Chleb niespodzianka z grillowanymi warzywami po nicejsku
Smakowita propozycja na spotkania z przyjaciółmi lub kolację. Chleb wypełniony grillowanymi warzywami. Ta potrawa nie tylko obłędnie się prezentuje, ale również zachwyca smakiem.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia francuska
- Sposób przygotowania: Grillowanie
- Główne składniki :
Składniki
- 1 bochenek wiejskiego chleba
- 1 cukinia pokrojona w talarki o grubości 0,5 cm
- 1 bakłażan pokrojony w talarki o grubości 0,5 cm
- 2 pomidory pokrojone w talarki o grubości 0,5 cm
- 1 żółta papryka pokrojona na ósemki
- 8 łyżek oliwy
- sól, pieprz
Dodatkowo:
- 2 posiekane ząbki czosnku
- 1 łyżka posiekanej bazylii
- 1 łyżka posiekanej kolendry
- 5 łyżek oliwy
- 2 łyżki jasnego octu winnego
- 100 g tapenady
- 125 g mozzarelli pokrojonej w plastry
- 100 g pesto bazyliowego
Przepis
- Na patelni grillowej rozgrzej ok. 3 łyżki oliwy. Polej oliwą także cukinię, bakłażana, paprykę i pomidory. Dopraw warzywa do smaku. Podsmaż.
- Zetnij wierzch chleba (ok. 3 cm od góry). Wydrąż miąższ.
- Wymieszaj ząbki czosnku, posiekaną kolendrę, bazylię, ocet winny i ok. 5 łyżek oliwy, dopraw solą i pieprzem do smaku. Polej sosem zgrillowane warzywa, dobrze wymieszaj.
- Chlebową miseczkę wysmaruj od środka tapenadą. Ułóż na dnie bochenka bakłażany, na to plastry mozzarelli. Posmaruj je cienko pesto. Na pesto ułóż cukinię, potem plastry pomidorów i znów pesto. Na samą górę pójdzie żółta papryka.
- Odcięty wcześniej wierzch chleba posmaruj od spodu tapenadą i przykryj nim bochenek, dociśnij. Zafoliuj bochenek i odłóż do lodówki na dwie godziny, żeby warstwy się przegryzły i dobrze ze sobą skleiły.
- Podawaj pokrojone jak tort.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl