Quiche – co to jest i jak przygotować w domu?
Quiche często mylone jest z tartą. Niby różnica między tymi potrawami nie jest kolosalna, ale jednak jest, więc warto wiedzieć, czym charakteryzuje się quiche i jak przyrządzić takie danie. Szczególnie że sprawdzi się zarówno na ciepło w charakterze obiadu, jak i na zimno, np. jako przekąska podczas spotkania z rodziną czy przyjaciółmi.
Quiche a tarta
Quiche i tarta to dania ściśle związane z kuchnią francuską. Bazą obu tych potraw jest kruche ciasto, które piecze się w okrągłej formie.
Quiche jest jednak wyższe i zawsze podawane w wersji na wytrawnie. Wypełnione jest masą jajeczno-śmietanową z dodatkami w postaci warzyw, sera, mięsa, ryb, grzybów, owoców morza.
Tarta z kolei jest niższa i może być serwowana zarówno na słono, jak i na słodko. Jej podstawą może być nie tylko kruche ciasto, ale również ciasto francuskie czy nawet drożdżowe.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Francuski klasyk na nowo. Tarta z pieczarkami i porem
Historia quiche
Quiche to danie kuchni francuskiej, które swój początek ma w XVIII wieku. Niejaki Vincent La Chapelle był podróżnikiem i kucharzem, który przepis na tradycyjne quiche lorraine przywiózł z Lotaryngii.
Warto jednak wiedzieć, że sam pomysł wykorzystania jajek i śmietany w wypiekach praktykowany był już w XIII wieku we Włoszech.
Niektóre źródła wskazują nawet, że potrawa o nazwie quiche jest niemieckiego pochodzenia, bo przecież słowo "küchen" po niemiecku oznacza właśnie "ciasto".
Przepis na quiche lorraine
Składniki na ciasto:
- 250 g mąki,
- 150 g zimnego masła,
- 1 łyżka mleka,
- 1 jajko,
- 1 szczypta soli,
- 1 szczypta cukru.
Przygotowanie:
- Do miski wsypujemy mąkę. Dodajemy do niej pokrojone w kostkę masło, jajko i cukier. Zagniatamy ciasto.
- Dodajemy mleko i ponownie zagniatamy, aż będzie jednolite. Zawijamy je w folię aluminiową i wkładamy na godzinę do lodówki.
- Okrągłą formę do tarty lub tortownicę smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Wykładamy ją ciastem.
- Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Ciasto pieczemy przez 20 minut.
Składniki na farsz:
- 120 ml śmietany 12 proc.,
- 250 g wędzonego boczku,
- 3 jajka,
- 2 łyżki masła,
- 4 duże cebule,
- 1 pęczek natki pietruszki,
- szczypta tymianku, gałki muszkatołowej, soli i pieprzu.
Przygotowanie:
- Cebulę obieramy i drobno siekamy. Szklimy na maśle. Dodajemy do niej pokrojony w kosteczkę boczek. Wszystko razem podsmażamy.
- Śmietanę mieszamy z jajkami i przyprawami. Masę śmietanową mieszamy z cebulą i boczkiem.
- Na ciepłe ciasto wylewamy powstałą mieszankę i pieczemy w piekarniku przez 15 minut w 190 stopniach.
Przepis na warzywne quiche
Składniki:
- 200 g mąki,
- 100 g masła,
- 3 łyżki wody,
- sól,
- brokuł,
- 4 marchewki,
- 1 niewielka cukinia,
- 1 cebula,
- 2-3 ząbki czosnku,
- 4 jajka,
- 50 g żółtego sera,
- 250 ml śmietany,
- przyprawy: sól, pieprz, tymianek, gałka muszkatołowa.
Przygotowanie:
- Z pierwszych czterech składników zagniatamy ciasto. Formujemy kulę i wkładamy na pół godziny do lodówki. Marchewkę, cukinię i cebulę kroimy na plastry i w piórka. Brokuł dzielimy na różyczki.
- Warzywa podsmażamy lekko na patelni. Ciastem wykładamy formę do tarty tak, by miało ok. 4 cm brzegu. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy 10 minut.
- Ścieramy ser i mieszamy go z warzywami. Dodajemy posiekany czosnek. Wykładamy wszystko na podpieczone ciasto.
- Zalewamy masą przygotowaną z roztrzepanych jajek, śmietany, soli i gałki muszkatołowej. Wierzch posypujemy startym serem.
- Brzegi ciasta zawijamy na farsz. Pieczemy 20 minut w temperaturze 200 stopni.
Przepis na quiche z łososiem i brokułami
Składniki:
- 170 g mąki,
- 85 g masła,
- 7 łyżeczek zimnej wody,
- szczypta soli 3 jajka,
- 125 ml mleka,
- 50 g sera feta,
- 2 wędzone filety z łososia,
- 250 g różyczek brokuła,
- ½ szkl. startego sera cheddar,
- sól i pieprz.
Przygotowanie:
- Mąkę i sól umieszczamy w misce. Dodajemy pokrojone w kostkę masło. Lekko zagniatamy i dodajemy wodę. Wyrabiamy ciasto. Wstawiamy je na pół godziny do lodówki, po czym wykładamy nim formę do tarty lub tortownicę, by zostało ok. 2 cm brzegu.
- Ciasto wstawiamy na 10 minut do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Na podpieczonym cieście układamy filety z łososia. Na nie kruszymy fetę oraz rozkładamy cząstki brokułu.
- Jajka roztrzepujemy z mlekiem i przyprawiamy. Wylewamy na wierzch quiche. Wszystko posypujemy serem. Pieczemy w 200 stopniach przez 20 minut.
Quiche nie należy do zdrowych i dietetycznych potraw, ale w umiarkowanych ilościach z pewnością nie przyniesie nam żadnej szkody. Jeśli chcemy sprawić, by potrawa była lżejsza, możemy zrezygnować ze śmietany na rzecz mleka, do mąki pszennej warto dodać mąkę żytnią lub pełnoziarnistą. Można też ograniczyć ilość sera, a z boczku całkowicie zrezygnować na rzecz warzyw, takich jak np. szpinak. Quiche w każdej wersji na pewno będzie smaczne.