Tortilla de patatas Magdy Gessler – przepis na hiszpański omlet ziemniaczany

Tę potrawę znajdziesz w każdej hiszpańskiej restauracji. Hiszpanie najczęściej jedzą tortille na śniadanie, ale chętnie przygotowują ją również w porach wieczornych. Świetnie sprawdza się na szybki obiad lub jako zakąska do kufla zimnego piwa.

Tortilla de patatasTortilla de patatas
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Tortilla de patatas wg Magdy Gessler

Składniki:

  • 800 g ziemniaków
  • 7 jajek
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 150 ml oliwy z oliwek
  • 150 ml oleju

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

#mniammniam Hiszpańska paella

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w średniej wielkości, nieregularne kawałki. Posól. Cebulę pokrój w piórka, a czosnek tylko obierz.
  2. Wymieszaj oliwę z olejem i rozgrzej ją na patelni. Dodaj ziemniaki, cebulę i czosnek. Duś ziemniaki do czasu aż całkiem zmiękną. Może to zająć około godziny.
  3. Przecedź warzywa przez sito. Zachowaj trochę tłuszczu do smażenia tortilli.
  4. Rozbij jajka trzepaczką, posól i popieprz do smaku. Kiedy ziemniaki trochę przestygną, dodaj je do masy jajecznej.
  5. Na patelnię wlej oliwę, którą wcześniej odlałeś z ziemniaków. Kiedy oliwa się nagrzeje, wlej masę jajeczną wraz z ziemniakami. Smaż kilka minut, co jakiś czas potrząsając patelnią, aby jajka nie przywarły do dna.
  6. Następnie odwróć tortillę na drugą stronę. Zsuń ją delikatnie na talerz, przyłóż na górę patelnię i odwróć. Wtedy surowa strona znajdzie się na dnie patelni.
  7. Smaż jeszcze kilka minut, pamiętając, że jajka w tortilli nie powinny być za mocno ścięte.
Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości