Kurczak duszony z czosnkiem, rozmarynem i wermutem

Ta klasyczna potrawa kuchni hiszpańskiej ma wiele odmian. Pewne jest, że usmażonego na złoto kurczaka doprawia się sokiem z cytryny lub octem, a niekiedy podlewa winem, słodkim sherry bądź wermutem. Bywa też, że kucharz wybiera sobie ulubione kawałki mięsa i serwuje w ten sposób wyłącznie skrzydełka lub podudzia. Danie przekroczyło hiszpańską granicę i świetnie przyjęło się w Meksyku. Tam sposób przyrządzania jest bardzo podobny, tyle że zamiast pieprzu w garnku ląduje ostra papryka. Zaintrygowani?

Kurczak duszony z czosnkiem, rozmarynem i wermutemKurczak duszony z czosnkiem, rozmarynem i wermutem
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • Kurczak z hodowli zagrodowej
  • 2 główki czosnku
  • Kilka gałązek rozmarynu
  • Kilka gałązek tymianku
  • 100 ml czerwonego wermutu
  • 50 ml oliwy z pierwszego tłoczenia
  • Sok z niedużej cytryny
  • Sól, pieprz

Przepis

  • Obieramy główkę czosnku, a każdy ząbek kroimy na plasterki. Drugą dzielimy na pół. Jedną część obieramy, drugiej nie. Tę obraną bardzo drobno siekamy i tak przygotowanym czosnkiem oraz solą i pieprzem nacieramy kawałki kurczaka.
  • Całość odstawiamy na godzinę lub dwie. Na patelnię o grubym dnie wlewamy oliwę. Wrzucamy posiekane ząbki czosnku, dokładamy tymianek i rozmaryn.
  • Gdy czosnek zacznie się rumienić, a w kuchni będzie bosko pachnieć, usuwamy go z patelni razem z ziołami. Odkładamy je na bok, będą potrzebne na koniec gotowania. Na tej samej oliwie smażymy kurczaka na złoto, wrzucamy na patelnię nieobrane ząbki czosnku.
  • Kurczaka dusimy przez ok. 30–40 minut, do miękkości. Kiedy na patelni zrobi się za sucho, podlewamy najpierw 50 ml wermutu, a później wodą lub bulionem, gdyby było to konieczne.
  • Gdy kurczak będzie złoty i miękki, wlewamy na patelnię drugie 50 ml wermutu, a gdy alkohol odparuje, dolewamy sok z cytryny. Wrzucamy rumiany czosnek w plasterkach, doprawiamy solą i pieprzem, a następnie podajemy z pieczywem albo z ziemniakami. Hiszpanie mówią, że w roli dodatku świetnie sprawdzają się frytki!
Wybrane dla Ciebie
Herbata z cytryną jest szkodliwa? Dietetyczka wyjaśniła
Herbata z cytryną jest szkodliwa? Dietetyczka wyjaśniła
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟