Co zrobić z resztek świątecznych wędlin? Fabada i forszmak - jednogarnkowe alternatywy dla bigosu

Po postnej wigilii, dwa dni Bożego Narodzenia, to w wielu polskich domach prawdziwy festiwal mięs i wędlin. Świąteczne stoły uginają się pod duszonymi i pieczonymi mięsiwami, pasztetami, wszelkiej maści kiełbasami i innymi wędlinami.

FabadaFabada
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Copyright: Iakov Filimonov
Magda Bukowska
2

Choć w tym roku, ze względu na wysoką inflację i podwyżki cen wszystkiego - od produktów spożywczych po opłaty - wiele osób zapowiada, że przygotuje na święta mniej jedzenia niż zwykle, prawdopodobnie w wielu domach jedzenia i tak będzie za dużo. Zwykle mięsne poświąteczne resztki przeznaczamy na bigos, jeśli mamy ochotę coś zmienić, przygotujmy inne jednogarnkowe smakołyki, z świątecznymi mięsami w roli głównej.

Forszmak

Niegdyś to danie było w Polsce bardzo znane i lubiane. Zwykle przygotowywano je po rozmaitych świętach i rodzinnych uroczystościach, także weselach, czyli zawsze wtedy, gdy zostawały mięsne resztki. Szczególną popularnością cieszyło się na Lubelszczyźnie, gdzie powstała nawet lokalna wersja tego dania tzw. forszmak lubelski. Dziś ta jednogarnkowa, bardzo sycąca potrawa jest trochę zapomniana, ale warto odkryć ją na nowo.

Przygotowanie forszmaku nie jest trudne. Poza resztkami pieczonych mięs i kiełbas - 300 gram, będziemy potrzebować 1 małą cebulę, 1 paprykę, dużego kiszonego ogórka, łyżeczkę koncentratu pomidorowego, 400 ml bulionu i przyprawy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Węgierska zupa gulaszowa. Najlepszy przepis naszych babć

Mięso i wędliny należy pokroić w drobną kostkę i obsmażyć. Dodajemy cebulę i dalej smażymy. Następna w kolejności do garnka trafia pokrojona papryka. Kiedy mięso i warzywa są podsmażone, dodajemy bulion (gorący) i przyprawy - sól, pieprz i paprykę (ostrą i słodką). Kiedy bulion się zagotuje zmniejszamy ogień i zostawiamy na 10 minut pod przykryciem. Następnie dodajemy pokrojone i obrane kiszone ogórki i gotujemy jeszcze 5 - 7 minut. Na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy i majeranek. Na talerzu posypujemy natką pietruszki.

Fabada

To hiszpańskie danie doskonałe nadaje się do wykorzystania mięsnych resztek świątecznych. Przepisów na fabadę, którą niektórzy porównują do gulaszu z fasolą, inni do gęstej zupy fasolowej, a jeszcze inni do fasolki po bretońsku jest mnóstwo. Podobnie jak w przypadku naszego bigosu - każdy kucharz i każda pani domu mają swoją, jedyną słuszną recepturę, więc i my przygotowując fabadę możemy pozwolić sobie na dużą dawkę szaleństwa.

Tradycyjnie do przygotowania tego dania używa się boczki, kiełbasy chorizo (którą zdecydowanie warto dodać do dania), kaszanka morcilla i wędlina lacón z przedniej nogi wieprzowej. Łatwo jednak zgadnąć, że w polskich domach po Bożym Narodzeniu z tych wszystkich smakołyków dostępny będzie głównie boczek. Jeśli mamy możliwość dodać chorizo - warto to zrobić, bo nadaje potrawie charakterystycznego aromatu. Poza tym możemy śmiało wykorzystać te resztki wędlin, które nam zostały.

Podstawą fabady - poza mięsem - jest fasola (duża). Na pół kilo fasoli, dajemy około 600 gram wędlin. Poza tym potrzebne będą: 4 ząbki czosnku, duża cebula, papryczka chili i przyprawy. Posiekaną cebulę i czosnek podsmażamy z papryczką chili. Dodajemy wędliny (bez kiełbasy i kaszanki), słodką i ostrą paprykę, 3 listki laurowe i (jeśli mamy) kilka słupków szafranu. Smażymy. Zalewamy wszystko wodą, tak by przykryła składniki. Dodajemy pokrojoną w plasterki kiełbasę i namoczoną przez noc fasolę. Zupę gotujemy aż fasola będzie miękka (około 60-70 min.) Na koniec dodajemy pokrojoną kaszankę, doprawiamy i zdejmujemy z ognia.

Tradycyjnie fabadę układa się na talerzu warstwami. Najpierw fasola, na niej wędliny, a na końcu wszystko zalewa się zupą. Przed podaniem danie można posypać natką pietruszki. Smacznie, rozgrzewająco i bardzo sycąco!

Wybrane dla Ciebie

Najzdrowszy owoc. Opóźnia starzenie i sprawia, że mózg pracuje jak komputer
Najzdrowszy owoc. Opóźnia starzenie i sprawia, że mózg pracuje jak komputer
Najczęstsze błędy przy kiszeniu ogórków. To dlatego są puste w środku i miękkie
Najczęstsze błędy przy kiszeniu ogórków. To dlatego są puste w środku i miękkie
Niektórzy piją ze smakiem, inni się wzdrygają. Tak naprawdę działa na organizm woda z ogórków kiszonych
Niektórzy piją ze smakiem, inni się wzdrygają. Tak naprawdę działa na organizm woda z ogórków kiszonych
W sezonie Polacy jedzą na potęgę. Mało kto wie, jak wpływają na organizm
W sezonie Polacy jedzą na potęgę. Mało kto wie, jak wpływają na organizm
Najlepsze marynowane kurki. Przepis jest łatwy, a będą cieszyć cały rok
Najlepsze marynowane kurki. Przepis jest łatwy, a będą cieszyć cały rok
Przez lata myśleliśmy, że są niezdrowe dla serca. Kardiolog obala ten mit
Przez lata myśleliśmy, że są niezdrowe dla serca. Kardiolog obala ten mit
Przez miesiąc codziennie pili siemię lniane. Wyniki badań zaskoczyły wszystkich
Przez miesiąc codziennie pili siemię lniane. Wyniki badań zaskoczyły wszystkich
Masz wrażenie, że młode ziemniaki są wodniste? Dodaj odrobinę, a wyjdą idealne
Masz wrażenie, że młode ziemniaki są wodniste? Dodaj odrobinę, a wyjdą idealne
Prawie nie ma kalorii. Je go coraz więcej osób
Prawie nie ma kalorii. Je go coraz więcej osób
Czy spleśniały produkt zawsze trzeba wyrzucić? Wielu nie wie i popełnia błąd
Czy spleśniały produkt zawsze trzeba wyrzucić? Wielu nie wie i popełnia błąd
Mielone czy w ziarnach. Które siemię lniane jest najzdrowsze?
Mielone czy w ziarnach. Które siemię lniane jest najzdrowsze?
Nie widzieliśmy ich w Polsce od 100 lat. Znów zaczęły się pojawiać, a kosztują 4 tys. za kg
Nie widzieliśmy ich w Polsce od 100 lat. Znów zaczęły się pojawiać, a kosztują 4 tys. za kg