Wigilijna zupa rybna. Smakuje jak z najlepszej restauracji

Dla wielu z nas świąteczne potrawy są źródłem niepowtarzalnej, magicznej atmosfery, wspomnień oraz smakami, na które czekamy cały rok. Tradycyjne dania bez problemu przygotujecie we własnym zaciszu domowym, ale podstawą jest sprawdzony przepis i składniki dobrej jakości. Paweł Suchenek, szef kuchni warszawskiej restauracji Nova Wola, podzieliła się swoim przepisem na przepyszną zupę rybną.

Zupa rybnaZupa rybna
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

Imbir świeży korzeń - 100 g
Cebula - 0,5 kg
● Świeży koper - 100 g
● Olej rzepakowy - 100 g
● Pomidory malinowe - 1 kg
● Pstrąg - 200 g
● Dorsz - 300 g
● Troć - 300 g
● Karp - 300 g
● Wywar rybny - 0,8 l (można kupić gotowy lub ugotować własny z głów i korpusów ryb)
● Włoszczyzna - 0,5 kg
● Mule - 300 g
● Koncentrat pomidorowy - 50 g (ok. 3 łyżeczki)
● Suszona słodka papryka - 50 g
● Sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie do smaku

Przepis

  • Do wysokiego garnka wlej wywar rybny, dodaj liście laurowe, ziele angielskie, ziarna pieprzu i kawałek pora.
  • Marchewkę i kawałek selera zetrzyj na tarce o dużych oczkach i dodaj do wywaru z przyprawami.
  • Całość gotuj pod przykryciem na średnim ogniu przez około 15 minut.
  • W międzyczasie pomidory dokładnie umyj i zalej je wrzątkiem. Usuń z nich skórki, nasiona, a następnie pokrój na małe, równe kawałki. Dodaj je do gotującej się zupy i nastaw na kolejne 5 minut, w czasie których obierz cebulę i pokrój ją w kostkę.
  • Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy i szklimy cebulkę na złoty kolor – możesz dodać szczyptę soli i cukru, aby podkręcić jej smak i aromat.
  • Podsmażoną odstaw i zabierz się do przygotowania ryb. W razie potrzeby wyfiletuj ryby, usuń skórę, umyj i osącz z wody. Jeśli chcesz dodać filety – pamiętaj jedynie o umyciu i osuszeniu płatów.
  • Wszystkie ryby pokrój na równe kawałki. Dodaj je do gotowanej już przez 20 minut zupy razem z zeszkloną cebulką, pozostałymi przyprawami oraz koncentratem pomidorowym.
  • Dodaj mule i gotuj jeszcze przez około 5 minut, ale na mniejszym ogniu. Na koniec, w razie potrzeby, posól i dopraw całość pieprzem ziołowym oraz imbirem. Podaj zupę ze świeżym, posiekanym koperkiem.
Wybrane dla Ciebie
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika