Trwa ładowanie...
d1fez8e

Ewa Wachowicz: Melon kontra arbuz. Na który się zdecydować i co można z nich zrobić?

Jak lato, to owoce! Obok tych typowych, jak maliny, jagody i truskawki, chętnie sięgamy po arbuzy i melony. W naszym klimacie to owoce egzotyczne, jednak obecnie można kupić je w wielu marketach spożywczych. Osobiście uwielbiam obydwa, zwłaszcza, że można traktować je jako deser, ale też dodawać do wytrawnych dań. Czego nie wiemy o arbuzach i melonach oraz co warto z nich zrobić? Zachęcam do lektury.
Głosuj
Głosuj
Podziel się
Opinie
Melon czy arbuz? Co wybrać w sezonie letnim
Melon czy arbuz? Co wybrać w sezonie letnim (Archiwum prywatne)
d1fez8e

Na słodko, ale też na słono. Jak kulinarnie wykorzystać melona i arbuza?

Najczęściej rozkrawamy te owoce i jemy bez żadnych dodatków, bo są po prostu przepyszne. Warto jednak wiedzieć, że możemy wykorzystać je w kuchni w nietypowy sposób. Melon pokrojony w plastry i owinięty szynką parmeńską (albo wędzonym łososiem) to doskonała, wytrawna przekąska. Możemy też dodawać go do sałatek - zarówno owocowych, jak i warzywnych. Podkręca smak, dzięki czemu całość jest oryginalna. Z kolei arbuz doskonale łączy się z… serem feta!

To danie idealne na ciepłe, letnie wieczory. Nie obciąża, ale zaspokaja apetyt i świetnie prezentuje się na talerzu. Może też stanowić elegancką przystawkę. Mało kto wie, że arbuza da się też grillować. W tym przypadku nie może jednak być zbyt dojrzały. Prosto z grilla, z dodatkiem bitej śmietany, nie tylko świetnie smakuje, ale także prezentuje się bardzo oryginalnie. Zachęcam was do serwowania takiego dania waszym gościom - ci, którzy do tej pory go nie znali, na pewno będą pod wrażeniem - zarówno wizualnym, jak i smakowym.

d1fez8e

Melon kontra arbuz. Który owoc jest lepszy?

Jeśli chodzi o kwestie smakowe, to w tym przypadku nie ma jednoznacznej odpowiedzi. Niektórzy uwielbiają arbuza, inni zaś zachwalają smak melona. Ten drugi to sprzymierzeniec tych, którzy są na diecie. Zawiera niewiele kalorii, bo zaledwie około 35 w 100 gramach. Co więcej, doskonale gasi pragnienie, kiedy na zewnątrz robi się upalnie, ponieważ - podobnie jak arbuz - składa się głównie z wody. Melon zawiera też beta karoten, potas i witaminę C.

6 powodów, aby jeść arbuza

Arbuz, dzięki dużej zawartości wody, jest moczopędny i zaleca się spożywanie go tym, którzy mają problemy z nerkami. Jest on też źródłem likopenu, który wspomaga leczenie nowotworów. Musimy jednak zdawać sobie sprawę z tego, że oba owoce mają w swoim składzie także cukier. Warto więc włączyć je do swojej diety, ale zachować umiar w ich spożywaniu.

d1fez8e

Arbuz oraz melon – nie tylko z południowej Europy

Co ciekawe, podobno powstały specjalne odmiany arbuzów i melonów, które można uprawiać w naszym, raczej chłodnym, klimacie. Owoce nie są jednak tak smaczne, jak te, które rosną na południu Europy. Słodkie i soczyste kupimy jednak w większości sklepów w przystępnych cenach. Zachęcam was do tego, by zrobić z nich coś oryginalnego.

Grillowany arbuz (miejcie na uwadze, że może być serwowany zarówno na słodko i na słono!) to tylko jedna z propozycji. Poniżej znajdziecie przepis na chłodnik z arbuza oraz melona, który gasi pragnienie i orzeźwia. Wszyscy znamy typowo letnie, owocowe zupy na bazie jagód albo truskawek, ale poniższa propozycja na pewno zaskoczy wiele osób.

 Archiwum prywatne

Chłodnik z arbuza i melona

Niezbędne składniki:

1. 1 kg arbuza
2. 2 melony
3. 1 łyżka octu balsamicznego lub porto
4. 3 łyżki soku z cytryny
5. 3 łyżki oliwy
6. 1 garść kolendry lub bazylii
7. 1 garść szczypiorku
8. sól, pieprz

Przygotowanie:

1. Arbuza i melony pokroić na kawałki, obrać ze skóry, usunąć pestki i zmiksować.
2. Dodać ocet lub porto, sok z cytryny i oliwę. Doprawić solą i pieprzem.
3. Dorzucić posiekane liście kolendry lub bazylii oraz szczypiorek.
4. Wymieszać. Schłodzić w lodówce.
5. Na talerzu można udekorować świeżą kolendrą.

d1fez8e

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

d1fez8e

Podziel się opinią

Share

d1fez8e

d1fez8e