Pieczeń czy owoc? Nie dostrzeżesz różnicy

Restauracja Ducks Eatery w nowojorskim East Village ukazała światu arbuza, który do złudzenia przypomina pieczoną szynkę. Zdjęcie owocu opublikowano na Instagramie. Arbuz podzielił internautów na zwolenników i przeciwników dania.

Restauracja w Nowym Jorku wpadła na pomysł przyrządzenia arbuza jako pieczeni
Źródło zdjęć: © Instagram.com

Sposób przygotowania dania jest dość czasochłonny. Owoc jest wędzony przez 8 godzin, a następnie maczany w solance zrobionej z soli, pyłów. Arbuz spędza w roztworze 4 dni, dzięki czemu uzyskuje mięsny aromat. Zanim trafi na patelnię, jest wędzony przez kolejne 8 godzin. Następnie owoc smaży się z rozmarynem i aromatem z solanki, aby utrwalić smak.

Podawany na patelni, arbuz do złudzenia przypomina soczystą pieczeń. Jego prawdziwą naturę zdradza widoczny po przekrojeniu różowy miąższ, który w żaden sposób nie wygląda jak mięso. Amerykański Youtuber Jeremy Jacobowitzan, który tworzy na kanale Brunch Boys, zdecydował się na skosztowanie najnowszego wegetariańskiego przysmaku Ducks Eatery. - Nie wiem jak przetworzyć to, co właśnie zjadłem, ale smakuje fantastycznie. - podzielił się swoimi doświadczeniami Jeremy. Opisał on danie jako kombinację słonego, mięsnego posmaku z wierzchu i owocowej słodyczy w środku.

Restauracja podzieliła się zdjęciami swojego autorskiego przysmaku na Instagramie. Nowe danie znalazło swoich wielbicieli, ale także i krytyków. - Wegetarianie posunęli się o krok za daleko - skomentował jeden z internautów. Jeremy postanowił stanąć w obronie arbuza. Według niego, pomimo tego, że wiele osób może nie mieć ochoty na pieczony owoc, należy pochwalić jego twórców za pomysł i kreatywność. - Bierzesz znane nam rzeczy, gotujesz i przekształcasz je w coś nowego. To jest coś, w czym tkwi zabawa i co wzbudza ciekawość. Nie bądźcie tak zamknięci na nowe sposoby przyrządzania jedzenia- spróbujcie, a dopiero potem wydajcie werdykt.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Ścieram na tarce i dodaję do posiekanego mięsa. Nikt nawet nie pyta o zwykłe kotlety mielone
Ścieram na tarce i dodaję do posiekanego mięsa. Nikt nawet nie pyta o zwykłe kotlety mielone
Serek wiejski czy jogurt grecki? Dietetycy wskazali, po który lepiej sięgać
Serek wiejski czy jogurt grecki? Dietetycy wskazali, po który lepiej sięgać
Polacy chętnie piją wodę z cytryną. O tych negatywnych skutkach mało kto wie
Polacy chętnie piją wodę z cytryną. O tych negatywnych skutkach mało kto wie
Dorzucaj do sałatek i past kanapkowych. Wspomagają trawienie, wzmacniają serce
Dorzucaj do sałatek i past kanapkowych. Wspomagają trawienie, wzmacniają serce
Czy gotowane kolby kukurydzy są faktycznie zdrowe? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy gotowane kolby kukurydzy są faktycznie zdrowe? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Jest śmiertelnie trująca. Chętnych, by spróbować nie brakuje
Jest śmiertelnie trująca. Chętnych, by spróbować nie brakuje
Masz ochotę na słodkie? Twój organizm w ten sposób podnosi alarm
Masz ochotę na słodkie? Twój organizm w ten sposób podnosi alarm
Zbija cukier, reguluje pracę jelit. Wymieszaj z serkiem wiejskim i jedz na zdrowie
Zbija cukier, reguluje pracę jelit. Wymieszaj z serkiem wiejskim i jedz na zdrowie
Ta przyprawa to prawdziwa petarda. Wspiera mózg i poprawia metabolizm
Ta przyprawa to prawdziwa petarda. Wspiera mózg i poprawia metabolizm
Masz w nocy koszmary? Winne są te produkty
Masz w nocy koszmary? Winne są te produkty
Babcia co roku robi zapas na zimę. Ten sok zastępuje pół domowej apteczki
Babcia co roku robi zapas na zimę. Ten sok zastępuje pół domowej apteczki
Wiele osób nie ma świadomości. Wyjaśniamy, czy trzeba obierać pomidory
Wiele osób nie ma świadomości. Wyjaśniamy, czy trzeba obierać pomidory