Ogórek o smaku arbuza? Ten eksperyment stał się hitem internetu

Na TikToku można odnaleźć wiele filmików, które wprawią w nas zaskoczenie. Jeden z nich obiegł cały świat, a eksperyment będący jego sednem, powtórzyło tysiące użytkowników TikToka. A chodzi o ogórka, który ma smakować jak… arbuz.

Ogórek pokrojony w plastryCzy ogórek może smakować jak arbuz?
Źródło zdjęć: © 123RF

Popularny eksperyment z ogórkiem

W sieci zawrzało, gdy na TikToku zaczęły pojawiać się filmiki prezentujące ich autorów zajadających zielone ogórki posypane obficie cukrem. Co mają na celu? Przekonanie się, czy faktycznie ogórek z cukrem smakuje tak samo, jak arbuz. Wnioski? Wielu internautów przyznaje, że to odkrycie jest dla nich szokujące – posłodzenie ogórka powoduje, że warzywo smakuje jak arbuz.

Niektórzy poszli o krok dalej, zastanawiając się, czy posolony arbuz z kolei będzie przypominał… ogórka. Choć trudno uwierzyć, że ktokolwiek z chęcią chrupie posypanego cukrem ogórka, to warto wiedzieć, że jest proste wytłumaczenie zaskakującego smaku zielonego warzywa.

Jakie właściwości ma arbuz?

Dlaczego ogórek smakuje jak arbuz?

Posłodzony ogórek wydaje wam się dziwactwem? To oznacza, że prawdopodobnie nie wiedzieliśmy, że arbuz i ogórek należą do jednej rodziny – dyniowatych. W ponad 90 procentach składają się z wody, przy czym w arbuzie jest dużo więcej cukru, co poniekąd tłumaczy, dlaczego posypany cukrem ogórek przywodzi smakiem na myśl arbuza.

Co ciekawe, zielona część wnętrza arbuza może przywodzić na myśl właśnie swojego kuzyna – nie tylko ma ogórkowy kolor, ale i smak, pozbawiony intensywnej słodyczy karminowego wnętrza arbuza, może kojarzyć się z ogórkiem. Z tego samego powodu pewne podobieństwa odnajdziemy także w pozostałych członkach rodziny dyniowatych, w tym oczywiście w dyni, ale także i melonie.

Zobacz także:

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji