Tortilla de patatas Magdy Gessler – przepis na hiszpański omlet ziemniaczany

Tę potrawę znajdziesz w każdej hiszpańskiej restauracji. Hiszpanie najczęściej jedzą tortille na śniadanie, ale chętnie przygotowują ją również w porach wieczornych. Świetnie sprawdza się na szybki obiad lub jako zakąska do kufla zimnego piwa.

Tortilla de patatasTortilla de patatas
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Tortilla de patatas wg Magdy Gessler

Składniki:

  • 800 g ziemniaków
  • 7 jajek
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 150 ml oliwy z oliwek
  • 150 ml oleju

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

#mniammniam Hiszpańska paella

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w średniej wielkości, nieregularne kawałki. Posól. Cebulę pokrój w piórka, a czosnek tylko obierz.
  2. Wymieszaj oliwę z olejem i rozgrzej ją na patelni. Dodaj ziemniaki, cebulę i czosnek. Duś ziemniaki do czasu aż całkiem zmiękną. Może to zająć około godziny.
  3. Przecedź warzywa przez sito. Zachowaj trochę tłuszczu do smażenia tortilli.
  4. Rozbij jajka trzepaczką, posól i popieprz do smaku. Kiedy ziemniaki trochę przestygną, dodaj je do masy jajecznej.
  5. Na patelnię wlej oliwę, którą wcześniej odlałeś z ziemniaków. Kiedy oliwa się nagrzeje, wlej masę jajeczną wraz z ziemniakami. Smaż kilka minut, co jakiś czas potrząsając patelnią, aby jajka nie przywarły do dna.
  6. Następnie odwróć tortillę na drugą stronę. Zsuń ją delikatnie na talerz, przyłóż na górę patelnię i odwróć. Wtedy surowa strona znajdzie się na dnie patelni.
  7. Smaż jeszcze kilka minut, pamiętając, że jajka w tortilli nie powinny być za mocno ścięte.
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do placków ziemniaczanych. Są pulchne i delikatne, ale z bardzo chrupiącą skórką
Dodaję do placków ziemniaczanych. Są pulchne i delikatne, ale z bardzo chrupiącą skórką
Weź z kuchennej szafki i postaw na parapecie. Problem z wilgocią na oknach zniknie
Weź z kuchennej szafki i postaw na parapecie. Problem z wilgocią na oknach zniknie
Wszyscy myślą, że to tylko nieprzydatny odpad. Ja wykorzystuje je częściej niż fusy po kawie
Wszyscy myślą, że to tylko nieprzydatny odpad. Ja wykorzystuje je częściej niż fusy po kawie
Wlej 3 łyżki do sałatki. Pomoże oczyścić organizm z toksyn i zregenerować wątrobę
Wlej 3 łyżki do sałatki. Pomoże oczyścić organizm z toksyn i zregenerować wątrobę
Syrop z cebuli może się schować. Ta mikstura ratuje odporność
Syrop z cebuli może się schować. Ta mikstura ratuje odporność
Tego absolutnie nie rób z pomidorami. Dietetyk przestrzega przed skutkami
Tego absolutnie nie rób z pomidorami. Dietetyk przestrzega przed skutkami
Chrup zamiast chipsów. Rozkręcą trawienie i wzmocnią serce
Chrup zamiast chipsów. Rozkręcą trawienie i wzmocnią serce
Stosuję na infekcje i jako dodatek do potraw. Siostra imbiru dziś o połowę taniej
Stosuję na infekcje i jako dodatek do potraw. Siostra imbiru dziś o połowę taniej
Wsyp 1 łyżkę do szklanki kefiru. Zadziała jak cudowny balsam na jelita
Wsyp 1 łyżkę do szklanki kefiru. Zadziała jak cudowny balsam na jelita
Obowiązkowa w sałatce dla seniora. Wspiera wzrok i zdrowie serca
Obowiązkowa w sałatce dla seniora. Wspiera wzrok i zdrowie serca
Zielony owoc mocy teraz w promocji. Zawsze dodaję do sałatek i dipów
Zielony owoc mocy teraz w promocji. Zawsze dodaję do sałatek i dipów
Nie marnuj zalewy z mozzarelli. Sprawdź, jak przyda się w kuchni
Nie marnuj zalewy z mozzarelli. Sprawdź, jak przyda się w kuchni