Zamiast serwować po raz kolejny sałatkę śledziową w tradycyjnym wydaniu, postaw na zupełnie nowe rozwiązanie. Na bazie sprawdzonych składników przygotuj oryginalny tort w wytrawnym wydaniu. Taka forma podania z pewnością zrobi wrażenie na całej rodzinie. Lista składników znajduje się poniżej. Instrukcja krok po kroku czeka w naszym wideo.
Składniki na spód:
- 250 g chleba żytniego,
- 80 g roztopionego masła.
Składniki na masę śledziową:
- 300 g śledzi typu Matias (filety),
- 1 średnie jabłko,
- 1 mała czerwona cebula,
- ½ pęczka koperku,
- sól i pieprz do smaku.
Składniki na masę śmietanowo-jogurtową:
- 330 g śmietany 18 proc.,
- 370 g jogurtu greckiego,
- 40 g żelatyny,
- ¼ szklanki wody (do namoczenia żelatyny).
Dodatki do dekoracji:
- 5 plastrów cytryny,
- ½ czerwonej cebuli (piórka),
- świeży koperek,
- natka pietruszki,
- pestki słonecznika.
Przydatne informacje:
- Aby przygotować spód do śledziowego tortu, najpierw podziel chleb na mniejsze kawałki. Następnie rozdrobnij pieczywo w malakserze i połącz je z roztopionym masłem.
- Powstałą mieszankę przełóż do formy do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Do uformowania zbitego spodu przyda się zwykła szklanka. Wystarczy, że przyłożysz ją dnem do mieszanki i zaczniesz delikatnie ugniatać.
- Zanim zaczniesz łączyć śledzie z pozostałymi składnikami, ułóż je na ręczniku papierowym. W ten sposób pozbędziesz się nadmiaru tłuszczu.
- Składniki do przyszłego tortu pokrój drobno, aby po połączeniu z kremową mieszanką były równomiernie rozproszone. Tekstura po stężeniu masy będzie jednolita, a ty bez problemu podzielisz tort na mniejsze kawałki.
- Formę po wypełnieniu wszystkimi warstwami wstaw do lodówki do całkowitego stężenia. Najlepiej na całą noc.
- Przed podaniem udekoruj tort śledziowy plastrami cytryny, drobno posiekaną czerwoną cebulą, natką pietruszki, koperkiem oraz pestkami słonecznika. Smacznego.