Jak wybrać dojrzałego i smacznego arbuza? To prostsze niż myślisz

Wiemy, jak wybrać dobre jabłka czy śliwki. Arbuz to jednak owoc egzotyczny i rozpoznanie, który arbuz jest już dojrzały, a który nie, nie jest dla nas tak prostą sprawą. Dojrzałe arbuzy wyróżnia jednak kilka cech, których poznanie znacznie ułatwia podjęcie decyzji w sklepie. Z naszą listą w ręku już nigdy nie zjesz niedobrego arbuza.

Jak wybrać dojrzałego arbuza?Jak wybrać dojrzałego arbuza?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Arbuz to owoc lata. Pyszny, soczysty, słodki i orzeźwiający. Koktajle z miąższu arbuza doskonale gaszą pragnienie i przynoszą nam wymarzone ochłodzenie w upalne dni. Arbuz doskonale nada się też do sałatek czy deserów. Żaden koktajl czy deser nie będzie jednak smaczny, jeśli nasz arbuz jest niedojrzały. Po czym więc poznać, że arbuz jest słodki i dojrzały? Radzimy.

Na co zwrócić uwagę przy wyborze arbuza?

Dojrzały arbuz powinien mieć dużą żółtawą plamę na spodzie. Im bardziej żółta plama, tym lepiej. Oznacza to bowiem, że owoc długo dojrzewał w słońcu.

Warto wybrać arbuza, który ciężki. Duża waga owocu świadczy o wysokiej zawartości wody, co oznacza, że arbuz będzie soczysty. Warto też zwrócić uwagę na jego ciężar. Duże i średnie arbuzy urosły do pokaźnych rozmiarów, ponieważ dłużej przebywały one na słońcu. Lepiej więc zrezygnować z kupna małych arbuzów.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Niesłusznie lądują w koszu. Nigdy więcej nie wyrzucisz pestek z arbuza

Kolejnym dobrym sposobem na sprawdzenie dojrzałości arbuza, jest jego ostukanie. Jeżeli po stuknięciu ręką w arbuza słyszymy pusty, głuchy dźwięk oznacza to, że arbuz jest w pełni dojrzały.

Należy również zwrócić uwagę na ogonek. Szukamy arbuza, którego ogonek jest suchy. Jeżeli ogonek arbuza jest wciąż zielony, prawdopodobnie został zerwany, zanim jeszcze zdążył dojrzeć.

Skórka dobrego arbuza ma być jędrna, a białe paski mocno kontrastujące z zielenią. Najlepsze i najsłodsze będą arbuzy pokryte charakterystycznymi brązowymi plamami, przypominającymi pajęczynę.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji