Tosty francuskie. Sposób na idealny poranek
Tosty francuskie można porównać do naszego polskiego „chleba w jajku”. Nie jest to dokładnie to samo, ale zamysł dania bardzo podobny. Smaku jednak na pewno nikt nie pomyli tych dwóch dań. Przepis z bloga "Daylicooking".
Małgorzata Kijowska
- Czas przygotowania: Do 30 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia francuska
- Kategoria przepisów: Śniadanie
- Sposób przygotowania: Smażenie
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
- Do większej płaskiej miski wbij jajka wraz z żółtkami, dodaj cynamon, gałkę muszkatołową, sól i cukier. Wszystko razem roztrzep, najlepiej przy użyciu trzepaczki rózgowej.
- Ciągle ubijając wlewaj stopniowo mleko i śmietankę, aż do dokładnego połączenia.
- Następnie wkładaj kolejno kromki pieczywa i namaczaj każdą z nich po mniej więcej 10-25 sekund w zależności od stopnia miękkości pieczywa. To bardziej miękkie krócej, a twardsze dłużej.
- Na patelni rozgrzej masło i smaż na nim namoczone kromki – z każdej strony po 2-4 minut. Grubsze kromki dłużej, a cieńsze krócej. Powinny stać się złoto-brązowe.
- Podawaj gorące z niewielką ilością masła, bitą śmietaną, owocami, syropem klonowym lub posypane cukrem pudrem.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl