Kurczak w białym winie z pomidorkami, cynamonem i goździkami

Oszołomieni plątaliśmy się po Albarracín trochę za długo, dlatego kiedy weszliśmy do restauracji, usłyszeliśmy, że jest już późno i właściwie nie ma nic do jedzenia. Wtedy z zaplecza wychylił się ojciec młodego kelnera i oznajmił, że został już tylko kurczak. "Muy buena comida" — dodał. Cóż było robić? "Pollo al chilindrón to danie kuchni aragońskiej, jesteśmy w Aragonii i w zasadzie już po obiedzie" — szepnąłem. "Siadajmy, zanim się rozmyślą". Tak też zrobiliśmy!

Kurczak w białym winie z pomidorkami, cynamonem i goździkamiKurczak w białym winie z pomidorkami, cynamonem i goździkami
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • Kurczak z wolnego wybiegu
  • 100 g jamón serrano w jednym kawałku
  • 2 papryki
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 50 ml oliwy z pierwszego tłoczenia
  • 25 g masła
  • 150 ml białego wytrawnego wina
  • 200 g pulpy pomidorowej
  • 5 goździków
  • Laska cynamonu
  • Łyżeczka papryki pikantnej
  • Kilka pomidorków koktajlowych
  • Sól, pieprz

Przepis

  • Kurczaka dzielimy na kawałki. W dużym rondlu rozgrzewamy oliwę z masłem. Szynkę kroimy w kostkę. Wrzucamy ją na patelnię.
  • Kiedy leciutko się zrumieni, wyciągamy i smażymy na złoto kurczaka. W trakcie smażenia odrobinę solimy. Mięso zdejmujemy z ognia.
  • Papryki, cebule i czosnek kroimy na nieduże kawałki. Wrzucamy na patelnię.
  • Smażymy, doprawiając goździkami, solą i pieprzem. Gdy warzywa się zeszklą, na patelnię wlewamy pulpę pomidorową i białe wino.
  • Kiedy całość zawrze, dokładamy kurczaka, cynamon i szynkę. Dusimy na niedużym ogniu do miękkości.
  • Pod koniec dorzucamy kilka pomidorków koktajlowych, doprawiamy solą, pieprzem i pikantną papryką.
Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja