Szynka z arbuza. Wędzony arbuz, który udaje mięso
Z wyglądu do złudzenia przypomina kawał różowej, soczystej szynki. Co ciekawe, ma również podobny do niej smak. Nic dziwnego, że wymyślony w Nowym Jorku wędzony arbuz podbija w ostatnich latach cały świat. Jak przygotować go w domu?
Błyskawicznie przybywa osób, które rezygnują z jedzenia mięsa. Jedni podejmują taką decyzję z przyczyn zdrowotnych, inni z miłości do zwierząt albo dla dobra środowiska naturalnego (hodowla krów czy świń powoduje potężną emisję gazów cieplarnianych, by uzyskać kilogram wołowiny krowa musi zjeść 13 kilogramów paszy roślinnej, zaś produkcja kilograma białka zwierzęcego wymaga sto razy więcej wody niż produkcja białka roślinnego).
Wraz ze zmianami w sposobie odżywiania rośnie zapotrzebowanie na zamienniki mięsa. Bardzo popularną alternatywą jest m.in. tofu. Marynowany i grillowany twarożek z mleka sojowego z powodzeniem "udaje" wieprzowe burgery, a po rozdrobnieniu i przyprawieniu przypomina mielone mięso, dlatego bywa chętnie stosowany podczas przygotowywania wegetariańskiego sosu bolognese. Smaczne "kiełbaski" przyrządzimy z seitanu, czyli czystego glutenu pszennego. W alternatywnych pasztetach świetnie sprawdzają się rośliny strączkowe: ciecierzyca, soczewica albo czerwona fasola.
Okazuje się, że zamiennikiem mięsa mogą być nawet… owoce. Udowodnił to szef kuchni w nowojorskiej restauracji Duck Eatery, gdzie od kilku lat można skosztować m.in. smoked watermelon ham, czyli plastrów "szynki" z marynowanego, a następnie wędzonego i podsmażanego arbuza. Porcja takiego specjału kosztuje wprawdzie 75 dolarów, ale chętnych nie brakuje. Większość klientów zachwyca fakt, że słodki i soczysty owoc z wyglądu i smaku naprawdę przypomina dobrze uwędzoną szynkę.
Paweł Loroch o kuchni. Powinna być sercem domu
Wędzony arbuz szturmem zdobył świat. Od niedawna oferuje go także katowicka restauracja Cześć Brat! GASTROPUB. Specjał możemy też przyrządzić w domu. Wymaga to trochę czasu i wysiłku, jednak efekt jest znakomity.
Arbuz – wartości odżywcze
Sezon na arbuzy jest dość krótki, dlatego warto jak najczęściej sięgać po te owoce. Ich miąższ w ponad 90 proc. składa się z wody, ale nie brakuje w nim także cennych składników odżywczych. Zwłaszcza likopenu, barwnika nadającego wnętrzu arbuza intensywny, czerwony kolor. To bardzo silny przeciwutleniacz, który skutecznie hamuje szkodliwą aktywność wolnych rodników przyspieszających procesy starzenia organizmu i sprzyjających rozwojowi chorób układu krążenia czy nowotworów (odpowiednia dawka likopenu obniża ryzyko raka prostaty i jelita grubego).
O wartości odżywczej arbuza świadczy też duża zawartość cytruliny – organicznego związku chemicznego z grupy aminokwasów, który stymuluje system odpornościowy oraz zwiększa poziom argininy we krwi, dzięki czemu poprawia siłę i wytrzymałość, a także przyspiesza regenerację mięśni po dużym wysiłku.
Arbuz działa również przeciwbakteryjnie i przeciwzakrzepowo. Dzięki dużej zawartości wody wykazuje właściwości moczopędne, skutecznie oczyszcza organizm z toksyn. Stanowi remedium na obrzęki spowodowane zaburzeniami pracy serca i nerek.
Jak przygotować "arbuzową szynkę"
Potrzebujemy jednego dużego, dojrzałego owocu, który najpierw obieramy ze skóry, a następnie umieszczany w dużym naczyniu wypełnionym zalewą przygotowaną z wody (10 litrów), soli (40 dag), cukru (15 dag) i suszonego oregano oraz kolendry (po 3 dag). Jeśli mamy taką możliwość, do solanki warto również dodać trochę popiołu, najlepiej z drzewa dębowego, nadającego niepowtarzalnego koloru i aromatu.
W zalewie arbuz powinien spędzić dwie doby. Po wyjęciu należy go umieścić na sicie i zostawić w przewiewnym miejscu na kilka godzin. Później możemy przystąpić do wędzenia. Najprostszą wędzarnię zbudujemy ze starej beczki, ustawionej nad kanałem doprowadzającym dym z ogniska odległego o 1,5-2 m. W internecie bez trudu kupimy także specjalną szafkę wędzarniczą, praktyczną i prostą w konstrukcji.
Zobacz też:
Arbuza należy wędzić w temperaturze 80-85 stopni, przez około 8-9 godzin. Po wyjęciu nacinamy go w kratkę, by przypominał prawdziwą szynkę, lekko smarujemy olejem i pieczemy przez kilka minut w piekarniku (nagrzanym do 260-280 st.) albo podsmażamy na patelni, na małym ogniu, obkładając wcześniej gałązkami rozmarynu.
Wędzonego arbuza kroimy na plastry. Serwujemy jako samodzielnie danie lub dodatek do innych potraw. Może być też świetnym zamiennikiem wędliny w kanapkach, choćby kultowej Reuben Sandwich – plasterek arbuza wkładamy między dwie kromki żytniego chleba, z plastrem żółtego sera (najlepiej typu ementaler), delikatnie poszatkowaną i odsączoną kapustą kiszoną oraz sosem rosyjskim (mieszanka majonezu, keczupu i tartego chrzanu, doprawiona sosem Worchestershire, świeżo mielonym pieprzem oraz słodką papryką).