Śledziowa sałatka kaszubska z rodzynkami
To połączenie smaków to prawdziwa petarda. Słone śledzie, słodkie rodzynki, kwaśne ogórki, a do tego śmietanowy sos. Obok takiej sałatki trudno przejść obojętnie. Zapewniamy, że będzie gwiazdą wigilijnego menu.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: Do 30 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Wigilia
- Kategoria przepisów: Sałatki
- Sposób przygotowania: Na zimno
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
- Filety śledziowe pokroić w grube paski, ugotowane ziemniaki w plastry, a cebulę i ogórki w półkrążki.
- Rodzynki namoczyć w gorącej wodzie na kilkanaście minut, odcedzić, wystudzić i dodać do sałatki. Koperek pokroić nie za drobno i połączyć ze śmietaną. Wszystko doprawić do smaku pieprzem, solą i dokładnie wymieszać.
- Do sałatki pasuje żytni chleb, a najlepiej domowy, kaszubski, wypiekany z żytniej mąki z dodatkiem roztartych ziemniaków.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl