Zapiekanka z chorizo i ziemniakami. Tylko cztery składniki

Szybka, prosta i bardzo sycąca zapiekanka ziemniaczana z hiszpańską kiełbasą chorizo. Zapiekanka jest lekko pikantna, więc doskonale rozgrzewa w chłodne dni. Idealna na kolację lub obiad.

Zapiekanka z chorizo i ziemniakami. Tylko cztery składnikiZapiekanka z chorizo i ziemniakami. Tylko cztery składniki
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

Przepis

  • Na początku myjemy i obieramy ziemniaki, następnie kroimy je na cienkie plastry. Gotujemy je al dente z dodatkiem niewielkiej ilości soli.
  • Obieramy chorizo i kroimy na plastry, a następnie smażymy na patelni z dodatkiem łyżki oliwy, aż do uzyskania złotego odcienia.
  • Chorizo wykładamy na talerz, a na tej samej patelni lekko podduszamy cebulę (opcjonalnie dodajemy oliwę). Naczynie do pieczenia smarujemy oliwą i partiami nakładamy część ziemniaków, na to cebulę i chorizo. Całość pokrywamy pozostałymi ziemniakami. Na wierzch ścieramy żółty ser. Danie pieczemy przez 30 min. w temperaturze 180 stopni.
  • Kiedy ziemniaki zostaną delikatnie przyrumienione możemy mieć pewność, że potrawa jest gotowa.
Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości