Gulasz z piekarnika podaję przed "zimną Zośką". Rodzina się zajada

To nie jest zwykłe leczo - to pieczony gulasz warzywny inspirowany południem Francji, ale uproszczony i z domowym charakterem. Wszystko trafia do naczynia żaroodpornego, piekarnik robi robotę, a na koniec dodajemy wyrazisty kozi ser, który rozpuszcza się i tworzy kremową, lekko kwaskową nutę.

Pieczony gulasz jak ratatouille z dodatkiem fetyPieczony gulasz jak ratatouille z dodatkiem fety
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Magdalena Pomorska

Francuska kuchnia bez ratatouille? Trudno to sobie wyobrazić. To danie to esencja Prowansji - duszone warzywa, zioła, oliwa i słońce zamknięte na patelni. W mojej wersji wzbogacam je miękkim kozim serem, który nadaje całości charakterystycznej, lekko kwaskowej nuty i cudownie kontrastuje z miękkością duszonych warzyw.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Chwyciłam francuski rogalik i zamieniłam w wyjątkową kanapkę. Danie na miarę kulinarnego Oscara

Ratatouille: klasyka z południa Francji

Ratatouille to danie, które od lat cieszy się popularnością na całym świecie. Choć wielu z nas kojarzy je z uroczym filmem Pixara o kucharzu Remym na czterech małych łapkach, jego historia sięga znacznie dalej. Pochodzi z południowej Francji, a dokładniej z Prowansji, gdzie było prostym posiłkiem rolników. Z czasem zyskało uznanie w wykwintnej kuchni francuskiej. Jego główne składniki to bakłażany, cukinia, papryka, pomidory i cebula. Każdy z tych składników wnosi unikalny smak i teksturę, tworząc harmonijną całość. Ważne jest, aby używać świeżych, sezonowych warzyw, co podkreśla smak potrawy, choć poza sezonem można wykorzystać pomidory z puszki lub koktajlowe, a przykładowo bakłażana pominąć i pod koniec dodać oliwki, delikatnie modyfikując potrawę.

Jak przygotować ratatouille z kozim serem?

Ratatouille to danie, które nieustannie się rozwija. Można je podać jako klasyczne danie duszone, nowoczesną wersję warstwową lub, jak w tym przypadku, jak gulasz pieczony. Aby przygotować to wyjątkowe danie, potrzebujesz:

Składniki:

  • 1 bakłażan,
  • 1 cukinia,
  • 2 kolorowe papryki,
  • 1 czerwona cebula,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 3 duże pomidory (lub puszka krojonych 400 g),
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • sól i pieprz,
  • tymianek lub zioła prowansalskie,
  • 100 g koziego sera (miękki typu chèvre lub z rolki).

Sposób przygotowania:

  1. Pokrój wszystkie warzywa w duże kawałki (nie za drobno - będą się piekły).
  2. Bakłażana możesz wcześniej oprószyć solą, odczekać 15 minut i odsączyć - straci goryczkę. Przełóż warzywa do naczynia żaroodpornego.
  3. Dodaj przeciśnięty czosnek, przyprawy, oliwę i wszystko dobrze wymieszaj.
  4. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C (góra-dół) i piecz ok. 40 minut, aż warzywa zmiękną i lekko się przypieką.
  5. Na ostatnie 10 minut pieczenia dodaj pokruszony kozi ser na wierzch. Pozwól mu się lekko rozpuścić i zarumienić.
Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯