Zupa Velute z zielonych szparagów
"Veloute" oznacza w języku francuskim "delikatny, aksamitny". To określenie może odnosić się zarówno do zupy, jak i do sosu. Velouté d'asperges to francuska zupa szparagowa, jest bardzo kremowa i przepyszna. Wypróbujcie przepis.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: Do 30 minut
 - Rodzaj kuchni: Kuchnia francuska
 - Kategoria przepisów: Zupy
 - Sposób przygotowania: Gotowanie
 - Główne składniki :
 
Składniki
- 700 g zielonych szparagów
 - 200 g ziemniaków
 - 100 g cebuli
 - 300 ml mleka
 - 100 ml śmietany 36 proc.
 - 2 łyżki płatków migdałowych
 - 30 ml octu balsamicznego
 - 2 szczypty pieprzu cayenne
 - 1 szczypta gałki muszkatołowej
 - 50 ml oliwy z oliwek
 - 500 ml bulionu warzywnego
 
Przepis
- Szparagi umyj, następnie usuń zdrewniałe końcówki. Odetnij od każdego z nich górną część z kawałkiem łodyżki. Resztę łodyżek pokrój na mniejsze kawałki.
 - W garnku rozgrzej oliwę, podsmaż cebulę, dodaj pokrojone szparagi i obrane ziemniaki.
 - Całość zalej bulionem. Dodaj mleko, 1 szczyptę gałki muszkatołowej i 2 szczypty pieprzu cayenne. Gotuj powoli przez około 30 minut - do momentu, kiedy warzywa będą miękkie.
 - Wszystko dokładnie zmiksuj na gładką masę. Zupę przecedź przez drobne sito. Końcówki szparagów z kwiatem ugotuj oddzielnie w osolonej wodzie.
 - Zupę podawaj polaną śmietaną. Na koniec udekoruj kawałkami szparagów, płatkami migdałowymi i syropem z octu balsamicznego.
 
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl