Ser manchego – co to jest i jakie ma zastosowanie?

Gdy myślimy o Hiszpanii, przed oczami wyobraźni pojawiają się nam taniec flamenco, korrida, sjesta i oczywiście jedzenie: pomidory albo tapas. Ale jednym z najbardziej charakterystycznych produktów kuchni hiszpańskiej jest ser manchego. Znajdziemy go tam w każdej restauracji i w każdym, nawet niewielkim, sklepie. Czym wyróżnia się ten ser i dlaczego warto wprowadzić go do swojej kuchni?

Ser manchegoSer manchego jest twardy i ma charakterystyczne małe dziurki w swoim miąższu
Źródło zdjęć: © 123RF

Pochodzenie i rodzaje sera manchego

Ser manchego jest wpisany na listę produktów regionalnych, więc jego wytwarzaniu musi towarzyszyć ściśle określona receptura. Powstaje on w regionie La Mancha i jest produkowany z mleka owiec rasy Manchega. Owce te żywią się roślinami, zwłaszcza ziarnami i roślinami strączkowymi, które występują tylko i wyłącznie w tej części Hiszpanii. Dają one mleko o zawartości minimum 6 proc. tłuszczu.

Czas dojrzewania tego hiszpańskiego specjału wynosi od dwóch miesięcy do dwóch lat. Z biegiem czasu zmienia się jego kolor i smak. Im jest młodszy, tym łagodniejszy, a im starszy, tym pikantniejszy.

Ser manchego jest twardy i ma charakterystyczne małe dziurki w swoim miąższu. Jego barwa jest biała lub kremowa. Z kolei skórka może być żółta, brązowa, szara, a nawet czarna. Widoczne są na niej żłobienia nawiązujące do koszy z trawy i zbóż, w których pierwotnie wytwarzany był ten produkt.

Żółty ser konta podróbki

Ze względu na czas dojrzewania ser manchego dzieli się na 4 odmiany.

  1. Fresco, czyli ser młody – jest wytwarzany krócej niż z założenia ser manchego, bo poniżej 50 dni. Hiszpanie raczej go nie eksportują. Produkują w niewielkich ilościach i na własny użytek ze względu na łagodny smak.  
  2. Semicurado, czyli ser średnio stary – dojrzewa od 3 tygodni do 4 miesięcy. Ma delikatny smak z wyczuwalną owocową nutą lub lekko trawiastym posmakiem.  
  3. Curado, czyli ser stary – dojrzewa w czasie 3-6 miesięcy. Jego konsystencja jest krucha a smak karmelowo-orzechowy. Przeplata się w nim słodycz z kwaskowością. 
  4. Viejo, czyli ser dojrzały – do spożycia staje się gotowy dopiero po roku leżakowania, maksymalnie do dwóch lat. Smak jest głębszy, bardziej wyrazisty i nieco pikantny.

Dlaczego warto jeść ser manchego?

Ser manchego to nie tylko wyborny smak, który każdy powinien poznać, ale również wartości odżywcze korzystnie wpływające na organizm człowieka.

Jest on doskonałym źródłem białka i wapnia, który stanowi podstawowy budulec kości i zębów. Wapń wchodzi w skład naczyń krwionośnych, odpowiada ze gospodarkę hormonalną organizmu oraz jego homeostazę. Bierze udział w procesie krzepnięcia krwi, dba o prawidłową pracę serca i nerwów.

Ser manchego zawiera witaminę A, która korzystnie wpływa na wzrok, włosy, skórę i paznokcie, a także wspiera produkcję śluzu i dba o błony komórkowe. Witamina E znajdująca się w tym serze ma właściwości antyoksydacyjne, obniża stres oksydacyjny, wspomaga działanie insuliny i utrzymanie prawidłowego poziomu glukozy we krwi. Korzystnie również wpływa na przebieg ciąży.

Ser manchego
© 123RF

Dodatkowo ser manchego jest źródłem witaminy D odpowiedzialnej za rozwój i mineralizację kości, a także za wchłanianie wapnia i fosforu. Witamina D ma duże znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego i krążenia.

Z czym jeść ser manchego?

Ser manchego doskonale smakuje sam, ale też świetnie uzupełnia i wzmacnia smak innych produktów, np. szynki serrano, suszonych owoców czy pomidorów. Pasuje zarówno do sałatek, jak i kanapek, mięs czy ryb. Wyśmienicie smakuje na zimno z oliwą z oliwek i pieczywem, a także grillowany lub w zapiekankach. Co ciekawe, ser ten sprawdzi się również ze słodkimi dodatkami, np. konfiturami albo owocami.

Z pomocą sera manchego przygotujemy wykwintne przekąski i dania obiadowe, którymi zachwycimy swoich gości i domowników. Bez problemu wprowadzi on do naszej kuchni hiszpański smak i atmosferę.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Zalej 1 łyżeczkę i pij codziennie. Pomoże obniżyć ciśnienie, a cukier nie będzie skakał
Zalej 1 łyżeczkę i pij codziennie. Pomoże obniżyć ciśnienie, a cukier nie będzie skakał