WAŻNE
TERAZ

Immunitet Ziobry. Jest decyzja komisji

Tajemnica czerwonej osłonki serków z dzieciństwa. Czy to się je?

Miękki, charakterystyczny w smaku, intensywnie mleczny ser z francuskich mleczarni to dla wielu symbol idealnej nabiałowej przekąski z dzieciństwa. Kusił już samym wyglądem! Okazuje się, że czerwona osłonka serków marki Babybel to nie tylko element dekoracyjny. Dowiedz się, z czego jest zrobiona i dlaczego jest tak ważna dla tego rodzaju sera.

Serki Babybel mają charakterystyczne opakowanieSerki Babybel mają charakterystyczne opakowanie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Magdalena Pomorska

Babybel to ser, który wielu z nas pamięta z dzieciństwa. Jego charakterystyczna czerwona osłonka już wtedy u większości budziła ciekawość, bo była nieodłącznym elementem tego produktu. Ale co tak naprawdę kryje się za tym lekko gumowatym pokryciem?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Serek labneh - domowe smarowidło z jogurtu greckiego

Czerwone serki z siateczki

Babybel jest produkowany z mleka pochodzącego od 1,3 tys. hodowców z zachodniej Francji. Mleko jest zbierane co dwa dni, a ser trafia do sprzedaży po miesiącu dojrzewania. Czerwona osłonka, wykonana z wosku, pełni funkcję ochronną, ponieważ ten rodzaj sera nie ma naturalnej skórki. Osłonka nie jest jadalna, ale nie stanowi zagrożenia dla zdrowia. Czerwona osłonka Babybel jest barierą chroniącą ser przed bakteriami i zanieczyszczeniami. Dzięki niej ser pozostaje świeży i bezpieczny do spożycia.

Dlaczego Babybel ma dodatkowe opakowanie?

Dodatkowo, aby zabezpieczyć woskową osłonkę podczas transportu, Babybel jest pakowany w dodatkową warstwę ochronną. Wbrew powszechnym przekonaniom, ta dodatkowa warstwa nie jest wykonana z plastiku. To celofan, który jak deklaruje producent dla źródła marmito.org jest recyklingowalny i kompostowalny.

Warto wiedzieć, że podobne osłony woskowe wykorzystuje się też do innych serów, które w procesie produkcji nie są wzbogacane o dodatkowe warstwy konserwujące. Sam wosk z kolei to materiał, które w duchu eko wszedł na stałe do przechowywania żywności np. w postaci woskowijek, czyli alternatywy dla folii spożywczej czy aluminiowej.

Źródło: www.marmiton.org

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce