Tosty francuskie. Sposób na idealny poranek

Tosty francuskie można porównać do naszego polskiego „chleba w jajku”. Nie jest to dokładnie to samo, ale zamysł dania bardzo podobny. Smaku jednak na pewno nikt nie pomyli tych dwóch dań. Przepis z bloga "Daylicooking".

Tosty francuskieTosty francuskie
Małgorzata Kijowska

Składniki

  • 3 duże jajka + 3 żółtka
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 1/4 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
  • 2 łyżki cukru
  • 1/2 łyżeczki drobnej soli morskiej
  • 1 szklanka mleka
  • 3/4 szklanki śmietany kremówki
  • 6-8 kromek chleba (typu brioszka, chałka, tostowy)
  • 2 łyżki niesolonego masła

Przepis

  • Do większej płaskiej miski wbij jajka wraz z żółtkami, dodaj cynamon, gałkę muszkatołową, sól i cukier. Wszystko razem roztrzep, najlepiej przy użyciu trzepaczki rózgowej.
  • Ciągle ubijając wlewaj stopniowo mleko i śmietankę, aż do dokładnego połączenia.
  • Następnie wkładaj kolejno kromki pieczywa i namaczaj każdą z nich po mniej więcej 10-25 sekund w zależności od stopnia miękkości pieczywa. To bardziej miękkie krócej, a twardsze dłużej.
  • Na patelni rozgrzej masło i smaż na nim namoczone kromki – z każdej strony po 2-4 minut. Grubsze kromki dłużej, a cieńsze krócej. Powinny stać się złoto-brązowe.
  • Podawaj gorące z niewielką ilością masła, bitą śmietaną, owocami, syropem klonowym lub posypane cukrem pudrem.
Wybrane dla Ciebie
Ostatni dzwonek na zbiory. Sok z tych owoców zmniejsza ryzyko nowotworów
Ostatni dzwonek na zbiory. Sok z tych owoców zmniejsza ryzyko nowotworów
Ten koktajl wspiera odporność i pomaga w odchudzaniu. Pij go z samego rana
Ten koktajl wspiera odporność i pomaga w odchudzaniu. Pij go z samego rana
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące