Sebastian LuberaMarzena Pęcak

Sprawdzony przepis na francuską zupę cebulową. Wychodzi lepsza niż z restauracji

Gdy za oknem jest szaro i chłodno, na stole nie może zabraknąć rozgrzewających i sycących dań. Warto wtedy postawić na niezawodny klasyk kuchni francuskiej. Zupa cebulowa pomoże przetrwać nawet najgorszą pogodę. Lista składników czeka poniżej. Obejrzyj też nasze wideo, gdzie pokazujemy, jak zrobić francuskie danie krok po kroku.

Zupa cebulowa to jedna z najbardziej popularnych potraw na całym świecie. Warto jednak podkreślić, że choć obecnie uważana jest za eleganckie i wykwintne danie, jej początki były zupełnie inne. Tak naprawdę gotowali ją najbiedniejsi, ponieważ składniki do zupy były stosunkowo tanie i łatwo dostępne.

Składniki na zupę cebulową:

  • 1,2 kg cebuli,
  • 80 g masła,
  • 2 l bulionu wołowego,
  • 200 ml wytrawnego białego wina dodawanego stopniowo,
  • 3-4 szt. ziela angielskiego,
  • 2 liście laurowe,
  • 3-4 gałązki świeżego tymianku,
  • 3 łyżki mąki pszennej,
  • 1 łyżka cukru.

Dodatki:

  • 160 g sera gruyere,
  • 30 g roztopionego masła,
  • pół bagietki.

O czym warto pamiętać:

  1. Aby zupa cebulowa zachwycała smakiem już od pierwszej łyżki, musisz spełnić kilka podstawowych wytycznych.
  2. Po pierwsze, kluczem do sukcesu jest długie karmelizowanie cebuli. Pokrojone na mniejsze kawałki warzywa przesyp do garnka i smaż je na małym ogniu przez godzinę. Od czasu do czasu przemieszaj zawartość garnka.
  3. Po drugie, do przepisu użyj bulionu domowej roboty, który nada zupie dodatkowych walorów smakowych.
  4. Nie możesz też zapomnieć o odpowiednim wykończeniu dania. W tym przypadku jest to grzanka z serową pierzynką.
  5. Do jej przygotowania użyj bagietki. Pokrój ją na kawałki o grubości ok. 1,5 cm, a następnie rozprowadź na nich roztopione masło.
  6. Tak przygotowane pieczywo wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza na 10-15 minut.
  7. Gotową zupę rozlej do naczyń żaroodpornych o średnicy ok. 10 cm. Na wierzchu każdej porcji ułóż po dwie grzanki. Nie zapomnij też o serze.
  8. Każde naczynie wstaw do rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza piekarnia na 10 minut.
  9. Zupę podawaj od razu po wyjęciu z piekarnika. Z wyżej podanych proporcji wychodzi ok. 8 porcji.
Więcej wideo
W Halloween serwuję brownie w przerażającym wydaniu. Ciasto mumia nigdy nie zawodziW Halloween serwuję brownie w przerażającym wydaniu. Ciasto mumia nigdy nie zawodzi
Mortadela z kurczaka z pistacjami. Domową wędlinę zrobisz w butelceMortadela z kurczaka z pistacjami. Domową wędlinę zrobisz w butelce
Zrób ciasto bez pieczenia z 5 składników. Anielska chmurka zachwyca od pierwszego kęsaZrób ciasto bez pieczenia z 5 składników. Anielska chmurka zachwyca od pierwszego kęsa
Ciasto ptasie mleczko. Lekkie jak chmurka, banalne do zrobieniaCiasto ptasie mleczko. Lekkie jak chmurka, banalne do zrobienia
Sernik zebra z dyniowym akcentem. Ciasto, które stanie się hitem tej jesieniSernik zebra z dyniowym akcentem. Ciasto, które stanie się hitem tej jesieni
Do chlebka bananowego dodaj znane batoniki. Cała rodzina będzie nim zachwyconaDo chlebka bananowego dodaj znane batoniki. Cała rodzina będzie nim zachwycona
Kruche ciasteczka w halloweenowym wydaniu. Goście będą zachwyceniKruche ciasteczka w halloweenowym wydaniu. Goście będą zachwyceni
Wybrane dla Ciebie
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Podsmażam na maśle i wbijam jajka. Po takiej jajecznicy mam więcej energii niż elektrownia
Podsmażam na maśle i wbijam jajka. Po takiej jajecznicy mam więcej energii niż elektrownia
Seniorzy powinni jeść jedną dziennie. Pomaga obniżyć cholesterol i opóźnić starzenie się
Seniorzy powinni jeść jedną dziennie. Pomaga obniżyć cholesterol i opóźnić starzenie się