Trwa ładowanie...

Sałatka lwowska — ukraińska sałatka śledziowa

Sałatka lwowska doskonale sprawdzi się jako przekąska na imprezę. Ze względu na dodatek ryby, można podać ją także podczas kolacji Wigilijnej lub przygotować ją na święta.

Sałatka lwowska.Sałatka lwowska.Źródło: Adobe Stock, fot: Val Thoermer
d24crdr
d24crdr

Sałatka lwowska to tradycyjna ukraińska potrawa. Sałatka jest niezwykle smaczna i bogata. Przyrządzamy ją między innymi ze śledzi, buraków, ziemniaków, ogórków i jabłek. Całość skąpana jest w kremowym, śmietanowo-musztardowym sosie.

Przepis na sałatkę lwowską

Składniki:

  • 4 ziemniaki
  • 6-7 średnich ogórków konserwowych
  • 9 niewielkich buraków
  • 6 dużych jabłek
  • 1 seler
  • 8 filetów ze śledzia w oleju
  • 1 mały słoiczek marynowanych borowików lub podgrzybków
  • 1 spora cebula
  • olej
  • cukier, sól i pieprz do smaku

Sos:

  • 1 litr śmietany kremówki
  • 1 słoik musztardy rosyjskiej

d24crdr

Sposób przygotowania:

  1. Selera, buraki i ziemniaki myjemy, a następnie gotujemy w łupinach, aż do miękkości.
  2. Warzywa, ogórki i jabłka obieramy i kroimy w dość dużą kostkę. Podobnie robimy ze śledziami.
  3. Z grzybów odlewamy zalewę i kroimy je na mniejsze kawałki. Cebulę drobno siekamy.
  4. Tak przygotowane składniki przekładamy do miski i polewamy niewielką ilością oleju lub oliwy. Wkładamy na noc do lodówki.
  5. Mieszamy śmietanę i musztardę. Doprawiamy sos solą i cukrem i polewamy nim sałatkę.

Oczyszczające działanie buraka. Pomaga w walce z trądzikiem

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d24crdr
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d24crdr
Więcej tematów