Jak wybrać dojrzałego i smacznego arbuza? To prostsze niż myślisz
Wiemy, jak wybrać dobre jabłka czy śliwki. Arbuz to jednak owoc egzotyczny i rozpoznanie, który arbuz jest już dojrzały, a który nie, nie jest dla nas tak prostą sprawą. Dojrzałe arbuzy wyróżnia jednak kilka cech, których poznanie znacznie ułatwia podjęcie decyzji w sklepie. Z naszą listą w ręku już nigdy nie zjesz niedobrego arbuza.
Arbuz to owoc lata. Pyszny, soczysty, słodki i orzeźwiający. Koktajle z miąższu arbuza doskonale gaszą pragnienie i przynoszą nam wymarzone ochłodzenie w upalne dni. Arbuz doskonale nada się też do sałatek czy deserów. Żaden koktajl czy deser nie będzie jednak smaczny, jeśli nasz arbuz jest niedojrzały. Po czym więc poznać, że arbuz jest słodki i dojrzały? Radzimy.
Na co zwrócić uwagę przy wyborze arbuza?
Dojrzały arbuz powinien mieć dużą żółtawą plamę na spodzie. Im bardziej żółta plama, tym lepiej. Oznacza to bowiem, że owoc długo dojrzewał w słońcu.
Warto wybrać arbuza, który ciężki. Duża waga owocu świadczy o wysokiej zawartości wody, co oznacza, że arbuz będzie soczysty. Warto też zwrócić uwagę na jego ciężar. Duże i średnie arbuzy urosły do pokaźnych rozmiarów, ponieważ dłużej przebywały one na słońcu. Lepiej więc zrezygnować z kupna małych arbuzów.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Niesłusznie lądują w koszu. Nigdy więcej nie wyrzucisz pestek z arbuza
Kolejnym dobrym sposobem na sprawdzenie dojrzałości arbuza, jest jego ostukanie. Jeżeli po stuknięciu ręką w arbuza słyszymy pusty, głuchy dźwięk oznacza to, że arbuz jest w pełni dojrzały.
Należy również zwrócić uwagę na ogonek. Szukamy arbuza, którego ogonek jest suchy. Jeżeli ogonek arbuza jest wciąż zielony, prawdopodobnie został zerwany, zanim jeszcze zdążył dojrzeć.
Skórka dobrego arbuza ma być jędrna, a białe paski mocno kontrastujące z zielenią. Najlepsze i najsłodsze będą arbuzy pokryte charakterystycznymi brązowymi plamami, przypominającymi pajęczynę.