Pieczeń czy owoc? Nie dostrzeżesz różnicy

Restauracja Ducks Eatery w nowojorskim East Village ukazała światu arbuza, który do złudzenia przypomina pieczoną szynkę. Zdjęcie owocu opublikowano na Instagramie. Arbuz podzielił internautów na zwolenników i przeciwników dania.

Restauracja w Nowym Jorku wpadła na pomysł przyrządzenia arbuza jako pieczeni
Źródło zdjęć: © Instagram.com

Sposób przygotowania dania jest dość czasochłonny. Owoc jest wędzony przez 8 godzin, a następnie maczany w solance zrobionej z soli, pyłów. Arbuz spędza w roztworze 4 dni, dzięki czemu uzyskuje mięsny aromat. Zanim trafi na patelnię, jest wędzony przez kolejne 8 godzin. Następnie owoc smaży się z rozmarynem i aromatem z solanki, aby utrwalić smak.

Podawany na patelni, arbuz do złudzenia przypomina soczystą pieczeń. Jego prawdziwą naturę zdradza widoczny po przekrojeniu różowy miąższ, który w żaden sposób nie wygląda jak mięso. Amerykański Youtuber Jeremy Jacobowitzan, który tworzy na kanale Brunch Boys, zdecydował się na skosztowanie najnowszego wegetariańskiego przysmaku Ducks Eatery. - Nie wiem jak przetworzyć to, co właśnie zjadłem, ale smakuje fantastycznie. - podzielił się swoimi doświadczeniami Jeremy. Opisał on danie jako kombinację słonego, mięsnego posmaku z wierzchu i owocowej słodyczy w środku.

Restauracja podzieliła się zdjęciami swojego autorskiego przysmaku na Instagramie. Nowe danie znalazło swoich wielbicieli, ale także i krytyków. - Wegetarianie posunęli się o krok za daleko - skomentował jeden z internautów. Jeremy postanowił stanąć w obronie arbuza. Według niego, pomimo tego, że wiele osób może nie mieć ochoty na pieczony owoc, należy pochwalić jego twórców za pomysł i kreatywność. - Bierzesz znane nam rzeczy, gotujesz i przekształcasz je w coś nowego. To jest coś, w czym tkwi zabawa i co wzbudza ciekawość. Nie bądźcie tak zamknięci na nowe sposoby przyrządzania jedzenia- spróbujcie, a dopiero potem wydajcie werdykt.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości