Tajemnica czerwonej osłonki serków z dzieciństwa. Czy to się je?

Miękki, charakterystyczny w smaku, intensywnie mleczny ser z francuskich mleczarni to dla wielu symbol idealnej nabiałowej przekąski z dzieciństwa. Kusił już samym wyglądem! Okazuje się, że czerwona osłonka serków marki Babybel to nie tylko element dekoracyjny. Dowiedz się, z czego jest zrobiona i dlaczego jest tak ważna dla tego rodzaju sera.

Serki Babybel mają charakterystyczne opakowanieSerki Babybel mają charakterystyczne opakowanie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Magdalena Pomorska
3

Babybel to ser, który wielu z nas pamięta z dzieciństwa. Jego charakterystyczna czerwona osłonka już wtedy u większości budziła ciekawość, bo była nieodłącznym elementem tego produktu. Ale co tak naprawdę kryje się za tym lekko gumowatym pokryciem?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Serek labneh - domowe smarowidło z jogurtu greckiego

Czerwone serki z siateczki

Babybel jest produkowany z mleka pochodzącego od 1,3 tys. hodowców z zachodniej Francji. Mleko jest zbierane co dwa dni, a ser trafia do sprzedaży po miesiącu dojrzewania. Czerwona osłonka, wykonana z wosku, pełni funkcję ochronną, ponieważ ten rodzaj sera nie ma naturalnej skórki. Osłonka nie jest jadalna, ale nie stanowi zagrożenia dla zdrowia. Czerwona osłonka Babybel jest barierą chroniącą ser przed bakteriami i zanieczyszczeniami. Dzięki niej ser pozostaje świeży i bezpieczny do spożycia.

Dlaczego Babybel ma dodatkowe opakowanie?

Dodatkowo, aby zabezpieczyć woskową osłonkę podczas transportu, Babybel jest pakowany w dodatkową warstwę ochronną. Wbrew powszechnym przekonaniom, ta dodatkowa warstwa nie jest wykonana z plastiku. To celofan, który jak deklaruje producent dla źródła marmito.org jest recyklingowalny i kompostowalny.

Warto wiedzieć, że podobne osłony woskowe wykorzystuje się też do innych serów, które w procesie produkcji nie są wzbogacane o dodatkowe warstwy konserwujące. Sam wosk z kolei to materiał, które w duchu eko wszedł na stałe do przechowywania żywności np. w postaci woskowijek, czyli alternatywy dla folii spożywczej czy aluminiowej.

Źródło: www.marmiton.org

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Weź kawałek i połóż w kuchni. Tak szybko pozbędziesz się muszek owocówek
Weź kawałek i połóż w kuchni. Tak szybko pozbędziesz się muszek owocówek
W Chinach i Japonii piją ją na okrągło. Działa jak kojący balsam na jelita i zbija cukier
W Chinach i Japonii piją ją na okrągło. Działa jak kojący balsam na jelita i zbija cukier
Czy trzeba myć jajka przed włożeniem do lodówki, czy nie? Rozwiewamy wątpliwości
Czy trzeba myć jajka przed włożeniem do lodówki, czy nie? Rozwiewamy wątpliwości
Te grzyby zmniejszają ryzyko raka i obniżają ciśnienie. Wielu wciąż nie ma o tym pojęcia
Te grzyby zmniejszają ryzyko raka i obniżają ciśnienie. Wielu wciąż nie ma o tym pojęcia
Wiele osób chętnie je jeżyny. Mało kto zastanawia się, jak faktycznie wpływają na organizm
Wiele osób chętnie je jeżyny. Mało kto zastanawia się, jak faktycznie wpływają na organizm
Uważaj na "fałszywe poziomki". Rosną przy drogach i na osiedlach, ale są niejadalne
Uważaj na "fałszywe poziomki". Rosną przy drogach i na osiedlach, ale są niejadalne