Śledzie z suszonymi pomidorami
Taką rybkę można przygotować kilka dni wcześniej. Doskonała, pyszna przekąska na różne uroczystości lub święta. Przepis dostaliśmy od pani Beaty na dziesie.wp.pl.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: Do 30 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Dania rybne
- Sposób przygotowania: Na zimno
- Główne składniki :
Składniki
- 1 kg płatów śledziowych solonych
- 1 słoik suszonych pomidorów
- 1 cebula
Przepis
- Śledzie moczę w wodzie około godziny. Następnie odlewam z wody i kroję w małe kawałki. Połowę układam na dnie naczynia.
- Cebulę obieram, drobno kroję i połowę cebuli układam na śledziach.
- Na cebuli układamy warstwę z połowy pokrojonych dowolnie pomidorów suszonych i ponownie śledzie, cebulę i pomidory.
- Wszystko polewamy oliwą z suszonych pomidorów.
- Chłodzimy w lodówce i podajemy.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl