Cassoulet. Francuski gulasz z mięsem i fasolą

Cassoulet to tradycyjne danie, pochodzące z południowej Francji. Sycące Połączenie warzyw, fasoli i różnych rodzajów mięsa. Nazwa pochodzi od specjalnego glinianego naczynia, w którym przygotowuje się te potrawę. W domu możecie przyrządzić cassoulet w zwykłym garnku.

CassouletCassoulet
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • ok. 300 g piersi z kurczaka
  • ok. 300 g jagnięciny lub cielęciny
  • ok. 300 g polędwicy wieprzowej
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 łyżka mąki
  • pomidory z puszki
  • 1 szklanka białego wytrawnego wina
  • kilka gałązek świeżego tymianku
  • 2 listki laurowe
  • pieprz, sól
  • biała fasola z puszki
  • 200 g marynowanej wieprzowiny (wzbogaca smak, ale jak się nie ma to trudno)
  • 100 g salami

Przepis

  • Mięso pokroić w kostkę i oddzielnie podsmażyć. Cebulkę w rondlu usmażyć na brązowo, dodać zmiażdżony czosnek, pomidory razem z sokiem, liście laurowe, wino.
  • Wrzucić mięso: najpierw jagnięcinę, podusić, potem wieprzowinę, podusić, na końcu kurczaka, znowu podusić. Trzeba gotować mięso wg długości przyrządzania, jeśli doda się wszystko razem, to kurczak się rozpadnie.
  • Na ok. 20 min. przed końcem gotowania dodać pokrojonego selera, fasolkę, marynowaną wieprzowinę i salami.
  • Zupę zagęścić wg uznania mąką i porządnie przyprawić solą, pieprzem i ostrą papryką.
  • Uwaga: w czasie gotowania zupę trzeba uzupełniać wodą, ma być gęsta, ale nie może się przykleić do dna garnka.
Wybrane dla Ciebie
Wlej 3 łyżki do sałatki. Pomoże oczyścić organizm z toksyn i zregenerować wątrobę
Wlej 3 łyżki do sałatki. Pomoże oczyścić organizm z toksyn i zregenerować wątrobę
Syrop z cebuli może się schować. Ta mikstura ratuje odporność
Syrop z cebuli może się schować. Ta mikstura ratuje odporność
Tego absolutnie nie rób z pomidorami. Dietetyk przestrzega przed skutkami
Tego absolutnie nie rób z pomidorami. Dietetyk przestrzega przed skutkami
Chrup zamiast chipsów. Rozkręcą trawienie i wzmocnią serce
Chrup zamiast chipsów. Rozkręcą trawienie i wzmocnią serce
Stosuję na infekcje i jako dodatek do potraw. Siostra imbiru dziś o połowę taniej
Stosuję na infekcje i jako dodatek do potraw. Siostra imbiru dziś o połowę taniej
Wsyp 1 łyżkę do szklanki kefiru. Zadziała jak cudowny balsam na jelita
Wsyp 1 łyżkę do szklanki kefiru. Zadziała jak cudowny balsam na jelita
Obowiązkowa w sałatce dla seniora. Wspiera wzrok i zdrowie serca
Obowiązkowa w sałatce dla seniora. Wspiera wzrok i zdrowie serca
Zielony owoc mocy teraz w promocji. Zawsze dodaję do sałatek i dipów
Zielony owoc mocy teraz w promocji. Zawsze dodaję do sałatek i dipów
Nie marnuj zalewy z mozzarelli. Sprawdź, jak przyda się w kuchni
Nie marnuj zalewy z mozzarelli. Sprawdź, jak przyda się w kuchni
Sezon na ten wielkopolski przysmak właśnie się rozpoczął. Biegnij do marketów po chwilę słodkiej rozkoszy
Sezon na ten wielkopolski przysmak właśnie się rozpoczął. Biegnij do marketów po chwilę słodkiej rozkoszy
Bardzo rzadko trafia na nasze talerze. Ma dużo białka, żelaza i świetnie wpływa na serce
Bardzo rzadko trafia na nasze talerze. Ma dużo białka, żelaza i świetnie wpływa na serce
Dodaj do jajecznicy. Nasyci na długo, a myślenie i koncentracja wskoczą na najwyższy poziom
Dodaj do jajecznicy. Nasyci na długo, a myślenie i koncentracja wskoczą na najwyższy poziom