WAŻNE
TERAZ

Robert Redford nie żyje. Legendarny aktor miał 89 lat

Jak wybrać dojrzałego i smacznego arbuza? To prostsze niż myślisz

Wiemy, jak wybrać dobre jabłka czy śliwki. Arbuz to jednak owoc egzotyczny i rozpoznanie, który arbuz jest już dojrzały, a który nie, nie jest dla nas tak prostą sprawą. Dojrzałe arbuzy wyróżnia jednak kilka cech, których poznanie znacznie ułatwia podjęcie decyzji w sklepie. Z naszą listą w ręku już nigdy nie zjesz niedobrego arbuza.

Jak wybrać dojrzałego arbuza?Jak wybrać dojrzałego arbuza?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Arbuz to owoc lata. Pyszny, soczysty, słodki i orzeźwiający. Koktajle z miąższu arbuza doskonale gaszą pragnienie i przynoszą nam wymarzone ochłodzenie w upalne dni. Arbuz doskonale nada się też do sałatek czy deserów. Żaden koktajl czy deser nie będzie jednak smaczny, jeśli nasz arbuz jest niedojrzały. Po czym więc poznać, że arbuz jest słodki i dojrzały? Radzimy.

Na co zwrócić uwagę przy wyborze arbuza?

Dojrzały arbuz powinien mieć dużą żółtawą plamę na spodzie. Im bardziej żółta plama, tym lepiej. Oznacza to bowiem, że owoc długo dojrzewał w słońcu.

Warto wybrać arbuza, który ciężki. Duża waga owocu świadczy o wysokiej zawartości wody, co oznacza, że arbuz będzie soczysty. Warto też zwrócić uwagę na jego ciężar. Duże i średnie arbuzy urosły do pokaźnych rozmiarów, ponieważ dłużej przebywały one na słońcu. Lepiej więc zrezygnować z kupna małych arbuzów.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Niesłusznie lądują w koszu. Nigdy więcej nie wyrzucisz pestek z arbuza

Kolejnym dobrym sposobem na sprawdzenie dojrzałości arbuza, jest jego ostukanie. Jeżeli po stuknięciu ręką w arbuza słyszymy pusty, głuchy dźwięk oznacza to, że arbuz jest w pełni dojrzały.

Należy również zwrócić uwagę na ogonek. Szukamy arbuza, którego ogonek jest suchy. Jeżeli ogonek arbuza jest wciąż zielony, prawdopodobnie został zerwany, zanim jeszcze zdążył dojrzeć.

Skórka dobrego arbuza ma być jędrna, a białe paski mocno kontrastujące z zielenią. Najlepsze i najsłodsze będą arbuzy pokryte charakterystycznymi brązowymi plamami, przypominającymi pajęczynę.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
Nie kupuj tego dziecku. Bosacka ostrzega przed bardzo cukrowym produktem
Nie kupuj tego dziecku. Bosacka ostrzega przed bardzo cukrowym produktem