Sałatka lwowska — ukraińska sałatka śledziowa
Sałatka lwowska doskonale sprawdzi się jako przekąska na imprezę. Ze względu na dodatek ryby, można podać ją także podczas kolacji Wigilijnej lub przygotować ją na święta.
Sałatka lwowska to tradycyjna ukraińska potrawa. Sałatka jest niezwykle smaczna i bogata. Przyrządzamy ją między innymi ze śledzi, buraków, ziemniaków, ogórków i jabłek. Całość skąpana jest w kremowym, śmietanowo-musztardowym sosie.
Przepis na sałatkę lwowską
Składniki:
- 4 ziemniaki
- 6-7 średnich ogórków konserwowych
- 9 niewielkich buraków
- 6 dużych jabłek
- 1 seler
- 8 filetów ze śledzia w oleju
- 1 mały słoiczek marynowanych borowików lub podgrzybków
- 1 spora cebula
- olej
- cukier, sól i pieprz do smaku
Sos:
- 1 litr śmietany kremówki
- 1 słoik musztardy rosyjskiej
Sposób przygotowania:
- Selera, buraki i ziemniaki myjemy, a następnie gotujemy w łupinach, aż do miękkości.
- Warzywa, ogórki i jabłka obieramy i kroimy w dość dużą kostkę. Podobnie robimy ze śledziami.
- Z grzybów odlewamy zalewę i kroimy je na mniejsze kawałki. Cebulę drobno siekamy.
- Tak przygotowane składniki przekładamy do miski i polewamy niewielką ilością oleju lub oliwy. Wkładamy na noc do lodówki.
- Mieszamy śmietanę i musztardę. Doprawiamy sos solą i cukrem i polewamy nim sałatkę.