WP

Jak wybrać dojrzałego arbuza? Zwróć uwagę na jeden szczegół

W czasie upałów soczysty arbuz idealnie nas orzeźwi i nawodni. Nie każdy owoc jest jednak na tyle słodki, żebyśmy zajadali go ze smakiem. Jak wybrać dobrego arbuza? Należy dokładnie przyjrzeć się kolorowi owocu.
Głosuj
Głosuj
Podziel się
Opinie
Wystarczy spojrzeć na plamkę na dole arbuza
Wystarczy spojrzeć na plamkę na dole arbuza (123RF)
WP

Jak wybrać dobrego arbuza?

Żeby wybrać słodkiego i dojrzałego arbuza, musimy patrzeć na jasną plamę na spodzie owocu. Im bardziej jest żółta (a nie biała), tym bardziej arbuz jest miękki i soczysty, a tym samym słodkim. Odbarwienie pojawia się w miejscu, którym owoc stykał się z podłożem, na którym był przechowywany.

Dojrzały arbuz - znaki szczególne

WP

Warto obserwować też ciemne "pajęczynki", które pojawiają się na skórce arbuza. Wbrew pozorom, ich duża ilość nie świadczy o tym, że owoc nie nadaje się do jedzenia. Im więcej "znamion", tym słodszy arbuz.

Jak wybrać dojrzałego arbuza - ogonek

Jeśli ogonek jest suchy, to dobrze - znaczy to, że arbuz jest dojrzały. Jeśli jednak jest zielony, owoc prawdopodobnie został zerwany zbyt wcześnie i jest więcej niż prawdopodobne, że nie będzie tak pyszny i słodki, jak mógłby być.

Jak wybrać dojrzałego arbuza - test dźwięku

WP

Chcąc zbadać arbuza przed kupnem, zróbmy test dźwięku. Jeśli arbuz jest dojrzały, po stuknięciu w niego palcami usłyszymy "pusty" dźwięk. Taki, jaki wydaje z siebie chociażby bębenek.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Zobacz też: To niedoceniania bomba witaminowa. Nigdy więcej nie wyrzucaj pestek z arbuza

WP
WP
WP
0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
Trwa ładowanie
.
.
.
WP