Ser manchego – co to jest i jakie ma zastosowanie?
Gdy myślimy o Hiszpanii, przed oczami wyobraźni pojawiają się nam taniec flamenco, korrida, sjesta i oczywiście jedzenie: pomidory albo tapas. Ale jednym z najbardziej charakterystycznych produktów kuchni hiszpańskiej jest ser manchego. Znajdziemy go tam w każdej restauracji i w każdym, nawet niewielkim, sklepie. Czym wyróżnia się ten ser i dlaczego warto wprowadzić go do swojej kuchni?
Pochodzenie i rodzaje sera manchego
Ser manchego jest wpisany na listę produktów regionalnych, więc jego wytwarzaniu musi towarzyszyć ściśle określona receptura. Powstaje on w regionie La Mancha i jest produkowany z mleka owiec rasy Manchega. Owce te żywią się roślinami, zwłaszcza ziarnami i roślinami strączkowymi, które występują tylko i wyłącznie w tej części Hiszpanii. Dają one mleko o zawartości minimum 6 proc. tłuszczu.
Czas dojrzewania tego hiszpańskiego specjału wynosi od dwóch miesięcy do dwóch lat. Z biegiem czasu zmienia się jego kolor i smak. Im jest młodszy, tym łagodniejszy, a im starszy, tym pikantniejszy.
Ser manchego jest twardy i ma charakterystyczne małe dziurki w swoim miąższu. Jego barwa jest biała lub kremowa. Z kolei skórka może być żółta, brązowa, szara, a nawet czarna. Widoczne są na niej żłobienia nawiązujące do koszy z trawy i zbóż, w których pierwotnie wytwarzany był ten produkt.
Żółty ser konta podróbki
Ze względu na czas dojrzewania ser manchego dzieli się na 4 odmiany.
- Fresco, czyli ser młody – jest wytwarzany krócej niż z założenia ser manchego, bo poniżej 50 dni. Hiszpanie raczej go nie eksportują. Produkują w niewielkich ilościach i na własny użytek ze względu na łagodny smak.
- Semicurado, czyli ser średnio stary – dojrzewa od 3 tygodni do 4 miesięcy. Ma delikatny smak z wyczuwalną owocową nutą lub lekko trawiastym posmakiem.
- Curado, czyli ser stary – dojrzewa w czasie 3-6 miesięcy. Jego konsystencja jest krucha a smak karmelowo-orzechowy. Przeplata się w nim słodycz z kwaskowością.
- Viejo, czyli ser dojrzały – do spożycia staje się gotowy dopiero po roku leżakowania, maksymalnie do dwóch lat. Smak jest głębszy, bardziej wyrazisty i nieco pikantny.
Dlaczego warto jeść ser manchego?
Ser manchego to nie tylko wyborny smak, który każdy powinien poznać, ale również wartości odżywcze korzystnie wpływające na organizm człowieka.
Jest on doskonałym źródłem białka i wapnia, który stanowi podstawowy budulec kości i zębów. Wapń wchodzi w skład naczyń krwionośnych, odpowiada ze gospodarkę hormonalną organizmu oraz jego homeostazę. Bierze udział w procesie krzepnięcia krwi, dba o prawidłową pracę serca i nerwów.
Ser manchego zawiera witaminę A, która korzystnie wpływa na wzrok, włosy, skórę i paznokcie, a także wspiera produkcję śluzu i dba o błony komórkowe. Witamina E znajdująca się w tym serze ma właściwości antyoksydacyjne, obniża stres oksydacyjny, wspomaga działanie insuliny i utrzymanie prawidłowego poziomu glukozy we krwi. Korzystnie również wpływa na przebieg ciąży.
Dodatkowo ser manchego jest źródłem witaminy D odpowiedzialnej za rozwój i mineralizację kości, a także za wchłanianie wapnia i fosforu. Witamina D ma duże znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego i krążenia.
Z czym jeść ser manchego?
Ser manchego doskonale smakuje sam, ale też świetnie uzupełnia i wzmacnia smak innych produktów, np. szynki serrano, suszonych owoców czy pomidorów. Pasuje zarówno do sałatek, jak i kanapek, mięs czy ryb. Wyśmienicie smakuje na zimno z oliwą z oliwek i pieczywem, a także grillowany lub w zapiekankach. Co ciekawe, ser ten sprawdzi się również ze słodkimi dodatkami, np. konfiturami albo owocami.
Z pomocą sera manchego przygotujemy wykwintne przekąski i dania obiadowe, którymi zachwycimy swoich gości i domowników. Bez problemu wprowadzi on do naszej kuchni hiszpański smak i atmosferę.