Jak wybrać dobrego arbuza?

W czasie upalnych dni zjedzenie pysznego soczystego arbuza – najlepiej schłodzonego w lodówce – jest idealnym rozwiązaniem. Nie tylko orzeźwia, ale i świetnie uzupełnia płyny. Arbuz jest smaczny i bardzo zdrowy. Aby jednak kupić takiego, który będzie spełniał nasze oczekiwania, czyli był soczysty i słodki, trzeba wiedzieć, którego wybrać. Na co zwrócić uwagę, kupując arbuza?

Kawałki obranego arbuzaKawałki obranego arbuza
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Skórka idealnego arbuza

Najważniejszym wyznacznikiem smaku arbuza jest jasna plama widoczne na skórce. Oznacza ona miejsce, którym arbuz przylegał do ziemi. Im jest ono bardziej żółte czy wręcz pomarańczowe, tym owoc będzie słodszy i bardziej dojrzały.

Warto również sprawdzić, czy na powierzchni arbuza widoczne są brązowe siateczki. Ich obecność również świadczy o dojrzałości i słodkości owocu. Zwróćmy też uwagę na to, by skórka arbuza była matowa, a nie błyszcząca. Dobrze też, by była ciemnozielona, odznaczała się jędrnością i nie była w żaden sposób uszkodzona.

Wielkość i kształt arbuza

Pierwszym, co rzuca nam się w oczy, gdy kupujemy arbuza, to jego wielkość i kształt. Okrągły owoc zazwyczaj jest słodszy niż ten podłużny, który częściej bywa wodnisty i trochę bezsmakowy. Lepiej też wybierać duże lub średnie egzemplarze, gdyż niewielkie z reguły są mniej dojrzałe.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Niesłusznie lądują w koszu. Nigdy więcej nie wyrzucisz pestek z arbuza

Jeśli arbuz posiada zielony ogonek, również raczej zrezygnujmy z jego kupna. Oznacza to, że został zbyt wcześnie zerwany i jeszcze nie jest w pełni dojrzały.

Jeśli zastanawiamy się, czy kupić arbuza w całości, czy w kawałku, wybierzmy tę pierwszą opcję. Zdecydowanie dłużej będziemy mogli go przechować. Ten w kawałku powinien być jak najszybciej zjedzony.

Co w arbuzie piszczy?

Okazuje się, że dojrzałość arbuza można też sprawdzić poprzez uważne słuchanie. Wystarczy lekko opukać powierzchnię owocu. Jeśli wyda głuchy dudniący odgłos, oznacza to, że jest dojrzały i można go kupić obawy, że będzie niesmaczny.

Warto też podnieść arbuza i ocenić jego wagę. Jako że owoc ten w 90 proc. składa się z wody, powinien być stosunkowo ciężki. Wtedy możemy być pewni, że miąższ w jego wnętrzu będzie soczysty.

Jak poznać, że arbuz nie będzie smaczny?

Uszkodzone albo zepsute arbuzy nie tylko będą niesmaczne, ale mogą być wręcz szkodliwe i niebezpieczne dla zdrowia. Jaki nie powinien być arbuz?

Przede wszystkim nie powinien mieć na skórce ciemnych plam, które mogą świadczyć o obecności grzybów albo bakterii. Lepiej też unikać arbuzów, na których powierzchni widoczne są białe lub jasnobrązowe wzory. Takie uszkodzenia mogą sugerować, że na owocu żerowały owady lub inne szkodniki.

Jeśli po przekrojeniu, zauważymy na skórce od wewnątrz lekko brązowe plamy, mogą one świadczyć o chorobie bakteryjnej owocu, więc również lepiej takiego nie jeść. Podobnie ma się rzecz w sytuacji, kiedy arbuz ma wyczuwalny cierpki lub kwaśny zapach. Wiąże się on z rozpoczęciem procesów fermentacyjnych, co negatywnie wpływa na smak owocu.

W przypadku, gdy miąższ jest przesycony wodą, zaczyna się on rozpadać, ciemnieć i oddzielać się od skórki. Takiego arbuza również nie należy jeść, gdyż wspomniane symptomy mogą oznaczać infekcję grzybiczą owocu.

Smaczny i soczysty arbuz jest doskonały na upalne dni. Gasi pragnienie, orzeźwia, jest lekkostrawny i małokaloryczny. Świetnie smakuje jako samodzielna przekąska, ale można go również łączyć np. z sałatkami. Przed zakupem warto więc dokładnie obejrzeć owoc, by kupić najlepszy z możliwych. Co ciekawe, skórka i pestki też zawierają wiele cennych składników, więc nie powinniśmy ich wyrzucać.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Fikuśne warzywo z Biedronki pokona klasyczny wariant? Dyskonty idą na promocje
Fikuśne warzywo z Biedronki pokona klasyczny wariant? Dyskonty idą na promocje
Duże, ale jeszcze zielone pomidory? Zerwij je i zastosuj jeden z babcinych trików
Duże, ale jeszcze zielone pomidory? Zerwij je i zastosuj jeden z babcinych trików
Warzywo uważane za sekret długowieczności Japończyków. Zaskakuje już samym kolorem
Warzywo uważane za sekret długowieczności Japończyków. Zaskakuje już samym kolorem
Pyszny sposób na równowagę kwasowo-zasadową. Zjedz na śniadanie lub obiad
Pyszny sposób na równowagę kwasowo-zasadową. Zjedz na śniadanie lub obiad
Uznawany za naturalny antybiotyk i "spalacz tłuszczu". W Polsce początkowo traktowany jak chwast
Uznawany za naturalny antybiotyk i "spalacz tłuszczu". W Polsce początkowo traktowany jak chwast