Zupa rybna z pulpetami
Zupa rybna świetnie sprawdzi się nie tylko na wigilijnym stole. W lecie do jej wykonania możemy wykorzystać młode warzywa i świeżo złowioną rybę. Po co więc czekać do grudnia? Warto przyrządzić ją już teraz.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 60-90 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Zupy
- Sposób przygotowania: Gotowanie
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
- Obierz ziemniaki i pokrój w kostkę.
- Warzywa oskrob, umyj i pokrój (marchewkę i pietruszkę na talarki, cebulę w ćwiartki, a selera w kostkę).
- W garnku zagotuj litr wody. Dodaj warzywa (z wyjątkiem ziemniaków), ziele angielskie, listki laurowe i szczyptę soli. Gotuj około 15 minut.
- Koperek drobno posiekaj. Niewielką część odłóż do dekoracji.
- Do garnka z zupą dodaj ziemniaki i gotuj kolejne 17 minut.
- Grahamkę namocz w mleku, odciśnij palcami i lekko porwij.
- Rybę zmiel lub zmiksuj w malakserze razem z bułką.
- Dopraw pieprzem i wmieszaj koperek.
- Uformuj dłońmi małe klopsiki i dodaj je do zupy.
- Gotuj jeszcze 5 minut, dopraw pieprzem i gałką muszkatołową.
- Mleko pozostałe po odciśnięciu bułki możesz wykorzystać do zabielenia zupy.
- Podawaj zupę posypaną koperkiem.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl