Ptysie jak z cukierni krok po kroku. Przepyszne!
Do przygotowania ciasta ptysiowego potrzeba niewielu składników. Po upieczeniu ciasto parzone powinno być z wierzchu twarde i chrupiące a wewnątrz miękkie i delikatne.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia francuska
- Okazja: Przyjęcia i imprezy
- Kategoria przepisów: Desery
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
- Zagotować wodę z masłem, mieszając dosypać (mieszać aż masa będzie odstawać od garnka).
- Po ostygnięciu mieszając, wbijać stopniowo jaja i dodawać cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia.
- Następnie kłaść łyżeczką małe kulki na blachę posypaną mąką.
- Wstawić ciasto do piekarnika i piec 10 minut w temp 200 st., a następnie zmniejszyć temperaturę do 180 st. i pozostawić wypiek na kolejne 15-20 minut.
- Pod żadnym pozorem nie należy otwierać piekarnika, szczególnie przez pierwszy kwadrans.
- Ptysie wypełniać bitą śmietaną lub dowolnym kremem.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl