Jak wybrać dojrzałego i smacznego arbuza? To prostsze niż myślisz

Wiemy, jak wybrać dobre jabłka czy śliwki. Arbuz to jednak owoc egzotyczny i rozpoznanie, który arbuz jest już dojrzały, a który nie, nie jest dla nas tak prostą sprawą. Dojrzałe arbuzy wyróżnia jednak kilka cech, których poznanie znacznie ułatwia podjęcie decyzji w sklepie. Z naszą listą w ręku już nigdy nie zjesz niedobrego arbuza.

Jak wybrać dojrzałego arbuza?Jak wybrać dojrzałego arbuza?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Arbuz to owoc lata. Pyszny, soczysty, słodki i orzeźwiający. Koktajle z miąższu arbuza doskonale gaszą pragnienie i przynoszą nam wymarzone ochłodzenie w upalne dni. Arbuz doskonale nada się też do sałatek czy deserów. Żaden koktajl czy deser nie będzie jednak smaczny, jeśli nasz arbuz jest niedojrzały. Po czym więc poznać, że arbuz jest słodki i dojrzały? Radzimy.

Na co zwrócić uwagę przy wyborze arbuza?

Dojrzały arbuz powinien mieć dużą żółtawą plamę na spodzie. Im bardziej żółta plama, tym lepiej. Oznacza to bowiem, że owoc długo dojrzewał w słońcu.

Warto wybrać arbuza, który ciężki. Duża waga owocu świadczy o wysokiej zawartości wody, co oznacza, że arbuz będzie soczysty. Warto też zwrócić uwagę na jego ciężar. Duże i średnie arbuzy urosły do pokaźnych rozmiarów, ponieważ dłużej przebywały one na słońcu. Lepiej więc zrezygnować z kupna małych arbuzów.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Niesłusznie lądują w koszu. Nigdy więcej nie wyrzucisz pestek z arbuza

Kolejnym dobrym sposobem na sprawdzenie dojrzałości arbuza, jest jego ostukanie. Jeżeli po stuknięciu ręką w arbuza słyszymy pusty, głuchy dźwięk oznacza to, że arbuz jest w pełni dojrzały.

Należy również zwrócić uwagę na ogonek. Szukamy arbuza, którego ogonek jest suchy. Jeżeli ogonek arbuza jest wciąż zielony, prawdopodobnie został zerwany, zanim jeszcze zdążył dojrzeć.

Skórka dobrego arbuza ma być jędrna, a białe paski mocno kontrastujące z zielenią. Najlepsze i najsłodsze będą arbuzy pokryte charakterystycznymi brązowymi plamami, przypominającymi pajęczynę.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm