Zapiekanka z chorizo i ziemniakami. Tylko cztery składniki
Szybka, prosta i bardzo sycąca zapiekanka ziemniaczana z hiszpańską kiełbasą chorizo. Zapiekanka jest lekko pikantna, więc doskonale rozgrzewa w chłodne dni. Idealna na kolację lub obiad.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia hiszpańska
- Kategoria przepisów: Obiad
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
- 1,5 kg ziemniaków
- 700 g wędzonego pikantnego chorizo
- 2 cebule
- oliwa
- sól
- żółty ser
Przepis
- Na początku myjemy i obieramy ziemniaki, następnie kroimy je na cienkie plastry. Gotujemy je al dente z dodatkiem niewielkiej ilości soli.
- Obieramy chorizo i kroimy na plastry, a następnie smażymy na patelni z dodatkiem łyżki oliwy, aż do uzyskania złotego odcienia.
- Chorizo wykładamy na talerz, a na tej samej patelni lekko podduszamy cebulę (opcjonalnie dodajemy oliwę). Naczynie do pieczenia smarujemy oliwą i partiami nakładamy część ziemniaków, na to cebulę i chorizo. Całość pokrywamy pozostałymi ziemniakami. Na wierzch ścieramy żółty ser. Danie pieczemy przez 30 min. w temperaturze 180 stopni.
- Kiedy ziemniaki zostaną delikatnie przyrumienione możemy mieć pewność, że potrawa jest gotowa.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl