Kurczak duszony z czosnkiem, rozmarynem i wermutem

Ta klasyczna potrawa kuchni hiszpańskiej ma wiele odmian. Pewne jest, że usmażonego na złoto kurczaka doprawia się sokiem z cytryny lub octem, a niekiedy podlewa winem, słodkim sherry bądź wermutem. Bywa też, że kucharz wybiera sobie ulubione kawałki mięsa i serwuje w ten sposób wyłącznie skrzydełka lub podudzia. Danie przekroczyło hiszpańską granicę i świetnie przyjęło się w Meksyku. Tam sposób przyrządzania jest bardzo podobny, tyle że zamiast pieprzu w garnku ląduje ostra papryka. Zaintrygowani?

Kurczak duszony z czosnkiem, rozmarynem i wermutemKurczak duszony z czosnkiem, rozmarynem i wermutem
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • Kurczak z hodowli zagrodowej
  • 2 główki czosnku
  • Kilka gałązek rozmarynu
  • Kilka gałązek tymianku
  • 100 ml czerwonego wermutu
  • 50 ml oliwy z pierwszego tłoczenia
  • Sok z niedużej cytryny
  • Sól, pieprz

Przepis

  • Obieramy główkę czosnku, a każdy ząbek kroimy na plasterki. Drugą dzielimy na pół. Jedną część obieramy, drugiej nie. Tę obraną bardzo drobno siekamy i tak przygotowanym czosnkiem oraz solą i pieprzem nacieramy kawałki kurczaka.
  • Całość odstawiamy na godzinę lub dwie. Na patelnię o grubym dnie wlewamy oliwę. Wrzucamy posiekane ząbki czosnku, dokładamy tymianek i rozmaryn.
  • Gdy czosnek zacznie się rumienić, a w kuchni będzie bosko pachnieć, usuwamy go z patelni razem z ziołami. Odkładamy je na bok, będą potrzebne na koniec gotowania. Na tej samej oliwie smażymy kurczaka na złoto, wrzucamy na patelnię nieobrane ząbki czosnku.
  • Kurczaka dusimy przez ok. 30–40 minut, do miękkości. Kiedy na patelni zrobi się za sucho, podlewamy najpierw 50 ml wermutu, a później wodą lub bulionem, gdyby było to konieczne.
  • Gdy kurczak będzie złoty i miękki, wlewamy na patelnię drugie 50 ml wermutu, a gdy alkohol odparuje, dolewamy sok z cytryny. Wrzucamy rumiany czosnek w plasterkach, doprawiamy solą i pieprzem, a następnie podajemy z pieczywem albo z ziemniakami. Hiszpanie mówią, że w roli dodatku świetnie sprawdzają się frytki!
Wybrane dla Ciebie
Nazywany "rośliną nieśmiertelności". Sok z niego uszczelnia jelita i zapobiega zaparciom
Nazywany "rośliną nieśmiertelności". Sok z niego uszczelnia jelita i zapobiega zaparciom
Wystarczy 5 sztuk dziennie. Jelita się zregenerują, a serce będzie jak dzwon
Wystarczy 5 sztuk dziennie. Jelita się zregenerują, a serce będzie jak dzwon
Ceniona przez kucharzy z całego świata. W dodatku jest całkiem tania
Ceniona przez kucharzy z całego świata. W dodatku jest całkiem tania
Jedni piją codziennie, inni nie mogą na niego patrzeć. A to jeden z najzdrowszych soków świata
Jedni piją codziennie, inni nie mogą na niego patrzeć. A to jeden z najzdrowszych soków świata
Idealne dla seniorów i dzieci. Mało tłuszczu, dużo białka i ogrom wartości
Idealne dla seniorów i dzieci. Mało tłuszczu, dużo białka i ogrom wartości
Garstka dziennie wystarczy. Jedne z najzdrowszych orzechów
Garstka dziennie wystarczy. Jedne z najzdrowszych orzechów
Nie tylko kiszona jest zdrowa. Tak kapusta wspiera organizm
Nie tylko kiszona jest zdrowa. Tak kapusta wspiera organizm
Użyj zamiast gotowych przypraw do ryb. Danie będzie smaczne i pełne witaminy C
Użyj zamiast gotowych przypraw do ryb. Danie będzie smaczne i pełne witaminy C
Zazwyczaj kupuję czerwone, ale dziś wybrałem zielone. Skusiła mnie promocja i cenne wartości odżywcze
Zazwyczaj kupuję czerwone, ale dziś wybrałem zielone. Skusiła mnie promocja i cenne wartości odżywcze
Nie kupuj rybnej pasty, lecz zrób ją sam. W takiej wersji jest idealna dla sercowców
Nie kupuj rybnej pasty, lecz zrób ją sam. W takiej wersji jest idealna dla sercowców
Czy można przedawkować miętę? Wyjaśniamy to raz na zawsze
Czy można przedawkować miętę? Wyjaśniamy to raz na zawsze
Wsyp 2 łyżeczki do owsianki. Ułatwi odchudzanie i odżywi mózg
Wsyp 2 łyżeczki do owsianki. Ułatwi odchudzanie i odżywi mózg