Jak wybrać dobrego arbuza?
W czasie upalnych dni zjedzenie pysznego soczystego arbuza – najlepiej schłodzonego w lodówce – jest idealnym rozwiązaniem. Nie tylko orzeźwia, ale i świetnie uzupełnia płyny. Arbuz jest smaczny i bardzo zdrowy. Aby jednak kupić takiego, który będzie spełniał nasze oczekiwania, czyli był soczysty i słodki, trzeba wiedzieć, którego wybrać. Na co zwrócić uwagę, kupując arbuza?
Skórka idealnego arbuza
Najważniejszym wyznacznikiem smaku arbuza jest jasna plama widoczne na skórce. Oznacza ona miejsce, którym arbuz przylegał do ziemi. Im jest ono bardziej żółte czy wręcz pomarańczowe, tym owoc będzie słodszy i bardziej dojrzały.
Warto również sprawdzić, czy na powierzchni arbuza widoczne są brązowe siateczki. Ich obecność również świadczy o dojrzałości i słodkości owocu. Zwróćmy też uwagę na to, by skórka arbuza była matowa, a nie błyszcząca. Dobrze też, by była ciemnozielona, odznaczała się jędrnością i nie była w żaden sposób uszkodzona.
Wielkość i kształt arbuza
Pierwszym, co rzuca nam się w oczy, gdy kupujemy arbuza, to jego wielkość i kształt. Okrągły owoc zazwyczaj jest słodszy niż ten podłużny, który częściej bywa wodnisty i trochę bezsmakowy. Lepiej też wybierać duże lub średnie egzemplarze, gdyż niewielkie z reguły są mniej dojrzałe.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Niesłusznie lądują w koszu. Nigdy więcej nie wyrzucisz pestek z arbuza
Jeśli arbuz posiada zielony ogonek, również raczej zrezygnujmy z jego kupna. Oznacza to, że został zbyt wcześnie zerwany i jeszcze nie jest w pełni dojrzały.
Jeśli zastanawiamy się, czy kupić arbuza w całości, czy w kawałku, wybierzmy tę pierwszą opcję. Zdecydowanie dłużej będziemy mogli go przechować. Ten w kawałku powinien być jak najszybciej zjedzony.
Co w arbuzie piszczy?
Okazuje się, że dojrzałość arbuza można też sprawdzić poprzez uważne słuchanie. Wystarczy lekko opukać powierzchnię owocu. Jeśli wyda głuchy dudniący odgłos, oznacza to, że jest dojrzały i można go kupić obawy, że będzie niesmaczny.
Warto też podnieść arbuza i ocenić jego wagę. Jako że owoc ten w 90 proc. składa się z wody, powinien być stosunkowo ciężki. Wtedy możemy być pewni, że miąższ w jego wnętrzu będzie soczysty.
Jak poznać, że arbuz nie będzie smaczny?
Uszkodzone albo zepsute arbuzy nie tylko będą niesmaczne, ale mogą być wręcz szkodliwe i niebezpieczne dla zdrowia. Jaki nie powinien być arbuz?
Przede wszystkim nie powinien mieć na skórce ciemnych plam, które mogą świadczyć o obecności grzybów albo bakterii. Lepiej też unikać arbuzów, na których powierzchni widoczne są białe lub jasnobrązowe wzory. Takie uszkodzenia mogą sugerować, że na owocu żerowały owady lub inne szkodniki.
Jeśli po przekrojeniu, zauważymy na skórce od wewnątrz lekko brązowe plamy, mogą one świadczyć o chorobie bakteryjnej owocu, więc również lepiej takiego nie jeść. Podobnie ma się rzecz w sytuacji, kiedy arbuz ma wyczuwalny cierpki lub kwaśny zapach. Wiąże się on z rozpoczęciem procesów fermentacyjnych, co negatywnie wpływa na smak owocu.
W przypadku, gdy miąższ jest przesycony wodą, zaczyna się on rozpadać, ciemnieć i oddzielać się od skórki. Takiego arbuza również nie należy jeść, gdyż wspomniane symptomy mogą oznaczać infekcję grzybiczą owocu.
Smaczny i soczysty arbuz jest doskonały na upalne dni. Gasi pragnienie, orzeźwia, jest lekkostrawny i małokaloryczny. Świetnie smakuje jako samodzielna przekąska, ale można go również łączyć np. z sałatkami. Przed zakupem warto więc dokładnie obejrzeć owoc, by kupić najlepszy z możliwych. Co ciekawe, skórka i pestki też zawierają wiele cennych składników, więc nie powinniśmy ich wyrzucać.