Soczewica po francusku
Soczewica to doskonała alternatywa dla mięsa – tania, bogata w białko, wapń i błonnik. Soczewica obniża poziom złego cholesterolu, wspomaga metabolizm tłuszczy, a przy tym – zapewnia uczucie sytości na długo. Regularne spożywanie soczewicy pomaga w leczeniu chorób, zmniejszając stany zapalne organizmu aż o 22 procent.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia francuska
- Sposób przygotowania: Gotowanie
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
- Soczewicę płuczemy na sicie, zalewamy wodą i odstawiamy do następnego dnia do namoczenia. Cebulę przepoławiamy, marchewkę obieramy, dodajemy do osączonej soczewicy i zalewamy 3 szkl. wody.
- Dodajemy tymianek i liść laurowy. Gotujemy 45 min.
- Boczek drobno kroimy, podsmażamy na maśle, wsypujemy mąkę, mieszamy, rozprowadzamy zimnym rosołem i dodajemy do soczewicy. Gotujemy 5 min, doprawiamy do smaku sola, pieprzem, musztardą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
- Przed pod podaniem wyjmujemy marchew, cebulę i listek laurowy. Posypujemy posiekaną natka pietruszki.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl