Jak wybrać dobrego arbuza?

W czasie upalnych dni zjedzenie pysznego soczystego arbuza – najlepiej schłodzonego w lodówce – jest idealnym rozwiązaniem. Nie tylko orzeźwia, ale i świetnie uzupełnia płyny. Arbuz jest smaczny i bardzo zdrowy. Aby jednak kupić takiego, który będzie spełniał nasze oczekiwania, czyli był soczysty i słodki, trzeba wiedzieć, którego wybrać. Na co zwrócić uwagę, kupując arbuza?

Kawałki obranego arbuzaKawałki obranego arbuza
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Skórka idealnego arbuza

Najważniejszym wyznacznikiem smaku arbuza jest jasna plama widoczne na skórce. Oznacza ona miejsce, którym arbuz przylegał do ziemi. Im jest ono bardziej żółte czy wręcz pomarańczowe, tym owoc będzie słodszy i bardziej dojrzały.

Warto również sprawdzić, czy na powierzchni arbuza widoczne są brązowe siateczki. Ich obecność również świadczy o dojrzałości i słodkości owocu. Zwróćmy też uwagę na to, by skórka arbuza była matowa, a nie błyszcząca. Dobrze też, by była ciemnozielona, odznaczała się jędrnością i nie była w żaden sposób uszkodzona.

Wielkość i kształt arbuza

Pierwszym, co rzuca nam się w oczy, gdy kupujemy arbuza, to jego wielkość i kształt. Okrągły owoc zazwyczaj jest słodszy niż ten podłużny, który częściej bywa wodnisty i trochę bezsmakowy. Lepiej też wybierać duże lub średnie egzemplarze, gdyż niewielkie z reguły są mniej dojrzałe.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Niesłusznie lądują w koszu. Nigdy więcej nie wyrzucisz pestek z arbuza

Jeśli arbuz posiada zielony ogonek, również raczej zrezygnujmy z jego kupna. Oznacza to, że został zbyt wcześnie zerwany i jeszcze nie jest w pełni dojrzały.

Jeśli zastanawiamy się, czy kupić arbuza w całości, czy w kawałku, wybierzmy tę pierwszą opcję. Zdecydowanie dłużej będziemy mogli go przechować. Ten w kawałku powinien być jak najszybciej zjedzony.

Co w arbuzie piszczy?

Okazuje się, że dojrzałość arbuza można też sprawdzić poprzez uważne słuchanie. Wystarczy lekko opukać powierzchnię owocu. Jeśli wyda głuchy dudniący odgłos, oznacza to, że jest dojrzały i można go kupić obawy, że będzie niesmaczny.

Warto też podnieść arbuza i ocenić jego wagę. Jako że owoc ten w 90 proc. składa się z wody, powinien być stosunkowo ciężki. Wtedy możemy być pewni, że miąższ w jego wnętrzu będzie soczysty.

Jak poznać, że arbuz nie będzie smaczny?

Uszkodzone albo zepsute arbuzy nie tylko będą niesmaczne, ale mogą być wręcz szkodliwe i niebezpieczne dla zdrowia. Jaki nie powinien być arbuz?

Przede wszystkim nie powinien mieć na skórce ciemnych plam, które mogą świadczyć o obecności grzybów albo bakterii. Lepiej też unikać arbuzów, na których powierzchni widoczne są białe lub jasnobrązowe wzory. Takie uszkodzenia mogą sugerować, że na owocu żerowały owady lub inne szkodniki.

Jeśli po przekrojeniu, zauważymy na skórce od wewnątrz lekko brązowe plamy, mogą one świadczyć o chorobie bakteryjnej owocu, więc również lepiej takiego nie jeść. Podobnie ma się rzecz w sytuacji, kiedy arbuz ma wyczuwalny cierpki lub kwaśny zapach. Wiąże się on z rozpoczęciem procesów fermentacyjnych, co negatywnie wpływa na smak owocu.

W przypadku, gdy miąższ jest przesycony wodą, zaczyna się on rozpadać, ciemnieć i oddzielać się od skórki. Takiego arbuza również nie należy jeść, gdyż wspomniane symptomy mogą oznaczać infekcję grzybiczą owocu.

Smaczny i soczysty arbuz jest doskonały na upalne dni. Gasi pragnienie, orzeźwia, jest lekkostrawny i małokaloryczny. Świetnie smakuje jako samodzielna przekąska, ale można go również łączyć np. z sałatkami. Przed zakupem warto więc dokładnie obejrzeć owoc, by kupić najlepszy z możliwych. Co ciekawe, skórka i pestki też zawierają wiele cennych składników, więc nie powinniśmy ich wyrzucać.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Z kilku tanich składników powstaje koktajl. Dzięki niemu z twarzy znikną zmarszczki
Z kilku tanich składników powstaje koktajl. Dzięki niemu z twarzy znikną zmarszczki