Ukraińskie tylko z nazwy. Czy faktycznie te dania pochodzą z Ukrainy?

Wszyscy wiemy, że ryba po grecku nie ma nic wspólnego z Grecją, a fasolka po bretońsku nie pochodzi z tego francuskiego regionu. W naszej kuchni mamy także potrawy z nazwami "ukraiński", "lwowski" czy "kijowski". Czy są to przypadkowe nawiązania do naszego wschodniego sąsiada, czy rzeczywiście te dania pochodzą z Ukrainy?

Specjały ukraińskiej kuchniSpecjały ukraińskiej kuchni
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Magda Bukowska

Kotlety po lwowsku

Zacznijmy od bardzo popularnych w Polsce, szczególnie na południu kraju, kotletów po lwowsku. Lwów przez wieki należał do Polski, nie dziwi więc, że potrawy tam wymyślane wędrowały po całym kraju. Nie inaczej jest z tym daniem. Kotlety po lwowsku to po prostu drobiowe kotlety mielone z dodatkiem startego sera i masła. Masę na kotleciki przygotowuje się z drobno zmielonej piersi z kurczaka, wymieszanej z żółtym serem, namoczoną bułką i masłem. Smaży się je na klarowanym masłem i podaje z ziemniakami.

Kurczak po kijowsku

Dania drobiowe są bardzo popularne na Ukrainie, bo łatwiej wyhodować kurę czy kurczaka niż prosiaka czy krowę. Z Kijowa - wielkiej metropolii, pełnej znakomitych restauracji i hoteli -pochodzi przepis na pyszne danie z kurczaka. Kurczak po kijowsku to soczysta roladka z piersi z kurczaka, faszerowana masą zawierającą zieloną pietruszkę, czosnek, masło i sok z cytryny. Roladkę zawija się, obtacza w jajku i bułce tartej i smaży na maśle.

Kotlety pożarskie krok po kroku

Śledzie po lwowsku

Polskie dawne kresy, a dziś Ukraina, były zamieszkane przez liczną społeczność żydowską, której tradycja pozostała żywa to dziś. To nie tylko tradycje materialne, ale i kulinarne. Jednym z takich właśnie słynnych przepisów są śledzie po lwowsku. To solone filety śledziowe, z dodatkiem gotowanych suszonych prawdziwków i cebuli, zalane marynatą z oliwy, octu i przypraw. Takie śledzie lekko się podgotowuje i podaje na ciepło niż na zimno.

Barszcz ukraiński

Najsłynniejszym daniem z dodatkiem "ukraiński" jest, oczywiście barszcz, który faktycznie narodził się w Ukrainie. Gotowana na wywarze z wędzonki, z dodatkiem pokrojonych buraków, marchewki, pietruszki, ziemniaków, kapusty, czosnku i podgotowanej białej fasoli zupa jest nie tylko sycąca, ale bardzo smaczna. Koniecznie musi być zabielona śmietaną, najlepiej jak najbardziej tłustą.

Lwowski winegret

W niektórych restauracjach na południu Polski znajdziemy w menu lwowski winegret. Winegret kojarzy nam się z lekkim sosem do sałatek, ale ten lwowski to zupełnie co innego. Czym on jest? To po prostu sałatka, choć trochę nietypowa. Popularna we Lwowie i innych ukraińskich miastach sałatka winegret składa się z buraków, ziemniaków, selera, ogórków kiszonych, jabłka, śledzi, marynowanych grzybów, cebuli, śliwek w occie, fasoli, jajek i szczypiorku. Przed podaniem sałatkę polewa się sosem przygotowanym ze śmietany, musztardy, soli i pieprzu.

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości