Sałatka nicejska krok po kroku

Zdaniem wielu słynnych kucharzy, choćby Gordona Ramsaya, trudno znaleźć lepszą potrawę na ciepły, letni dzień. Sałatka nicejska to smakowite połączenie sałaty, pomidorów, jajek, filecików anchois oraz oliwek. Jej przygotowanie nie powinno sprawić większych problemów.

Sałatka nicejska Sałatka nicejska
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Nieprzypadkowo nazwa tego przysmaku nawiązuje do pięknego, francuskiego miasta położonego na Lazurowym Wybrzeżu. To właśnie w Nicei, na przełomie XIX i XX wieku, narodził się przepis na sałatkę, którą dziś znajdziemy w menu restauracji na całym świecie. Delia Smith, słynna brytyjska kucharka i gwiazda telewizji, stwierdziła kiedyś, że jest to najlepsza kombinacja smakowa, jaką kiedykolwiek wymyślono.

Jednak skład sałatki nicejskiej od lat budzi kontrowersje. Początkowo była prostą potrawą jadaną przede wszystkim przez biedotę oraz rybaków, przyrządzaną z pomidorów, oliwy i powszechnie dostępnych anchois, czyli filecików z sardeli europejskiej, niewielkiej rybki żyjącej w Morzu Śródziemnym.

Z czasem dodawano do niej kolejne elementy. W książce kucharskiej "La Cuisine à Nice" z 1903 roku przepis na sałatkę zawierał już pomidory, anchois, kapary, czerwoną paprykę, czarne oliwki oraz sos z oliwy, octu, musztardy i świeżych ziół. W kolejnych latach zaczęto dodawać do niej sałatę, jajka na twardo, tuńczyka (konserwowanego lub grillowanego), gotowaną zieloną fasolkę, ziemniaki, kukurydzę oraz grzanki.

Sałatki, które zrobiły światową karierę. Idealne na lato

Jednak poszerzanie składu sałatki nicejskiej nie wszystkim się podoba. Francuska organizacja Cercle de la Capelina d'Or, kultywująca tradycyjne, lokalne receptury, zdecydowanie sprzeciwia się wzbogacaniu potrawy gotowanymi warzywami, w tym ziemniakami czy fasolką, a także innymi, popularnymi obecnie dodatkami, choćby kukurydzą, szalotką i majonezem.

Dyskusja na temat składu sałatki nicejskiej prawdopodobnie nigdy się nie skończy. Przygotujmy ją zatem według najbardziej tradycyjnej receptury…

Odżywcze składniki

Sałatka nicejska jest nie tylko smaczna, ale również pełna wartości odżywczych, które zawdzięcza swoim składnikom, choćby filecikom anchois – skarbnicy łatwo przyswajalnych białek, potasu, fosforu, sodu oraz wapnia. Jednak warto zwrócić uwagę na jakość kupowanych produktów. Skład anchois powinien się ograniczać tylko do ryb (oczywiście sardeli), tłuszczu roślinnego (zazwyczaj wykorzystuje się oliwę z oliwek lub olej słonecznikowy) oraz soli. Unikajmy wyrobów wzbogacanych konserwantami, barwnikami czy zagęszczaczami.

Dużo wartości mają także inne elementy sałatki nicejskiej, np. czarne oliwki – bogate źródło antyoksydantów, chroniących nasz organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Cennym składnikiem są też kapary, które dostarczają m.in. dużej dawki rutyny, związku z grupy flawonoidów, który uszczelnia i wzmacnia naczynia krwionośne, ułatwia przyswajanie cennych substancji i spowalnia utlenianie witaminy C, przedłużając tym samym jej działanie.

O walorach pomidorów czy jajek nie trzeba nawet wspominać.

W Nicei, na przełomie XIX i XX wieku narodził się przepis na tę sałatkę
W Nicei, na przełomie XIX i XX wieku narodził się przepis na tę sałatkę © Adobe Stock

Przepis na sałatkę nicejską

Na początku gotujemy na twardo jajka (3-4). Można to zrobić na dwa sposoby – umieszczając je w garnku, zalewając zimną wodą i gotując na małym ogniu (8-10 minut od zagotowania) lub po zagotowaniu zdejmując z palnika, przykrywając i odstawiając na kwadrans. Obróbki termicznej nie należy przedłużać, ponieważ jajka stracą wówczas na smaku, a także staną się ciężkostrawne. Po ugotowaniu należy je zalać bardzo zimną wodą, po czym obrać ze skorupek.

Równocześnie możemy przygotować grzanki. Dwie kromki żytniego chleba kroimy w kostkę, po czym wykładamy na patelnię, na której rozgrzaliśmy oliwę z roztartym ząbkiem czosnku. Smażymy, aż pieczywo zyska złoty kolor. Odstawiamy do przestudzenia.

Czas na sos do sałatki nicejskiej. Mieszamy ocet jabłkowy (łyżka) z cukrem pudrem (pół łyżeczki), a następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek (ząbek), musztardę Dijon (łyżeczka) i szczyptę soli. Na koniec, cały czas mieszając, dolewamy oliwę z oliwek (2 łyżki).

Salaterkę (we Francji często używa się drewnianej miski wysmarowanej czosnkiem) wykładamy liśćmi sałaty rzymskiej lub endywii, a następnie dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę czerwoną, odsączone kapary (50 g) i fileciki anchois (50 g), pokrojoną w piórka czerwoną cebulę oraz czarne oliwki bez pestek (100 g). Delikatnie mieszamy, po czym dodajemy pomidorki koktajlowe (200 g) oraz pokrojone na ćwiartki jajka. Sałatkę polewamy sosem i posypujemy grzankami.

Wybrane dla Ciebie
Herbata z cytryną jest szkodliwa? Dietetyczka wyjaśniła
Herbata z cytryną jest szkodliwa? Dietetyczka wyjaśniła
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥