Pieczeń czy owoc? Nie dostrzeżesz różnicy

Restauracja Ducks Eatery w nowojorskim East Village ukazała światu arbuza, który do złudzenia przypomina pieczoną szynkę. Zdjęcie owocu opublikowano na Instagramie. Arbuz podzielił internautów na zwolenników i przeciwników dania.

Restauracja w Nowym Jorku wpadła na pomysł przyrządzenia arbuza jako pieczeni
Źródło zdjęć: © Instagram.com

Sposób przygotowania dania jest dość czasochłonny. Owoc jest wędzony przez 8 godzin, a następnie maczany w solance zrobionej z soli, pyłów. Arbuz spędza w roztworze 4 dni, dzięki czemu uzyskuje mięsny aromat. Zanim trafi na patelnię, jest wędzony przez kolejne 8 godzin. Następnie owoc smaży się z rozmarynem i aromatem z solanki, aby utrwalić smak.

Podawany na patelni, arbuz do złudzenia przypomina soczystą pieczeń. Jego prawdziwą naturę zdradza widoczny po przekrojeniu różowy miąższ, który w żaden sposób nie wygląda jak mięso. Amerykański Youtuber Jeremy Jacobowitzan, który tworzy na kanale Brunch Boys, zdecydował się na skosztowanie najnowszego wegetariańskiego przysmaku Ducks Eatery. - Nie wiem jak przetworzyć to, co właśnie zjadłem, ale smakuje fantastycznie. - podzielił się swoimi doświadczeniami Jeremy. Opisał on danie jako kombinację słonego, mięsnego posmaku z wierzchu i owocowej słodyczy w środku.

Restauracja podzieliła się zdjęciami swojego autorskiego przysmaku na Instagramie. Nowe danie znalazło swoich wielbicieli, ale także i krytyków. - Wegetarianie posunęli się o krok za daleko - skomentował jeden z internautów. Jeremy postanowił stanąć w obronie arbuza. Według niego, pomimo tego, że wiele osób może nie mieć ochoty na pieczony owoc, należy pochwalić jego twórców za pomysł i kreatywność. - Bierzesz znane nam rzeczy, gotujesz i przekształcasz je w coś nowego. To jest coś, w czym tkwi zabawa i co wzbudza ciekawość. Nie bądźcie tak zamknięci na nowe sposoby przyrządzania jedzenia- spróbujcie, a dopiero potem wydajcie werdykt.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja