Tajemnica czerwonej osłonki serków z dzieciństwa. Czy to się je?

Miękki, charakterystyczny w smaku, intensywnie mleczny ser z francuskich mleczarni to dla wielu symbol idealnej nabiałowej przekąski z dzieciństwa. Kusił już samym wyglądem! Okazuje się, że czerwona osłonka serków marki Babybel to nie tylko element dekoracyjny. Dowiedz się, z czego jest zrobiona i dlaczego jest tak ważna dla tego rodzaju sera.

Serki Babybel mają charakterystyczne opakowanieSerki Babybel mają charakterystyczne opakowanie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Magdalena Pomorska

Babybel to ser, który wielu z nas pamięta z dzieciństwa. Jego charakterystyczna czerwona osłonka już wtedy u większości budziła ciekawość, bo była nieodłącznym elementem tego produktu. Ale co tak naprawdę kryje się za tym lekko gumowatym pokryciem?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Serek labneh - domowe smarowidło z jogurtu greckiego

Czerwone serki z siateczki

Babybel jest produkowany z mleka pochodzącego od 1,3 tys. hodowców z zachodniej Francji. Mleko jest zbierane co dwa dni, a ser trafia do sprzedaży po miesiącu dojrzewania. Czerwona osłonka, wykonana z wosku, pełni funkcję ochronną, ponieważ ten rodzaj sera nie ma naturalnej skórki. Osłonka nie jest jadalna, ale nie stanowi zagrożenia dla zdrowia. Czerwona osłonka Babybel jest barierą chroniącą ser przed bakteriami i zanieczyszczeniami. Dzięki niej ser pozostaje świeży i bezpieczny do spożycia.

Dlaczego Babybel ma dodatkowe opakowanie?

Dodatkowo, aby zabezpieczyć woskową osłonkę podczas transportu, Babybel jest pakowany w dodatkową warstwę ochronną. Wbrew powszechnym przekonaniom, ta dodatkowa warstwa nie jest wykonana z plastiku. To celofan, który jak deklaruje producent dla źródła marmito.org jest recyklingowalny i kompostowalny.

Warto wiedzieć, że podobne osłony woskowe wykorzystuje się też do innych serów, które w procesie produkcji nie są wzbogacane o dodatkowe warstwy konserwujące. Sam wosk z kolei to materiał, które w duchu eko wszedł na stałe do przechowywania żywności np. w postaci woskowijek, czyli alternatywy dla folii spożywczej czy aluminiowej.

Źródło: www.marmiton.org

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Żywiak chlebowiec w domu? Poznaj sprawdzone sposoby na walkę ze szkodnikiem
Żywiak chlebowiec w domu? Poznaj sprawdzone sposoby na walkę ze szkodnikiem
Sekret diety Koreanek. To dlatego są takie szczupłe
Sekret diety Koreanek. To dlatego są takie szczupłe
Najgorszy rodzaj kawy, a jesienią pijemy ją litrami. Cukrowo-tłuszczowa bomba
Najgorszy rodzaj kawy, a jesienią pijemy ją litrami. Cukrowo-tłuszczowa bomba
Ma więcej wartości niż zwykły miód, a Polacy nie doceniają. Działa jak balsam na jelita
Ma więcej wartości niż zwykły miód, a Polacy nie doceniają. Działa jak balsam na jelita
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru