Jak wybrać dojrzałego i smacznego arbuza? To prostsze niż myślisz

Wiemy, jak wybrać dobre jabłka czy śliwki. Arbuz to jednak owoc egzotyczny i rozpoznanie, który arbuz jest już dojrzały, a który nie, nie jest dla nas tak prostą sprawą. Dojrzałe arbuzy wyróżnia jednak kilka cech, których poznanie znacznie ułatwia podjęcie decyzji w sklepie. Z naszą listą w ręku już nigdy nie zjesz niedobrego arbuza.

Jak wybrać dojrzałego arbuza?Jak wybrać dojrzałego arbuza?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Arbuz to owoc lata. Pyszny, soczysty, słodki i orzeźwiający. Koktajle z miąższu arbuza doskonale gaszą pragnienie i przynoszą nam wymarzone ochłodzenie w upalne dni. Arbuz doskonale nada się też do sałatek czy deserów. Żaden koktajl czy deser nie będzie jednak smaczny, jeśli nasz arbuz jest niedojrzały. Po czym więc poznać, że arbuz jest słodki i dojrzały? Radzimy.

Na co zwrócić uwagę przy wyborze arbuza?

Dojrzały arbuz powinien mieć dużą żółtawą plamę na spodzie. Im bardziej żółta plama, tym lepiej. Oznacza to bowiem, że owoc długo dojrzewał w słońcu.

Warto wybrać arbuza, który ciężki. Duża waga owocu świadczy o wysokiej zawartości wody, co oznacza, że arbuz będzie soczysty. Warto też zwrócić uwagę na jego ciężar. Duże i średnie arbuzy urosły do pokaźnych rozmiarów, ponieważ dłużej przebywały one na słońcu. Lepiej więc zrezygnować z kupna małych arbuzów.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Niesłusznie lądują w koszu. Nigdy więcej nie wyrzucisz pestek z arbuza

Kolejnym dobrym sposobem na sprawdzenie dojrzałości arbuza, jest jego ostukanie. Jeżeli po stuknięciu ręką w arbuza słyszymy pusty, głuchy dźwięk oznacza to, że arbuz jest w pełni dojrzały.

Należy również zwrócić uwagę na ogonek. Szukamy arbuza, którego ogonek jest suchy. Jeżeli ogonek arbuza jest wciąż zielony, prawdopodobnie został zerwany, zanim jeszcze zdążył dojrzeć.

Skórka dobrego arbuza ma być jędrna, a białe paski mocno kontrastujące z zielenią. Najlepsze i najsłodsze będą arbuzy pokryte charakterystycznymi brązowymi plamami, przypominającymi pajęczynę.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie