Arbuz

Arbuz zwyczajny, nazywany także kawonem (Citrullus lanatus (Thunb.) Mansf.) – gatunek rośliny z rodziny dyniowatych. Wywodzi się z Afryki Południowej, gdzie nadal rośnie dziko. Gatunek uprawny został rozprzestrzeniony w wielu regionach o ciepłym klimacie. Jest to roślina światłolubna oraz ciepłolubna. Arbuz w fazie wzrostu potrzebuje bardzo dużo wody, najlepiej rozwija się w temperaturze od 20 st. C do 32 st. Największym producentem owocu są Chiny i Turcja. W Europie krajami, w których uprawia się arbuzy, są m.in. Hiszpania, Portugalia, Włochy, Chorwacja. Roślina jest jednoroczna i jednopienna. Jej kwiaty dzielą się na męskie i żeńskie.

Arbuz w 92 proc. składa się z wody, dlatego ma właściwości moczopędne. Poleca się go osobą cierpiącym na choroby nerek. Zawiera niewielką ilość witamin i składników mineralnych. Jednak arbuz jest bogaty w przeciwutleniacze, które opóźniają proces straszenia i hamują rozwój komórek nowotworowych.

Wartości odżywcze arbuza (w 100 g):Wartość energetyczna - 30 kcal, białko ogółem - 0,61 g, tłuszcz - 0,15 g, węglowodany - 7,55 g, błonnik - 0,4 g

Arbuz – jak wybieraćChociaż arbuzy mogą być uprawiane całoroczne w środowisku tropikalnym, to najbezpieczniej kupować je w sezonie letnim. Najlepiej kupować arbuzy z upraw ekologicznych, ponieważ są bardziej bogate w składniki odżywcze i naturalne cukry. Często trudno ocenić dojrzałość i smak bez przekrojenia owocu. W takich przypadkach zwróćmy uwagę, czy arbuz ma odpowiedni ciężar oraz, czy skórka jest gładka, bez plam i nienaturalnego połysku.

Arbuz – jak przechowywaćPo zakupie arbuza powinniśmy przechowywać w chłodnym dobrze wentylowanym miejscu. Pocięte kawałki zaś powinny być trzymane w lodówce.

Arbuz – zastosowanie w kosmetyceArbuz znalazł również zastosowanie w kosmetyce. Witaminy i enzymy zawarte w arbuzie mają działanie tonizujące i ściągające na skórę. Dlatego też arbuz w kosmetyce stosowany jest jako naturalny środek oczyszczający i niwelujący zmarszczki. Ten owoc można używać jako składnik maseczek domowych lub jako tonik na twarz i ciało. Jego kojące działanie arbuza pomoże w załagodzić wypryski i stany zapalne skóry.

Czy można jeść pestki arbuza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze

Czy można jeść pestki arbuza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze

Paulina Hermann Paulina Hermann
Jak wybrać dobrego arbuza?

Jak wybrać dobrego arbuza?

Arbuz inaczej – kulinarne inspiracje

Arbuz inaczej – kulinarne inspiracje

Katarzyna Gileta Katarzyna Gileta
Arbuzowe lody na patyku

Arbuzowe lody na patyku

Wyrzucasz skórkę arbuza? Duży błąd

Wyrzucasz skórkę arbuza? Duży błąd

Katarzyna Gileta Katarzyna Gileta