Gulasz z piekarnika podaję przed "zimną Zośką". Rodzina się zajada

To nie jest zwykłe leczo - to pieczony gulasz warzywny inspirowany południem Francji, ale uproszczony i z domowym charakterem. Wszystko trafia do naczynia żaroodpornego, piekarnik robi robotę, a na koniec dodajemy wyrazisty kozi ser, który rozpuszcza się i tworzy kremową, lekko kwaskową nutę.

Pieczony gulasz jak ratatouille z dodatkiem fetyPieczony gulasz jak ratatouille z dodatkiem fety
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Magdalena Pomorska
SKOMENTUJ

Francuska kuchnia bez ratatouille? Trudno to sobie wyobrazić. To danie to esencja Prowansji - duszone warzywa, zioła, oliwa i słońce zamknięte na patelni. W mojej wersji wzbogacam je miękkim kozim serem, który nadaje całości charakterystycznej, lekko kwaskowej nuty i cudownie kontrastuje z miękkością duszonych warzyw.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Chwyciłam francuski rogalik i zamieniłam w wyjątkową kanapkę. Danie na miarę kulinarnego Oscara

Ratatouille: klasyka z południa Francji

Ratatouille to danie, które od lat cieszy się popularnością na całym świecie. Choć wielu z nas kojarzy je z uroczym filmem Pixara o kucharzu Remym na czterech małych łapkach, jego historia sięga znacznie dalej. Pochodzi z południowej Francji, a dokładniej z Prowansji, gdzie było prostym posiłkiem rolników. Z czasem zyskało uznanie w wykwintnej kuchni francuskiej. Jego główne składniki to bakłażany, cukinia, papryka, pomidory i cebula. Każdy z tych składników wnosi unikalny smak i teksturę, tworząc harmonijną całość. Ważne jest, aby używać świeżych, sezonowych warzyw, co podkreśla smak potrawy, choć poza sezonem można wykorzystać pomidory z puszki lub koktajlowe, a przykładowo bakłażana pominąć i pod koniec dodać oliwki, delikatnie modyfikując potrawę.

Jak przygotować ratatouille z kozim serem?

Ratatouille to danie, które nieustannie się rozwija. Można je podać jako klasyczne danie duszone, nowoczesną wersję warstwową lub, jak w tym przypadku, jak gulasz pieczony. Aby przygotować to wyjątkowe danie, potrzebujesz:

Składniki:

  • 1 bakłażan,
  • 1 cukinia,
  • 2 kolorowe papryki,
  • 1 czerwona cebula,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 3 duże pomidory (lub puszka krojonych 400 g),
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • sól i pieprz,
  • tymianek lub zioła prowansalskie,
  • 100 g koziego sera (miękki typu chèvre lub z rolki).

Sposób przygotowania:

  1. Pokrój wszystkie warzywa w duże kawałki (nie za drobno - będą się piekły).
  2. Bakłażana możesz wcześniej oprószyć solą, odczekać 15 minut i odsączyć - straci goryczkę. Przełóż warzywa do naczynia żaroodpornego.
  3. Dodaj przeciśnięty czosnek, przyprawy, oliwę i wszystko dobrze wymieszaj.
  4. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C (góra-dół) i piecz ok. 40 minut, aż warzywa zmiękną i lekko się przypieką.
  5. Na ostatnie 10 minut pieczenia dodaj pokruszony kozi ser na wierzch. Pozwól mu się lekko rozpuścić i zarumienić.

Wybrane dla Ciebie

Uważaj na "fałszywe poziomki". Rosną przy drogach i na osiedlach, ale są niejadalne
Uważaj na "fałszywe poziomki". Rosną przy drogach i na osiedlach, ale są niejadalne
Dodaj do kawy zamiast mleka. Chroni serce, wspiera mózg, obniża poziom cukru
Dodaj do kawy zamiast mleka. Chroni serce, wspiera mózg, obniża poziom cukru
Jedz codziennie. Będziesz mieć lepszy nastrój i tyle energii, co elektrownia
Jedz codziennie. Będziesz mieć lepszy nastrój i tyle energii, co elektrownia
Ma kosmiczną nazwę, ale nie omijaj jej w sklepie. Pomaga zachować młodość na dłużej
Ma kosmiczną nazwę, ale nie omijaj jej w sklepie. Pomaga zachować młodość na dłużej
Coraz więcej osób je zamiast cebuli. Oczyszcza organizm z toksyn i działa przeciwnowotworowo
Coraz więcej osób je zamiast cebuli. Oczyszcza organizm z toksyn i działa przeciwnowotworowo
Wlej odrobinę do wody i pij na czczo. Pomoże zbić cholesterol, przyspieszy odchudzanie
Wlej odrobinę do wody i pij na czczo. Pomoże zbić cholesterol, przyspieszy odchudzanie
Cukrzycy powinni kupować na potęgę. Pomoże obniżyć cukier i wzmocnić odporność
Cukrzycy powinni kupować na potęgę. Pomoże obniżyć cukier i wzmocnić odporność
Bez buraczków i ogórków. Ten hiszpański chłodnik będzie hitem lata
Bez buraczków i ogórków. Ten hiszpański chłodnik będzie hitem lata
Większość osób robi to za rzadko. Oto kiedy naprawdę trzeba wymienić gąbkę
Większość osób robi to za rzadko. Oto kiedy naprawdę trzeba wymienić gąbkę
W PRL-u zajadaliśmy prosto z krzaczka. Dziś dzieci raczej za nim nie przepadają, a to pyszny i zdrowy owoc
W PRL-u zajadaliśmy prosto z krzaczka. Dziś dzieci raczej za nim nie przepadają, a to pyszny i zdrowy owoc
Kochamy takie orzechy i zajadamy się nimi. Tymczasem wcale nie są takie zdrowe
Kochamy takie orzechy i zajadamy się nimi. Tymczasem wcale nie są takie zdrowe
Na lato robię słowiańską lemoniadę. Poprawia trawienie i walczy ze stresem
Na lato robię słowiańską lemoniadę. Poprawia trawienie i walczy ze stresem