Sebastian LuberaMarzena Pęcak

Wytrawny tort na chlebowym spodzie. W roli głównej śledzie

Zamiast serwować po raz kolejny sałatkę śledziową w tradycyjnym wydaniu, postaw na zupełnie nowe rozwiązanie. Na bazie sprawdzonych składników przygotuj oryginalny tort w wytrawnym wydaniu. Taka forma podania z pewnością zrobi wrażenie na całej rodzinie. Lista składników znajduje się poniżej. Instrukcja krok po kroku czeka w naszym wideo.

Składniki na spód:

  • 250 g chleba żytniego,
  • 80 g roztopionego masła.

Składniki na masę śledziową:

  • 300 g śledzi typu Matias (filety),
  • 1 średnie jabłko,
  • 1 mała czerwona cebula,
  • ½ pęczka koperku,
  • sól i pieprz do smaku.

Składniki na masę śmietanowo-jogurtową:

  • 330 g śmietany 18 proc.,
  • 370 g jogurtu greckiego,
  • 40 g żelatyny,
  • ¼ szklanki wody (do namoczenia żelatyny).

Dodatki do dekoracji:

  • 5 plastrów cytryny,
  • ½ czerwonej cebuli (piórka),
  • świeży koperek,
  • natka pietruszki,
  • pestki słonecznika.

Przydatne informacje:

  • Aby przygotować spód do śledziowego tortu, najpierw podziel chleb na mniejsze kawałki. Następnie rozdrobnij pieczywo w malakserze i połącz je z roztopionym masłem.
  • Powstałą mieszankę przełóż do formy do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Do uformowania zbitego spodu przyda się zwykła szklanka. Wystarczy, że przyłożysz ją dnem do mieszanki i zaczniesz delikatnie ugniatać. 
  • Zanim zaczniesz łączyć śledzie z pozostałymi składnikami, ułóż je na ręczniku papierowym. W ten sposób pozbędziesz się nadmiaru tłuszczu.
  • Składniki do przyszłego tortu pokrój drobno, aby po połączeniu z kremową mieszanką były równomiernie rozproszone. Tekstura po stężeniu masy będzie jednolita, a ty bez problemu podzielisz tort na mniejsze kawałki.
  • Formę po wypełnieniu wszystkimi warstwami wstaw do lodówki do całkowitego stężenia. Najlepiej na całą noc. 
  • Przed podaniem udekoruj tort śledziowy plastrami cytryny, drobno posiekaną czerwoną cebulą, natką pietruszki, koperkiem oraz pestkami słonecznika. Smacznego. 
Więcej wideo
Soczyste pomidory w octowej zalewie. Sprawdzony przepis na domowe przetworySoczyste pomidory w octowej zalewie. Sprawdzony przepis na domowe przetwory
Schabowe zawijańce z boczkiem i dodatkami. Mięsna uczta po kozackuSchabowe zawijańce z boczkiem i dodatkami. Mięsna uczta po kozacku
Puszyste bułeczki serowo-jabłkowe. Sprawdzony przepis na drożdżowe wypiekiPuszyste bułeczki serowo-jabłkowe. Sprawdzony przepis na drożdżowe wypieki
Zakręcone ciasto z brzoskwiniami. Sprawdzony przepis na tartę w ciekawym wydaniuZakręcone ciasto z brzoskwiniami. Sprawdzony przepis na tartę w ciekawym wydaniu
Trzy pomysłowe sposoby na przygotowanie serowej niespodzianki. Każdy znajdzie coś dla siebieTrzy pomysłowe sposoby na przygotowanie serowej niespodzianki. Każdy znajdzie coś dla siebie
Jajecznica z chrupiącymi kurkami. Klasyczne śniadanie w zupełnie nowym wydaniuJajecznica z chrupiącymi kurkami. Klasyczne śniadanie w zupełnie nowym wydaniu
Pieczony naleśnik z serka wiejskiego. Śniadanie na ciepło w kolorowym wydaniuPieczony naleśnik z serka wiejskiego. Śniadanie na ciepło w kolorowym wydaniu

Wybrane dla Ciebie

"Zły cholesterol" nie ma przy nim szans. Wystarczy łyżeczka dziennie
"Zły cholesterol" nie ma przy nim szans. Wystarczy łyżeczka dziennie
Nie odrzucaj w sklepie takich bananów. Większość Polaków unika, a dla jelit to prawdziwy skarb
Nie odrzucaj w sklepie takich bananów. Większość Polaków unika, a dla jelit to prawdziwy skarb
Kiedyś w kuchni ubogich. Dziś wiemy, że pomaga na ciśnienie i problemy z jelitami
Kiedyś w kuchni ubogich. Dziś wiemy, że pomaga na ciśnienie i problemy z jelitami
Co ile powinno się myć lodówkę? Większość robi to za rzadko i w nieodpowiedni sposób
Co ile powinno się myć lodówkę? Większość robi to za rzadko i w nieodpowiedni sposób
To najzdrowsze grzyby rosnące w Polsce. Wielu nawet nie wie, że mają tyle wartości
To najzdrowsze grzyby rosnące w Polsce. Wielu nawet nie wie, że mają tyle wartości
Jeden z najbardziej wartościowych polskich produktów. Na jelita działa jak najlepsza odżywka
Jeden z najbardziej wartościowych polskich produktów. Na jelita działa jak najlepsza odżywka
Tylko dziś niskokaloryczna bulwa promocji w Dino i Lidlu. Zrób z niej obiadową zapiekankę lub ciasto
Tylko dziś niskokaloryczna bulwa promocji w Dino i Lidlu. Zrób z niej obiadową zapiekankę lub ciasto
Jak suszyć orzechy? Dzięki tej metodzie długo poleżą i nie spleśnieją
Jak suszyć orzechy? Dzięki tej metodzie długo poleżą i nie spleśnieją
Jemy 45 kg rocznie. Niszczy trzustkę, przyspiesza starzenie, powoduje otyłość brzuszną
Jemy 45 kg rocznie. Niszczy trzustkę, przyspiesza starzenie, powoduje otyłość brzuszną
To mało popularne mięso w Polsce. Polecane anemikom i przy problemach ze stawami
To mało popularne mięso w Polsce. Polecane anemikom i przy problemach ze stawami
Dodają energii i sycą na długo. Teraz są nawet w Lidlu w promocyjnej cenie
Dodają energii i sycą na długo. Teraz są nawet w Lidlu w promocyjnej cenie
Zapytałam sztuczną inteligencję, czy trzeba zbierać szumowiny z rosołu. Odpowiedź zaskoczyła nawet babcię
Zapytałam sztuczną inteligencję, czy trzeba zbierać szumowiny z rosołu. Odpowiedź zaskoczyła nawet babcię