Zapiekanka z chorizo i ziemniakami. Tylko cztery składniki

Szybka, prosta i bardzo sycąca zapiekanka ziemniaczana z hiszpańską kiełbasą chorizo. Zapiekanka jest lekko pikantna, więc doskonale rozgrzewa w chłodne dni. Idealna na kolację lub obiad.

Zapiekanka z chorizo i ziemniakami. Tylko cztery składnikiZapiekanka z chorizo i ziemniakami. Tylko cztery składniki
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

Przepis

  • Na początku myjemy i obieramy ziemniaki, następnie kroimy je na cienkie plastry. Gotujemy je al dente z dodatkiem niewielkiej ilości soli.
  • Obieramy chorizo i kroimy na plastry, a następnie smażymy na patelni z dodatkiem łyżki oliwy, aż do uzyskania złotego odcienia.
  • Chorizo wykładamy na talerz, a na tej samej patelni lekko podduszamy cebulę (opcjonalnie dodajemy oliwę). Naczynie do pieczenia smarujemy oliwą i partiami nakładamy część ziemniaków, na to cebulę i chorizo. Całość pokrywamy pozostałymi ziemniakami. Na wierzch ścieramy żółty ser. Danie pieczemy przez 30 min. w temperaturze 180 stopni.
  • Kiedy ziemniaki zostaną delikatnie przyrumienione możemy mieć pewność, że potrawa jest gotowa.

Wybrane dla Ciebie

Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw