WAŻNE
TERAZ

Robert Redford nie żyje. Legendarny aktor miał 89 lat

Churros. Trudno się oprzeć

Churros to nie są słodkie ciasteczka. Są raczej neutralne w smaku, a słodkie oblicze zyskują po zanurzeniu w gorącej czekoladzie lub kawie z mlekiem. Pewne jest też to, że churro niejedno ma imię. Porras to wersja grubsza. W Andaluzji można też zamówić calentitos i tejeringos. I teraz uwaga: w niektórych miejscach Hiszpanii, np. w Murcji i w Jaén oraz Estrema-durze, porras są nazywane churros, a to, co gdzie indziej uchodzi za churros, nazywa się tam churros finos. Do tego wszystkiego są też churros, które zawierają w sobie ugotowane ziemniaki.

ChurrosChurros
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 50 ml wody
  • 25 g cukru
  • 50 g masła (dodatek rodem z Grenady)
  • Szczypta soli
  • ½ łyżeczki cukru z wanilią (dodatek ode mnie)
  • 140 g mąki tortowej
  • Jajko "zerówka"
  • Olej do smażenia

Przepis

  • Do wody wrzucamy masło, cukier, również ten z wanilią, i sól. Zagotowujemy, mieszając. Zestawiamy garnek z ognia. Do wrzącej wody wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy — najpierw rózgą, a potem grubą łyżką.
  • Ponownie stawiamy garnek na ogniu, nadal mocno mieszając. Ciasto powinno stać się klejącą się do łyżki kulą, nie powinno zaś trzymać się garnka.
  • Kulę z ciasta przekładamy do zimnej miski, żeby nieco zbić temperaturę. Studzimy chwilę, a kiedy temperatura spadnie, dodajemy jajko i mikserem łączymy je z ciastem.
  • Tak przygotowane ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego i przez końcówkę w kształcie gwiazdy (w świecie idealnym) wyciskamy ciasto na gorący olej.
  • Smażymy na złoto, a potem zjadamy. Na deser albo, jak Hiszpanie, na śniadanie.
  • Nie mówcie nikomu, ale podwojenie ilości cukru sprawia, że churros są słodkie i smakują jak najlepsze pączki!
  • Butelka po keczupie w roli rękawa cukierniczego też się sprawdza!

Wybrane dla Ciebie

To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
Nie kupuj tego dziecku. Bosacka ostrzega przed bardzo cukrowym produktem
Nie kupuj tego dziecku. Bosacka ostrzega przed bardzo cukrowym produktem