Jak wybrać dobrego arbuza?

W czasie upalnych dni zjedzenie pysznego soczystego arbuza – najlepiej schłodzonego w lodówce – jest idealnym rozwiązaniem. Nie tylko orzeźwia, ale i świetnie uzupełnia płyny. Arbuz jest smaczny i bardzo zdrowy. Aby jednak kupić takiego, który będzie spełniał nasze oczekiwania, czyli był soczysty i słodki, trzeba wiedzieć, którego wybrać. Na co zwrócić uwagę, kupując arbuza?

Kawałki obranego arbuzaKawałki obranego arbuza
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Skórka idealnego arbuza

Najważniejszym wyznacznikiem smaku arbuza jest jasna plama widoczne na skórce. Oznacza ona miejsce, którym arbuz przylegał do ziemi. Im jest ono bardziej żółte czy wręcz pomarańczowe, tym owoc będzie słodszy i bardziej dojrzały.

Warto również sprawdzić, czy na powierzchni arbuza widoczne są brązowe siateczki. Ich obecność również świadczy o dojrzałości i słodkości owocu. Zwróćmy też uwagę na to, by skórka arbuza była matowa, a nie błyszcząca. Dobrze też, by była ciemnozielona, odznaczała się jędrnością i nie była w żaden sposób uszkodzona.

Wielkość i kształt arbuza

Pierwszym, co rzuca nam się w oczy, gdy kupujemy arbuza, to jego wielkość i kształt. Okrągły owoc zazwyczaj jest słodszy niż ten podłużny, który częściej bywa wodnisty i trochę bezsmakowy. Lepiej też wybierać duże lub średnie egzemplarze, gdyż niewielkie z reguły są mniej dojrzałe.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Niesłusznie lądują w koszu. Nigdy więcej nie wyrzucisz pestek z arbuza

Jeśli arbuz posiada zielony ogonek, również raczej zrezygnujmy z jego kupna. Oznacza to, że został zbyt wcześnie zerwany i jeszcze nie jest w pełni dojrzały.

Jeśli zastanawiamy się, czy kupić arbuza w całości, czy w kawałku, wybierzmy tę pierwszą opcję. Zdecydowanie dłużej będziemy mogli go przechować. Ten w kawałku powinien być jak najszybciej zjedzony.

Co w arbuzie piszczy?

Okazuje się, że dojrzałość arbuza można też sprawdzić poprzez uważne słuchanie. Wystarczy lekko opukać powierzchnię owocu. Jeśli wyda głuchy dudniący odgłos, oznacza to, że jest dojrzały i można go kupić obawy, że będzie niesmaczny.

Warto też podnieść arbuza i ocenić jego wagę. Jako że owoc ten w 90 proc. składa się z wody, powinien być stosunkowo ciężki. Wtedy możemy być pewni, że miąższ w jego wnętrzu będzie soczysty.

Jak poznać, że arbuz nie będzie smaczny?

Uszkodzone albo zepsute arbuzy nie tylko będą niesmaczne, ale mogą być wręcz szkodliwe i niebezpieczne dla zdrowia. Jaki nie powinien być arbuz?

Przede wszystkim nie powinien mieć na skórce ciemnych plam, które mogą świadczyć o obecności grzybów albo bakterii. Lepiej też unikać arbuzów, na których powierzchni widoczne są białe lub jasnobrązowe wzory. Takie uszkodzenia mogą sugerować, że na owocu żerowały owady lub inne szkodniki.

Jeśli po przekrojeniu, zauważymy na skórce od wewnątrz lekko brązowe plamy, mogą one świadczyć o chorobie bakteryjnej owocu, więc również lepiej takiego nie jeść. Podobnie ma się rzecz w sytuacji, kiedy arbuz ma wyczuwalny cierpki lub kwaśny zapach. Wiąże się on z rozpoczęciem procesów fermentacyjnych, co negatywnie wpływa na smak owocu.

W przypadku, gdy miąższ jest przesycony wodą, zaczyna się on rozpadać, ciemnieć i oddzielać się od skórki. Takiego arbuza również nie należy jeść, gdyż wspomniane symptomy mogą oznaczać infekcję grzybiczą owocu.

Smaczny i soczysty arbuz jest doskonały na upalne dni. Gasi pragnienie, orzeźwia, jest lekkostrawny i małokaloryczny. Świetnie smakuje jako samodzielna przekąska, ale można go również łączyć np. z sałatkami. Przed zakupem warto więc dokładnie obejrzeć owoc, by kupić najlepszy z możliwych. Co ciekawe, skórka i pestki też zawierają wiele cennych składników, więc nie powinniśmy ich wyrzucać.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Na trawienie i wzmocnienie odporności. Teraz nie tylko w Biedronce kupisz go w niskiej cenie
Na trawienie i wzmocnienie odporności. Teraz nie tylko w Biedronce kupisz go w niskiej cenie
W Turcji sypią na kilogramy. Zastąpi ocet i dostarczy antyoksydanty
W Turcji sypią na kilogramy. Zastąpi ocet i dostarczy antyoksydanty
Wystarczy łyżka dziennie. Doskonale zbijają cukier i cholesterol
Wystarczy łyżka dziennie. Doskonale zbijają cukier i cholesterol
Najlepsza pora na jedzenie jabłek. Wiele osób może być zaskoczonych
Najlepsza pora na jedzenie jabłek. Wiele osób może być zaskoczonych
Jesteś senny i przemęczony? Pij zamiast kawy i słodkich napojów, a mózg wskoczy na wyższe obroty
Jesteś senny i przemęczony? Pij zamiast kawy i słodkich napojów, a mózg wskoczy na wyższe obroty
Czy można zjeść nadgniłą cebulę? Wielu nie ma pojęcia, czy to szkodliwe
Czy można zjeść nadgniłą cebulę? Wielu nie ma pojęcia, czy to szkodliwe
Polacy masowo popełniają błąd, sprawdź czy ty też. Gdzie wyrzucić opakowanie po mięsie?
Polacy masowo popełniają błąd, sprawdź czy ty też. Gdzie wyrzucić opakowanie po mięsie?
Zanim zadzwonisz po hydraulika, wypróbuj ten sposób. W mig odetkasz zapchany zlew
Zanim zadzwonisz po hydraulika, wypróbuj ten sposób. W mig odetkasz zapchany zlew
Takiego cynamonu nie dodawaj do ciast i napojów. Może być toksyczny
Takiego cynamonu nie dodawaj do ciast i napojów. Może być toksyczny
W Polsce mało popularna. Zdrowa dla serca i nawadnia lepiej niż woda, bo jest pełna elektrolitów
W Polsce mało popularna. Zdrowa dla serca i nawadnia lepiej niż woda, bo jest pełna elektrolitów
Ta kawa stała się hitem internetu. Większość wzdryga się na główny składnik
Ta kawa stała się hitem internetu. Większość wzdryga się na główny składnik
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟