Sałatka śledziowa w sosie śmietanowym z musztardą

Przepis na szybką przekąskę. Sałatka śledziowa w sosie śmietanowym z musztardą. Możemy ją zjeść klasycznie, w formie sałatki lub jako dodatek do domowego chleba. Przepis z bloga "Daylicooking".

Śledzie w śmietanieŚledzie w śmietanie
Małgorzata Kijowska

Składniki

  • 5-6 pojedynczych filetów śledziowych
  • 1 cebula
  • 1 jabłko
  • ok. 150 ml kwaśnej i gęstej śmietany
  • 4-5 łyżek majonezu
  • 1 lekko czubata łyżka musztardy
  • sól do smaku
  • 1/4 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
  • 3 kuleczki ziela angielskiego
  • 1 liść laurowy

Przepis

  • Jeżeli używasz solonych śledzi, to namocz je na kilka godzin, zmieniając kilka razy wodę lub mleko. Nie mocz zbyt długo, aby nie straciły swojego smaku.
  • Cebulę obierz i posiekaj w drobną kostkę. Następnie przełóż do miseczki, posól, wymieszaj i odstaw na bok na kilka minut.
  • Jabłko obierz, wytnij gniazdo nasienne, pokrój drobno, dodaj do cebuli.
  • Do miseczki z cebulą i jabłkiem dodaj śmietanę, majonez i musztardę, a także pieprz, ziele angielskie oraz liść laurowy, który możesz złamać na 2-3 części.
  • Wszystkie składniki sosu wymieszaj dobrze i odstaw na kilka minut.
  • Wymoczone śledzie pokrój na mniejsze kawałki. Dodaj je do przygotowanego sosu i wymieszaj. Odstaw w chłodne miejsce przynajmniej na pół godziny.
  • Podawaj klasycznie jak sałatkę lub układając na kromce chleba. Możesz przed podaniem obsypać sałatkę posiekanym szczypiorkiem.
Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości