Razowe galette z pomidorami i gorgonzolą

Jest tu wszystko: słodycz dojrzałych, pieczonych pomidorów, ostry smak sera, chrupkość złocistego ciasta.

Razowe galette z pomidorami i gorgonzoląRazowe galette z pomidorami i gorgonzolą
oprac. Katarzyna Gileta

*Ciasto: *

  • 150 g mąki pszennej
  • 50 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1 łyżeczka soli
  • 150 g masła, zimnego, pokrojonego w kostkę
  • 1 łyżka octu winnego lub jabłkowego
  • 2–3 łyżki zimnej wody

Nadzienie:

  • 3 pomidory malinowe, umyte i osuszone
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • 100 g pesto bazyliowego
  • 100 g sera gorgonzola
  • kilka gałązek tymianku
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • sól
  • 1 jajko, roztrzepane
  • oliwa extra vergine (do skropienia po upieczeniu)

Przepis

1. Przygotuj ciasto: w malakserze lub misce połącz oba rodzaje mąki i sól. Dodaj pokrojone masło i zmiksuj składniki lub posiekaj je widelcem, aż do uzyskania drobnych okruszków. Dodaj ocet i 2–3 łyżki wody i zagnieć jednolite ciasto.
2. Uformuj dysk i rozwałkuj na grubość 3–4 mm między dwoma arkuszami pergaminu. Włóż do lodówki na minimum 20 minut.
3. Nagrzej piekarnik do 180 st. C (bez termoobiegu).
4. Pomidory pokrój w poprzek w plastry o grubości 4 mm. Pomidorki koktajlowe przekrój na połówki.
5. Wyjmij ciasto, przełóż razem z pergaminem na blaszkę. Posmaruj pesto, zostawiając nieposmarowaną obwódkę wzdłuż brzegu ciasta o szerokości 4 cm.
6. Ułóż na wierzchu pomidory tak, by zakrywały jedynie część posmarowaną pesto, a plasterki nieco na siebie zachodziły.
7. Posyp ciasto serem, połową przygotowanego tymianku, dopraw solą i pieprzem.
8. Zawiń ciasto do środka tak, by przykryło nieco pomidory, i dociśnij. Posmaruj ciasto roztrzepanym jajkiem. Wstaw do piekarnika i piecz ok. 30 minut, aż ciasto się zarumieni. Wyjmij, ostudź na kratce, podawaj skropione oliwą i posypane ziołami.

Wybrane dla Ciebie

To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru