swoich bliskich.