Razowe galette z pomidorami i gorgonzolą

Jest tu wszystko: słodycz dojrzałych, pieczonych pomidorów, ostry smak sera, chrupkość złocistego ciasta.

Razowe galette z pomidorami i gorgonzoląRazowe galette z pomidorami i gorgonzolą
oprac. Katarzyna Gileta

*Ciasto: *

  • 150 g mąki pszennej
  • 50 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1 łyżeczka soli
  • 150 g masła, zimnego, pokrojonego w kostkę
  • 1 łyżka octu winnego lub jabłkowego
  • 2–3 łyżki zimnej wody

Nadzienie:

  • 3 pomidory malinowe, umyte i osuszone
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • 100 g pesto bazyliowego
  • 100 g sera gorgonzola
  • kilka gałązek tymianku
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • sól
  • 1 jajko, roztrzepane
  • oliwa extra vergine (do skropienia po upieczeniu)

Przepis

1. Przygotuj ciasto: w malakserze lub misce połącz oba rodzaje mąki i sól. Dodaj pokrojone masło i zmiksuj składniki lub posiekaj je widelcem, aż do uzyskania drobnych okruszków. Dodaj ocet i 2–3 łyżki wody i zagnieć jednolite ciasto.
2. Uformuj dysk i rozwałkuj na grubość 3–4 mm między dwoma arkuszami pergaminu. Włóż do lodówki na minimum 20 minut.
3. Nagrzej piekarnik do 180 st. C (bez termoobiegu).
4. Pomidory pokrój w poprzek w plastry o grubości 4 mm. Pomidorki koktajlowe przekrój na połówki.
5. Wyjmij ciasto, przełóż razem z pergaminem na blaszkę. Posmaruj pesto, zostawiając nieposmarowaną obwódkę wzdłuż brzegu ciasta o szerokości 4 cm.
6. Ułóż na wierzchu pomidory tak, by zakrywały jedynie część posmarowaną pesto, a plasterki nieco na siebie zachodziły.
7. Posyp ciasto serem, połową przygotowanego tymianku, dopraw solą i pieprzem.
8. Zawiń ciasto do środka tak, by przykryło nieco pomidory, i dociśnij. Posmaruj ciasto roztrzepanym jajkiem. Wstaw do piekarnika i piecz ok. 30 minut, aż ciasto się zarumieni. Wyjmij, ostudź na kratce, podawaj skropione oliwą i posypane ziołami.

Wybrane dla Ciebie
Zalej 1 łyżeczkę i pij codziennie. Pomoże obniżyć ciśnienie, a cukier nie będzie skakał
Zalej 1 łyżeczkę i pij codziennie. Pomoże obniżyć ciśnienie, a cukier nie będzie skakał
Świetny z jogurtem na śniadanie. Oczyszcza organizm, regeneruje wątrobę i zmniejsza ryzyko zawału
Świetny z jogurtem na śniadanie. Oczyszcza organizm, regeneruje wątrobę i zmniejsza ryzyko zawału
Ostatni dzwonek na zbiory. Sok z tych owoców zmniejsza ryzyko nowotworów
Ostatni dzwonek na zbiory. Sok z tych owoców zmniejsza ryzyko nowotworów
Ten koktajl wspiera odporność i pomaga w odchudzaniu. Pij go z samego rana
Ten koktajl wspiera odporność i pomaga w odchudzaniu. Pij go z samego rana
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał