Gazpacho. Andaluzyjski sposób na upały
Zimne zupy przygotowuje się w wielu kuchniach świata. Różnią się one składnikami, ale zawsze podawane są bardzo schłodzone. Jednym z najbardziej znanych chłodników jest hiszpańskie gazpacho. Składnikami tej zupy są pomidory, papryka, cebula, oliwa, czerstwy chleb, sól i pieprz.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: Do 30 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia hiszpańska
- Kategoria przepisów: Zupy
- Sposób przygotowania: Na zimno
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
- Ogórka obrać. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę i usunąć pestki. Paprykę umyć. Warzywa pokroić w kostkę, 1/3 odłożyć.
- Kromkę chleba namoczyć, cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę.
- Zmiksować dokładnie pokrojone warzywa z odciśniętym chlebem, cebulą i obranym ząbkiem czosnku.
- Dodać koncentrat pomidorowy i olej. Dodać odłożone warzywa pokrojone w kostkę, wymieszać.
- Gazpacho podawać dobrze schłodzone. Przyprawić do smaku.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl