Sprawdzony przepis na francuską zupę cebulową. Wychodzi lepsza niż z restauracji
Gdy za oknem jest szaro i chłodno, na stole nie może zabraknąć rozgrzewających i sycących dań. Warto wtedy postawić na niezawodny klasyk kuchni francuskiej. Zupa cebulowa pomoże przetrwać nawet najgorszą pogodę. Lista składników czeka poniżej. Obejrzyj też nasze wideo, gdzie pokazujemy, jak zrobić francuskie danie krok po kroku.
Zupa cebulowa to jedna z najbardziej popularnych potraw na całym świecie. Warto jednak podkreślić, że choć obecnie uważana jest za eleganckie i wykwintne danie, jej początki były zupełnie inne. Tak naprawdę gotowali ją najbiedniejsi, ponieważ składniki do zupy były stosunkowo tanie i łatwo dostępne.
Składniki na zupę cebulową:
- 1,2 kg cebuli,
- 80 g masła,
- 2 l bulionu wołowego,
- 200 ml wytrawnego białego wina dodawanego stopniowo,
- 3-4 szt. ziela angielskiego,
- 2 liście laurowe,
- 3-4 gałązki świeżego tymianku,
- 3 łyżki mąki pszennej,
- 1 łyżka cukru.
Dodatki:
- 160 g sera gruyere,
- 30 g roztopionego masła,
- pół bagietki.
O czym warto pamiętać:
- Aby zupa cebulowa zachwycała smakiem już od pierwszej łyżki, musisz spełnić kilka podstawowych wytycznych.
- Po pierwsze, kluczem do sukcesu jest długie karmelizowanie cebuli. Pokrojone na mniejsze kawałki warzywa przesyp do garnka i smaż je na małym ogniu przez godzinę. Od czasu do czasu przemieszaj zawartość garnka.
- Po drugie, do przepisu użyj bulionu domowej roboty, który nada zupie dodatkowych walorów smakowych.
- Nie możesz też zapomnieć o odpowiednim wykończeniu dania. W tym przypadku jest to grzanka z serową pierzynką.
- Do jej przygotowania użyj bagietki. Pokrój ją na kawałki o grubości ok. 1,5 cm, a następnie rozprowadź na nich roztopione masło.
- Tak przygotowane pieczywo wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza na 10-15 minut.
- Gotową zupę rozlej do naczyń żaroodpornych o średnicy ok. 10 cm. Na wierzchu każdej porcji ułóż po dwie grzanki. Nie zapomnij też o serze.
- Każde naczynie wstaw do rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza piekarnia na 10 minut.
- Zupę podawaj od razu po wyjęciu z piekarnika. Z wyżej podanych proporcji wychodzi ok. 8 porcji.