7 mniej oczywistych sposobów na wykorzystanie arbuza

Doceniamy go zwłaszcza w upalny dzień, bo nic nie orzeźwia tak skutecznie, jak plaster soczystego arbuza, bogatego nie tylko w wodę, ale również cenne składniki odżywcze, choćby likopen zmniejszający ryzyko nowotworów i chorób układu krążenia. Ten pyszny owoc możemy też wykorzystać na wiele innych smakowitych sposobów.

arbuzArbuz to jeden z symboli lata
Źródło zdjęć: © 123RF

Sałatka z arbuza

Soczystego arbuza z powodzeniem wykorzystamy do przygotowania pysznej sałatki. Nie tylko owocowej. Ciekawy przepis zdradziła piosenkarka Ewa Farna, która ulubioną przekąskę przyrządza z pokrojonego w kostkę arbuza, świeżej mięty i kolendry oraz orzechów nerkowca. Sałatkę należy doprawić chińskim sosem hoisin (mieszanka sosu sojowego, octu, sosu rybnego, masła z orzechów arachidowych, miodu i oleju sezamowego). "Jeżeli dla Was niesmaczne, to albo złe pomiary dodatków, albo jesteście w ciąży" – napisała Ewa Farna na swoim internetowym profilu.

Carpaccio z arbuza i melona

Według oryginalnej receptury bazą carpaccio powinny być cieniutko pokrojone, niemal przezroczyste plasterki polędwicy wołowej, ale z powodzeniem zastąpi ją także… arbuz i melon.

Owoce obieramy ze skórki, pozbawiamy nasion i kroimy na cienkie plasterki. Układamy na przemian (co zapewni piękny efekt wizualny), skrapiamy oliwą, miodem i sokiem z cytryny, a na koniec dekorujemy listkami świeżej mięty. By nadać przystawce więcej charakteru, możemy posypać owocowe carpaccio płatkami chili.

5 owoców, które pomogą ci schudnąć

Lemoniada arbuzowa

Orzeźwiający napój, który przyniesie ulgę w gorący dzień, a dodatkowo zapewni solidną dawkę cennych składników odżywczych. Jak przygotować smaczną lemoniadę?

Wypestkowany miąższ z arbuza (około kilograma) blendujemy i przelewamy przez sitko. Powstały sok mieszamy z sokiem z 2-3 limonek, litrem wody mineralnej i 1-2 łyżkami syropu klonowego. Schładzamy w lodówce lub podajemy z kostkami lodu.

Chłodnik z arbuza

Trudno znaleźć lepszą potrawę na ciepły dzień. Chłodnik arbuzowy nie tylko orzeźwia, ale dostarcza także organizmowi imponującą dawkę witamin oraz ważnych dla zdrowia minerałów. Przysmak ma jeszcze jedną zaletę – jego przyrządzenie nie wymaga zbyt wiele czasu czy nadzwyczajnych umiejętności kulinarnych.

Kilogram arbuzowego miąższu (bez pestek) blendujemy z garścią świeżych liści bazylii i mięty, a następnie schładzamy w lodówce przez 2-3 godziny. Następnie dodajemy pokrojonego w kostkę ogórka oraz żółtą paprykę, a po rozlaniu na talerze – posypujemy pokruszonym serem feta. Dekorujemy listkami bazylii.

Arbuzowe szaszłyki

Szukasz oryginalnego pomysłu na letnią przekąskę albo orzeźwiający dodatek do grillowanych specjałów mięsnych? Oto on.

Zadanie nie jest skomplikowane. Z miąższu arbuza wystarczy wykroić spore kostki, które nadziewany na długie, szaszłykowe patyczki, na przemian z plasterkami szynki parmeńskiej i listkami bazylii. Przed podaniem skrapiamy je sokiem z limonki lub słodkim sosem chili.

Arbuz
© 123RF

Lody arbuzowe

Schłodzony arbuz jest świetną przekąską na upalny dzień, ale jeszcze bardziej orzeźwiające właściwości wykazują przygotowane z niego lody.

Potrzebujemy kilograma miąższu z dojrzałego owocu, który pozbawiamy pestek, a następnie blendujemy, w razie potrzeby dosładzając cukrem pudrem albo syropem z agawy czy daktyli. Następnie dodajemy sok wyciśnięty z jednej limonki oraz miąższ z 1-2 owoców kiwi. Ponownie blendujemy, po czym umieszczamy w zamrażalniku na 2-3 godziny.

Dżem z arbuza

Arbuz świetnie sprawdza się także w rozmaitych przetworach, choćby dżemie – pysznym dodatku do pieczywa, omletów czy naleśników. Jak go przygotować?

Miąższ arbuza (ok. 2 kilogramów) pozbawiamy pestek, kroimy na kawałki, zasypujemy cukrem (w oryginalnych przepisach potrzeba go ok. kilograma, ale warto ograniczyć dawkę sacharozy) i odstawiamy w chłodne miejsce na 2-3 godziny. Następnie wszystko smażymy na małym ogniu przez godzinę, często mieszając. Po tym czasie dodajemy skórkę otartą z cytryny lub pomarańczy (wybór owoców zależy od naszych preferencji smakowych) oraz miąższ z jednej laski wanilii. Gotujemy jeszcze 20-30 minut, aż dżem stanie się gęsty i szklisty. Jeszcze gorący przekładamy do wyparzonych wcześniej słoików, które odwracamy do góry dnem i pozostawiamy w takiej pozycji przez przynajmniej godzinę.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości