Jak wybrać dojrzałego arbuza? Zwróć uwagę na jeden szczegół

W czasie upałów soczysty arbuz idealnie nas orzeźwi i nawodni. Nie każdy owoc jest jednak na tyle słodki, żebyśmy zajadali go ze smakiem. Jak wybrać dobrego arbuza? Należy dokładnie przyjrzeć się kolorowi owocu.

Wystarczy spojrzeć na plamkę na dole arbuza
Źródło zdjęć: © 123RF
Paulina Brzozowska

Jak wybrać dobrego arbuza?

Żeby wybrać słodkiego i dojrzałego arbuza, musimy patrzeć na jasną plamę na spodzie owocu. Im bardziej jest żółta (a nie biała), tym bardziej arbuz jest miękki i soczysty, a tym samym słodkim. Odbarwienie pojawia się w miejscu, którym owoc stykał się z podłożem, na którym był przechowywany.

Dojrzały arbuz - znaki szczególne

Warto obserwować też ciemne "pajęczynki", które pojawiają się na skórce arbuza. Wbrew pozorom, ich duża ilość nie świadczy o tym, że owoc nie nadaje się do jedzenia. Im więcej "znamion", tym słodszy arbuz.

Jak wybrać dojrzałego arbuza - ogonek

Jeśli ogonek jest suchy, to dobrze - znaczy to, że arbuz jest dojrzały. Jeśli jednak jest zielony, owoc prawdopodobnie został zerwany zbyt wcześnie i jest więcej niż prawdopodobne, że nie będzie tak pyszny i słodki, jak mógłby być.

Jak wybrać dojrzałego arbuza - test dźwięku

Chcąc zbadać arbuza przed kupnem, zróbmy test dźwięku. Jeśli arbuz jest dojrzały, po stuknięciu w niego palcami usłyszymy "pusty" dźwięk. Taki, jaki wydaje z siebie chociażby bębenek.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Zobacz też: To niedoceniania bomba witaminowa. Nigdy więcej nie wyrzucaj pestek z arbuza

Wybrane dla Ciebie

Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie