Pieczarki faszerowane ratatouille. Doskonała przekąska na domówkę

Mamy dla was inspirujący przepis na pieczarki z warzywnym farszem we francuskim stylu. Możemy je przygotować zarówno w piekarniku, jak i na grillu. Najlepiej smakują na ciepło.

Pieczarki faszerowane ratatouille. Doskonała przekąska na domówkęPieczarki faszerowane ratatouille. Doskonała przekąska na domówkę

Składniki

  • 12 dorodnych pieczarek (obranych)
  • 1 cebula
  • 1 bakłażan
  • 1 cukinia
  • 1 zielona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 3 duże mięsiste pomidory bez skóry
  • 150 ml oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 kieliszka białego lub różowego wina
  • 2 szczypty ziół prowansalskich
  • sól, pieprz
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • liść laurowy

Przepis

  • Odetnij nogi pieczarek.
  • Z pomidorów, bakłażana, cukinii i papryki usuń pestki.
  • Wszystkie warzywa, poza czosnkiem i kapeluszami pieczarek, pokrój na średnią kostkę.
  • Wlej na patelnię oliwę, dodaj rozgnieciony w łupinie czosnek i dodawaj kosteczki w następującej kolejności: bakłażan, cebula, cukinia, papryka, nogi pieczarek. Każde kolejne warzywo dodawaj, kiedy poprzednie trochę zmięknie. Jeszcze nie dodawaj pomidorów, bo się rozpadną.
  • Wlej białe wino i dokładnie wszystko mieszaj, starając się odkleić to, co przywarło do dna garnka. Dodaj zioła prowansalskie i liść laurowy. Pod sam koniec smażenia dodaj pokrojone kostkę pomidory. Dopraw do smaku i delikatnie wymieszaj.
  • Kapelusze pieczarek posmaruj oliwą i połóż na grillu brzuszkami do góry.
  • Po kilku minutach (2-5 minut, w zależności od temperatury żaru) przełóż je na drugą stronę i nałóż ratatouille. Grilluj jeszcze ok. 5 minut, aż będą w środku ciepłe (sprawdzaj wbijając w nie mały nożyk).

Wybrane dla Ciebie

Wiele osób je, bo wyglądają na zdrowe. W rzeczywistości mogą powodować tycie
Wiele osób je, bo wyglądają na zdrowe. W rzeczywistości mogą powodować tycie
Na każdej imprezie robi furorę. Skomponowanie deski serów to nie bułka z masłem
Na każdej imprezie robi furorę. Skomponowanie deski serów to nie bułka z masłem
Przysmak z Pacyfiku na twoim talerzu. Aldi i Kaufland kuszą promocjami
Przysmak z Pacyfiku na twoim talerzu. Aldi i Kaufland kuszą promocjami
Czy można jeść robaczywe grzyby? Większość Polaków odpowiada źle
Czy można jeść robaczywe grzyby? Większość Polaków odpowiada źle
Jajka zawsze łączę z tym dodatkiem. Zyskują na smaku i nie obciążają żołądka
Jajka zawsze łączę z tym dodatkiem. Zyskują na smaku i nie obciążają żołądka
W tych miejscach znajdziesz najwięcej podgrzybków. Znają je najbardziej doświadczeni grzybiarze
W tych miejscach znajdziesz najwięcej podgrzybków. Znają je najbardziej doświadczeni grzybiarze
Soczysta i delikatna propozycja na rodzinny obiad. Niedoceniany drób dostępny w bardzo korzystnej cenie
Soczysta i delikatna propozycja na rodzinny obiad. Niedoceniany drób dostępny w bardzo korzystnej cenie
Pij codziennie, a szybko zauważysz różnicę. Domowy eliksir na "strzelające" i bolące stawy
Pij codziennie, a szybko zauważysz różnicę. Domowy eliksir na "strzelające" i bolące stawy
Kiedyś skubany pod blokiem, dziś wraca do łask. Polecany kobietom po 50-tce
Kiedyś skubany pod blokiem, dziś wraca do łask. Polecany kobietom po 50-tce
Wygląda niepozornie, ale robi porządek w głowie. Działa jak paliwo dla mózgu
Wygląda niepozornie, ale robi porządek w głowie. Działa jak paliwo dla mózgu
Czy bawarka jest zdrowa? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy bawarka jest zdrowa? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Wielu z nas często go pije. Oto jak dokładnie wpływa na organizm
Wielu z nas często go pije. Oto jak dokładnie wpływa na organizm