Śledzie w sosie słodko kwaśnym z papryką i pomidorami

Śledzie sprawdzą się na wiele okazji - święta, rodzinne imprezy, domówki. W wersji z pomidorami i papryką smakują wyśmienicie. Przekonajcie się sami. Przepis z bloga "Daylicooking".

Śledzie w sosie słodko kwaśnym z papryką i pomidoramiŚledzie w sosie słodko kwaśnym z papryką i pomidorami
Małgorzata Kijowska

Składniki

  • ok. 400 g solonych filetów śledziowych
  • 2 średnie cebule
  • 3 większe ząbki czosnku
  • 1 większa papryka
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 nieduży liść laurowy
  • 4-5 ziaren ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka soli
  • 4 łyżki cukru
  • 1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
  • 1 lekko czubata łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • 1/3 łyżeczki mielonej ostrej papryki
  • 3 łyżki octu spirytusowego 10 proc.
  • 4-5 średnich pomidorów lub ok. 250 ml passaty pomidorowej
  • opcjonalnie 2/3 łyżeczki skrobi ziemniaczanej

Przepis

  • Śledzie wymocz przez kilka godzin w zimnej wodzie, zmieniając ją kilkukrotnie.
  • Paprykę przekrój, usuń gniazdo nasienne, opłucz i pokrój na mniejsze kawałki. Cebule obierz i pokrój w średniej wielkości piórka. Czosnek obierz i posiekaj drobno. Pomidory sparz, obierz ze skórki i drobno posiekaj.
  • Głębszą patelnię lub garnek z grubszym dnem (taki do smażenia, duszenia) rozgrzej, dodaj olej i zeszklij cebulę.
  • Kiedy cebula stanie się już szklista, dodaj pokrojoną paprykę i posiekany czosnek, a także ziele angielskie i liść laurowy. Wszystko razem, mieszając często, najpierw lekko podsmaż, a potem dusić razem na zmniejszonym ogniu i pod częściowym przykryciem.
  • Kiedy papryka będzie już prawie miękka dodaj posiekane pomidory oraz resztę paprykę słodką, ostrą, pieprz, sól, ocet i cukier. Wymieszaj i duś jeszcze przez około minutę.
  • Skrobię ziemniaczaną (lub mąkę ziemniaczaną) wymieszaj w niewielkiej ilości wody. Mieszając gotujący się sos, wlewaj ostrożnie do niego tę zawiesinę. Gotowy sos odstaw do całkowitego wystudzenia.
  • Wymoczone śledzie pokrój na paski o szerokości około 3 cm. Dodaj do wystudzonego sosu i wymieszaj. Odstaw do lodówki przynajmniej na 1-2 godziny, aby wszystkie smaki przegryzły się.
Wybrane dla Ciebie
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Wiele osób zawija w ciasto i piecze, nie myśląc o konsekwencjach. Tak wpływa na organizm
Wiele osób zawija w ciasto i piecze, nie myśląc o konsekwencjach. Tak wpływa na organizm
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥