Gulasz z piekarnika podaję przed "zimną Zośką". Rodzina się zajada

To nie jest zwykłe leczo - to pieczony gulasz warzywny inspirowany południem Francji, ale uproszczony i z domowym charakterem. Wszystko trafia do naczynia żaroodpornego, piekarnik robi robotę, a na koniec dodajemy wyrazisty kozi ser, który rozpuszcza się i tworzy kremową, lekko kwaskową nutę.

Pieczony gulasz jak ratatouille z dodatkiem fetyPieczony gulasz jak ratatouille z dodatkiem fety
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Magdalena Pomorska

Francuska kuchnia bez ratatouille? Trudno to sobie wyobrazić. To danie to esencja Prowansji - duszone warzywa, zioła, oliwa i słońce zamknięte na patelni. W mojej wersji wzbogacam je miękkim kozim serem, który nadaje całości charakterystycznej, lekko kwaskowej nuty i cudownie kontrastuje z miękkością duszonych warzyw.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Chwyciłam francuski rogalik i zamieniłam w wyjątkową kanapkę. Danie na miarę kulinarnego Oscara

Ratatouille: klasyka z południa Francji

Ratatouille to danie, które od lat cieszy się popularnością na całym świecie. Choć wielu z nas kojarzy je z uroczym filmem Pixara o kucharzu Remym na czterech małych łapkach, jego historia sięga znacznie dalej. Pochodzi z południowej Francji, a dokładniej z Prowansji, gdzie było prostym posiłkiem rolników. Z czasem zyskało uznanie w wykwintnej kuchni francuskiej. Jego główne składniki to bakłażany, cukinia, papryka, pomidory i cebula. Każdy z tych składników wnosi unikalny smak i teksturę, tworząc harmonijną całość. Ważne jest, aby używać świeżych, sezonowych warzyw, co podkreśla smak potrawy, choć poza sezonem można wykorzystać pomidory z puszki lub koktajlowe, a przykładowo bakłażana pominąć i pod koniec dodać oliwki, delikatnie modyfikując potrawę.

Jak przygotować ratatouille z kozim serem?

Ratatouille to danie, które nieustannie się rozwija. Można je podać jako klasyczne danie duszone, nowoczesną wersję warstwową lub, jak w tym przypadku, jak gulasz pieczony. Aby przygotować to wyjątkowe danie, potrzebujesz:

Składniki:

  • 1 bakłażan,
  • 1 cukinia,
  • 2 kolorowe papryki,
  • 1 czerwona cebula,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 3 duże pomidory (lub puszka krojonych 400 g),
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • sól i pieprz,
  • tymianek lub zioła prowansalskie,
  • 100 g koziego sera (miękki typu chèvre lub z rolki).

Sposób przygotowania:

  1. Pokrój wszystkie warzywa w duże kawałki (nie za drobno - będą się piekły).
  2. Bakłażana możesz wcześniej oprószyć solą, odczekać 15 minut i odsączyć - straci goryczkę. Przełóż warzywa do naczynia żaroodpornego.
  3. Dodaj przeciśnięty czosnek, przyprawy, oliwę i wszystko dobrze wymieszaj.
  4. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C (góra-dół) i piecz ok. 40 minut, aż warzywa zmiękną i lekko się przypieką.
  5. Na ostatnie 10 minut pieczenia dodaj pokruszony kozi ser na wierzch. Pozwól mu się lekko rozpuścić i zarumienić.
Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Wsyp 1 łyżkę do szklanki kefiru. Zadziała jak cudowny balsam na jelita
Wsyp 1 łyżkę do szklanki kefiru. Zadziała jak cudowny balsam na jelita
Obowiązkowa w sałatce dla seniora. Wspiera wzrok i zdrowie serca
Obowiązkowa w sałatce dla seniora. Wspiera wzrok i zdrowie serca
Zielony owoc mocy teraz w promocji. Zawsze dodaję do sałatek i dipów
Zielony owoc mocy teraz w promocji. Zawsze dodaję do sałatek i dipów
Nie marnuj zalewy z mozzarelli. Sprawdź, jak przyda się w kuchni
Nie marnuj zalewy z mozzarelli. Sprawdź, jak przyda się w kuchni
Bardzo rzadko trafia na nasze talerze. Ma dużo białka, żelaza i świetnie wpływa na serce
Bardzo rzadko trafia na nasze talerze. Ma dużo białka, żelaza i świetnie wpływa na serce
Dodaj do jajecznicy. Nasyci na długo, a myślenie i koncentracja wskoczą na najwyższy poziom
Dodaj do jajecznicy. Nasyci na długo, a myślenie i koncentracja wskoczą na najwyższy poziom
Azjatki znają od dawna. Dzięki niej są szczupłe i mają gładką skórę
Azjatki znają od dawna. Dzięki niej są szczupłe i mają gładką skórę
Nowa współpraca OSHEE i Maty: limitowana edycja napojów
Nowa współpraca OSHEE i Maty: limitowana edycja napojów
Są nazywane "chlebem życia". Działają przeciwzawałowo i potrafią koić nerwy
Są nazywane "chlebem życia". Działają przeciwzawałowo i potrafią koić nerwy
Miękka i soczysta alternatywa dla kurczaka. Korzystam z promocji i piekę na rodzinny obiad
Miękka i soczysta alternatywa dla kurczaka. Korzystam z promocji i piekę na rodzinny obiad
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Pomaga na stłuszczoną wątrobę i wysokie ciśnienie
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Pomaga na stłuszczoną wątrobę i wysokie ciśnienie
Cebula jednak nie dla każdego. Te osoby powinny omijać ją szerokim łukiem
Cebula jednak nie dla każdego. Te osoby powinny omijać ją szerokim łukiem