Razowe galette z pomidorami i gorgonzolą

Jest tu wszystko: słodycz dojrzałych, pieczonych pomidorów, ostry smak sera, chrupkość złocistego ciasta.

Razowe galette z pomidorami i gorgonzoląRazowe galette z pomidorami i gorgonzolą
oprac. Katarzyna Gileta

*Ciasto: *

  • 150 g mąki pszennej
  • 50 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1 łyżeczka soli
  • 150 g masła, zimnego, pokrojonego w kostkę
  • 1 łyżka octu winnego lub jabłkowego
  • 2–3 łyżki zimnej wody

Nadzienie:

  • 3 pomidory malinowe, umyte i osuszone
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • 100 g pesto bazyliowego
  • 100 g sera gorgonzola
  • kilka gałązek tymianku
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • sól
  • 1 jajko, roztrzepane
  • oliwa extra vergine (do skropienia po upieczeniu)

Przepis

1. Przygotuj ciasto: w malakserze lub misce połącz oba rodzaje mąki i sól. Dodaj pokrojone masło i zmiksuj składniki lub posiekaj je widelcem, aż do uzyskania drobnych okruszków. Dodaj ocet i 2–3 łyżki wody i zagnieć jednolite ciasto.
2. Uformuj dysk i rozwałkuj na grubość 3–4 mm między dwoma arkuszami pergaminu. Włóż do lodówki na minimum 20 minut.
3. Nagrzej piekarnik do 180 st. C (bez termoobiegu).
4. Pomidory pokrój w poprzek w plastry o grubości 4 mm. Pomidorki koktajlowe przekrój na połówki.
5. Wyjmij ciasto, przełóż razem z pergaminem na blaszkę. Posmaruj pesto, zostawiając nieposmarowaną obwódkę wzdłuż brzegu ciasta o szerokości 4 cm.
6. Ułóż na wierzchu pomidory tak, by zakrywały jedynie część posmarowaną pesto, a plasterki nieco na siebie zachodziły.
7. Posyp ciasto serem, połową przygotowanego tymianku, dopraw solą i pieprzem.
8. Zawiń ciasto do środka tak, by przykryło nieco pomidory, i dociśnij. Posmaruj ciasto roztrzepanym jajkiem. Wstaw do piekarnika i piecz ok. 30 minut, aż ciasto się zarumieni. Wyjmij, ostudź na kratce, podawaj skropione oliwą i posypane ziołami.

Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce