Ziemniaki duszone w białym winie z chorizo i papryką

Całodzienna praca w winnicy wymagała sił, a ich źródłem było dobre jedzenie. Region La Rioja stoi za wspaniałym daniem, do którego przygotowania potrzebne jest, rzecz jasna, wino. Jeśli więc znajdziecie gdzieś w sklepie butelkę białej riojy, kupcie dwie, nie jedną, i przygotujcie prostą potrawę, o której francuski szef kuchni Paul Bocuse powiedział, że "to jedno z największych dań stworzonych przez człowieka". Pracy nie ma przy nim za wiele, a smak jest cudowny. Dwie butelki będą zaś potrzebne dlatego, że jednej użyjecie do gotowania, a drugą postawicie na stole z ziemniakami przygotowanymi na sposób z La Riojy.

Ziemniaki duszone w białym winie z chorizo i paprykąZiemniaki duszone w białym winie z chorizo i papryką
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 1 kg małych, młodych ziemniaków
  • 200 g pikantnego chorizo
  • 3 cebule
  • 50 ml oliwy z pierwszego tłoczenia
  • Papryka zielona
  • Papryka czerwona
  • 6 ząbków czosnku
  • 1½ łyżeczki papryki słodkiej wędzonej
  • 1½ łyżeczki papryki słodkiej
  • ½ łyżeczki papryki ostrej
  • Łyżeczka pasty z papryki choricero
  • 3 świeże liście laurowe
  • 250 ml białego wina, najlepiej z regionu La Rioja, może być potrzebne więcej
  • Sól

Przepis

  • Cebule obieramy i kroimy w piórka. Czosnek obieramy i kroimy w plasterki.
  • W dużym rondlu rozgrzewamy oliwę. Przesmażamy na niej cebule i czosnek. Kiedy się zeszklą, dodajemy paprykę słodką, wędzoną i ostrą oraz pastę z choricero. Solimy.
  • Zieloną i czerwoną paprykę kroimy w spore kawałki. Wrzucamy na patelnię. Mieszamy.
  • Dodajemy ziemniaki, najlepiej całe i nieobrane, tylko dokładnie umyte. Wlewamy wino, porządnie solimy, dorzucamy liście laurowe i dusimy do miękkości ziemniaków.
  • Kiedy ziemniaki będą prawie gotowe, dodajemy pokrojone w plasterki chorizo. Gdyby wino nie odparowało, gotujemy przez chwilę bez pokrywki, żeby sos się zredukował.
  • Jeśli jednak okazałoby się, że na patelni jest za sucho, można dolać nieco wina.
  • Patatas a la riojana powinny być słone i nieco pikantne, dlatego warto przyłożyć się do doprawiania i nie szczędzić ostrej papryki. Proponuję zrobić to na samym końcu, ponieważ chorizo też dołoży swojej ostrości.
  • Drugiego dnia posiłek również smakuje świetnie, więc nie obawiajcie się, jeśli coś zostanie w rondlu.
Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości