Cassoulet. Francuski gulasz z mięsem i fasolą
Cassoulet to tradycyjne danie, pochodzące z południowej Francji. Sycące Połączenie warzyw, fasoli i różnych rodzajów mięsa. Nazwa pochodzi od specjalnego glinianego naczynia, w którym przygotowuje się te potrawę. W domu możecie przyrządzić cassoulet w zwykłym garnku.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 60-90 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia francuska
- Kategoria przepisów: Zupy
- Sposób przygotowania: Gotowanie
- Główne składniki :
Składniki
- ok. 300 g piersi z kurczaka
- ok. 300 g jagnięciny lub cielęciny
- ok. 300 g polędwicy wieprzowej
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 2 łodygi selera naciowego
- 1 łyżka mąki
- pomidory z puszki
- 1 szklanka białego wytrawnego wina
- kilka gałązek świeżego tymianku
- 2 listki laurowe
- pieprz, sól
- biała fasola z puszki
- 200 g marynowanej wieprzowiny (wzbogaca smak, ale jak się nie ma to trudno)
- 100 g salami
Przepis
- Mięso pokroić w kostkę i oddzielnie podsmażyć. Cebulkę w rondlu usmażyć na brązowo, dodać zmiażdżony czosnek, pomidory razem z sokiem, liście laurowe, wino.
- Wrzucić mięso: najpierw jagnięcinę, podusić, potem wieprzowinę, podusić, na końcu kurczaka, znowu podusić. Trzeba gotować mięso wg długości przyrządzania, jeśli doda się wszystko razem, to kurczak się rozpadnie.
- Na ok. 20 min. przed końcem gotowania dodać pokrojonego selera, fasolkę, marynowaną wieprzowinę i salami.
- Zupę zagęścić wg uznania mąką i porządnie przyprawić solą, pieprzem i ostrą papryką.
- Uwaga: w czasie gotowania zupę trzeba uzupełniać wodą, ma być gęsta, ale nie może się przykleić do dna garnka.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl