Jak wybrać dojrzałego arbuza? Zwróć uwagę na jeden szczegół
W czasie upałów soczysty arbuz idealnie nas orzeźwi i nawodni. Nie każdy owoc jest jednak na tyle słodki, żebyśmy zajadali go ze smakiem. Jak wybrać dobrego arbuza? Należy dokładnie przyjrzeć się kolorowi owocu.
Jak wybrać dobrego arbuza?
Żeby wybrać słodkiego i dojrzałego arbuza, musimy patrzeć na jasną plamę na spodzie owocu. Im bardziej jest żółta (a nie biała), tym bardziej arbuz jest miękki i soczysty, a tym samym słodkim. Odbarwienie pojawia się w miejscu, którym owoc stykał się z podłożem, na którym był przechowywany.
Dojrzały arbuz - znaki szczególne
Warto obserwować też ciemne "pajęczynki", które pojawiają się na skórce arbuza. Wbrew pozorom, ich duża ilość nie świadczy o tym, że owoc nie nadaje się do jedzenia. Im więcej "znamion", tym słodszy arbuz.
Jak wybrać dojrzałego arbuza - ogonek
Jeśli ogonek jest suchy, to dobrze - znaczy to, że arbuz jest dojrzały. Jeśli jednak jest zielony, owoc prawdopodobnie został zerwany zbyt wcześnie i jest więcej niż prawdopodobne, że nie będzie tak pyszny i słodki, jak mógłby być.
Jak wybrać dojrzałego arbuza - test dźwięku
Chcąc zbadać arbuza przed kupnem, zróbmy test dźwięku. Jeśli arbuz jest dojrzały, po stuknięciu w niego palcami usłyszymy "pusty" dźwięk. Taki, jaki wydaje z siebie chociażby bębenek.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Zobacz też: To niedoceniania bomba witaminowa. Nigdy więcej nie wyrzucaj pestek z arbuza