Soczewica po francusku

Soczewica to doskonała alternatywa dla mięsa – tania, bogata w białko, wapń i błonnik. Soczewica obniża poziom złego cholesterolu, wspomaga metabolizm tłuszczy, a przy tym – zapewnia uczucie sytości na długo. Regularne spożywanie soczewicy pomaga w leczeniu chorób, zmniejszając stany zapalne organizmu aż o 22 procent.

Soczewica po francuskuSoczewica po francusku
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 250 g soczewicy
  • 1 cebula
  • 1 listek laurowy
  • 1 marchewka
  • 1/2 łyżki suszonego tymianku
  • 10 dag wędzonego boczku
  • 3 dag masła
  • 2 łyżki mąki
  • 1/8 l rosołu
  • 1 łyżka ostrej musztardy
  • 1 ząbek czosnku
  • sól i biały pieprz
  • 1 pęczek natki pietruszki

Przepis

  • Soczewicę płuczemy na sicie, zalewamy wodą i odstawiamy do następnego dnia do namoczenia. Cebulę przepoławiamy, marchewkę obieramy, dodajemy do osączonej soczewicy i zalewamy 3 szkl. wody.
  • Dodajemy tymianek i liść laurowy. Gotujemy 45 min.
  • Boczek drobno kroimy, podsmażamy na maśle, wsypujemy mąkę, mieszamy, rozprowadzamy zimnym rosołem i dodajemy do soczewicy. Gotujemy 5 min, doprawiamy do smaku sola, pieprzem, musztardą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
  • Przed pod podaniem wyjmujemy marchew, cebulę i listek laurowy. Posypujemy posiekaną natka pietruszki.

Wybrane dla Ciebie

To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu