Tortilla de patatas Magdy Gessler – przepis na hiszpański omlet ziemniaczany
Tę potrawę znajdziesz w każdej hiszpańskiej restauracji. Hiszpanie najczęściej jedzą tortille na śniadanie, ale chętnie przygotowują ją również w porach wieczornych. Świetnie sprawdza się na szybki obiad lub jako zakąska do kufla zimnego piwa.
Tortilla de patatas wg Magdy Gessler
Składniki:
- 800 g ziemniaków
- 7 jajek
- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- 150 ml oliwy z oliwek
- 150 ml oleju
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
#mniammniam Hiszpańska paella
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w średniej wielkości, nieregularne kawałki. Posól. Cebulę pokrój w piórka, a czosnek tylko obierz.
- Wymieszaj oliwę z olejem i rozgrzej ją na patelni. Dodaj ziemniaki, cebulę i czosnek. Duś ziemniaki do czasu aż całkiem zmiękną. Może to zająć około godziny.
- Przecedź warzywa przez sito. Zachowaj trochę tłuszczu do smażenia tortilli.
- Rozbij jajka trzepaczką, posól i popieprz do smaku. Kiedy ziemniaki trochę przestygną, dodaj je do masy jajecznej.
- Na patelnię wlej oliwę, którą wcześniej odlałeś z ziemniaków. Kiedy oliwa się nagrzeje, wlej masę jajeczną wraz z ziemniakami. Smaż kilka minut, co jakiś czas potrząsając patelnią, aby jajka nie przywarły do dna.
- Następnie odwróć tortillę na drugą stronę. Zsuń ją delikatnie na talerz, przyłóż na górę patelnię i odwróć. Wtedy surowa strona znajdzie się na dnie patelni.
- Smaż jeszcze kilka minut, pamiętając, że jajka w tortilli nie powinny być za mocno ścięte.