Letnia sałatka z arbuzem, fetą i dressingiem z pomarańczy
Gorące lato nie odpuszcza, a ty nie masz czasu i siły na gotowanie? Ja też nie! Dlatego ratuję się sałatkami. A która sałatka zaspokoi głód i jeszcze ugasi pragnienie? Sałatka z arbuzem rzecz jasna. Nie bójcie się połączenia arbuz - feta bo ono naprawdę ma moc! Po raz pierwszy spróbowałam go będąc na greckiej Krecie i do dziś towarzyszy mi podczas letnich dni! – pisze nasza czytelniczka, Joanna Byczkiewicz, autorka bloga "O pietruszka!", która wysłała nam przepis na platformę dziejesie.wp.pl.
- Czas przygotowania: Do 30 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Przyjęcia i imprezy
- Sposób przygotowania: Na zimno
- Główne składniki :
Składniki
Dressing:
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka miodu lub syropu z agawy
- 2-3 łyżki soku z pomarańczy
Przepis
Rozłóż rukolę i kiełki na talerzu. Pokrój arbuza w kostkę i usuń pestki. Pokrusz lub pokrój Fetę w kostkę, a cebulę w piórka. Rozłóż składniki na sałacie. Posyp miętą i/lub pietruszką. Możesz posypać delikatnie płatkami ostrej papryki i kiełkami słonecznika. Składniki dressingu połącz. Skrop nim sałatkę. Więcej podobnych przepisów znajdziesz na blogu Joanny Byczkiewicz "O pietruszka!".