Trwa ładowanie...

7 mniej oczywistych sposobów na wykorzystanie arbuza

Doceniamy go zwłaszcza w upalny dzień, bo nic nie orzeźwia tak skutecznie, jak plaster soczystego arbuza, bogatego nie tylko w wodę, ale również cenne składniki odżywcze, choćby likopen zmniejszający ryzyko nowotworów i chorób układu krążenia. Ten pyszny owoc możemy też wykorzystać na wiele innych smakowitych sposobów.

Arbuz to jeden z symboli lataArbuz to jeden z symboli lataŹródło: 123RF
d3dgkl7
d3dgkl7

Sałatka z arbuza

Soczystego arbuza z powodzeniem wykorzystamy do przygotowania pysznej sałatki. Nie tylko owocowej. Ciekawy przepis zdradziła piosenkarka Ewa Farna, która ulubioną przekąskę przyrządza z pokrojonego w kostkę arbuza, świeżej mięty i kolendry oraz orzechów nerkowca. Sałatkę należy doprawić chińskim sosem hoisin (mieszanka sosu sojowego, octu, sosu rybnego, masła z orzechów arachidowych, miodu i oleju sezamowego). "Jeżeli dla Was niesmaczne, to albo złe pomiary dodatków, albo jesteście w ciąży" – napisała Ewa Farna na swoim internetowym profilu.

Carpaccio z arbuza i melona

Według oryginalnej receptury bazą carpaccio powinny być cieniutko pokrojone, niemal przezroczyste plasterki polędwicy wołowej, ale z powodzeniem zastąpi ją także… arbuz i melon.

Owoce obieramy ze skórki, pozbawiamy nasion i kroimy na cienkie plasterki. Układamy na przemian (co zapewni piękny efekt wizualny), skrapiamy oliwą, miodem i sokiem z cytryny, a na koniec dekorujemy listkami świeżej mięty. By nadać przystawce więcej charakteru, możemy posypać owocowe carpaccio płatkami chili.

5 owoców, które pomogą ci schudnąć

Lemoniada arbuzowa

Orzeźwiający napój, który przyniesie ulgę w gorący dzień, a dodatkowo zapewni solidną dawkę cennych składników odżywczych. Jak przygotować smaczną lemoniadę?

d3dgkl7

Wypestkowany miąższ z arbuza (około kilograma) blendujemy i przelewamy przez sitko. Powstały sok mieszamy z sokiem z 2-3 limonek, litrem wody mineralnej i 1-2 łyżkami syropu klonowego. Schładzamy w lodówce lub podajemy z kostkami lodu.

Chłodnik z arbuza

Trudno znaleźć lepszą potrawę na ciepły dzień. Chłodnik arbuzowy nie tylko orzeźwia, ale dostarcza także organizmowi imponującą dawkę witamin oraz ważnych dla zdrowia minerałów. Przysmak ma jeszcze jedną zaletę – jego przyrządzenie nie wymaga zbyt wiele czasu czy nadzwyczajnych umiejętności kulinarnych.

Kilogram arbuzowego miąższu (bez pestek) blendujemy z garścią świeżych liści bazylii i mięty, a następnie schładzamy w lodówce przez 2-3 godziny. Następnie dodajemy pokrojonego w kostkę ogórka oraz żółtą paprykę, a po rozlaniu na talerze – posypujemy pokruszonym serem feta. Dekorujemy listkami bazylii.

Arbuzowe szaszłyki

Szukasz oryginalnego pomysłu na letnią przekąskę albo orzeźwiający dodatek do grillowanych specjałów mięsnych? Oto on.

d3dgkl7

Zadanie nie jest skomplikowane. Z miąższu arbuza wystarczy wykroić spore kostki, które nadziewany na długie, szaszłykowe patyczki, na przemian z plasterkami szynki parmeńskiej i listkami bazylii. Przed podaniem skrapiamy je sokiem z limonki lub słodkim sosem chili.

Arbuz 123RF
Źródło: 123RF

Lody arbuzowe

Schłodzony arbuz jest świetną przekąską na upalny dzień, ale jeszcze bardziej orzeźwiające właściwości wykazują przygotowane z niego lody.

d3dgkl7

Potrzebujemy kilograma miąższu z dojrzałego owocu, który pozbawiamy pestek, a następnie blendujemy, w razie potrzeby dosładzając cukrem pudrem albo syropem z agawy czy daktyli. Następnie dodajemy sok wyciśnięty z jednej limonki oraz miąższ z 1-2 owoców kiwi. Ponownie blendujemy, po czym umieszczamy w zamrażalniku na 2-3 godziny.

Dżem z arbuza

Arbuz świetnie sprawdza się także w rozmaitych przetworach, choćby dżemie – pysznym dodatku do pieczywa, omletów czy naleśników. Jak go przygotować?

Miąższ arbuza (ok. 2 kilogramów) pozbawiamy pestek, kroimy na kawałki, zasypujemy cukrem (w oryginalnych przepisach potrzeba go ok. kilograma, ale warto ograniczyć dawkę sacharozy) i odstawiamy w chłodne miejsce na 2-3 godziny. Następnie wszystko smażymy na małym ogniu przez godzinę, często mieszając. Po tym czasie dodajemy skórkę otartą z cytryny lub pomarańczy (wybór owoców zależy od naszych preferencji smakowych) oraz miąższ z jednej laski wanilii. Gotujemy jeszcze 20-30 minut, aż dżem stanie się gęsty i szklisty. Jeszcze gorący przekładamy do wyparzonych wcześniej słoików, które odwracamy do góry dnem i pozostawiamy w takiej pozycji przez przynajmniej godzinę.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d3dgkl7
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3dgkl7
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj